Φέρνουν μείωση του αφορολόγητου από το 2019

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 – Μετά τους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες έρχονται οι κατασχέσεις από την εφορία για χρέη πάνω από 500 ευρώ

Μία πρόσθετη δέσμευση της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το αναθεωρημένο μνημόνιο που συζητείται αυτές τις μέρες στο ξενοδοχείο Hilton.

Η δέσμευση αυτή θα είναι μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση ότι προβλέπεται η εφαρμογή της μείωσης στο αφορολόγητο από το 2019 αντί για το 2020 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί εάν εκτιμηθεί στο μέσον της επόμενης χρονιάς ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί.
Μάλιστα η κυβέρνηση πιέζεται κατά τις πληροφορίες να φέρει ως το Μάιο στη Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα θέματα που θα συζητήσουν στο ευρύτερο κεφάλαιο για τα δημοσιονομικά, απόψε από τις 18.00 στο ξενοδοχείο Hilton, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη και τα στελέχη των Θεσμών.

Αν περάσει από την ελληνική πλευρά η απαίτηση των Θεσμών που υπάρχει στα σχέδια των κειμένων αυτό σημαίνει ότι το 2019 υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοστούν μαζί η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, μια κίνηση που θα μείωσει ως και κατά δύο συντάξεις το χρόνο τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Συνοπτικά: 

-Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ήδη ότι από 1.1.2019 μειώνονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από 18% ως 22% με παράλληλη πρόβλεψη «παγώματος» των συντάξεων μετά τις περικοπές έως το 2022. Η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάιο σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν στα ATM τις μειώσεις τον Δεκέμβριο του 2018, για τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019.

-Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει επίσης στη Βουλή ότι από το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα. Αν όμως υπογραφεί η πρόσθετη δέσμευση και ψηφιστεί και αυτή από τη Βουλή τότε η μείωση θα προβλέπεται ρητά ότι θα μπορεί να έρθει από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων. 

Εν τω μεταξύ, μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων την Τετάρτη, η κυβέρνηση δέχεται πίεση να αρχίσουν άμεσα και οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων από την εφορία για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προχωρούσαν σε κατασχέσεις σπιτιών για χρέη προς την εφορία παρά το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι κατασχέσεις λογαριασμών που φτάνουν σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ακόμη και τις 6.000 την ημέρα, δηλαδή 1.500 ανά συστημική τράπεζα.

Αντιδρά ο Τσακαλώτος για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει στην αποψινή συνάντηση που θα έχει με τους Θεσμούς να μην ισχύσει από 1.1.2018 η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα  32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου.  Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει τόσο στο μνημόνιο όσο και στον Προϋπολογισμό του 2018.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να ζητήσει επανεξέταση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% από το 17% που είναι σήμερα (κανονικός συντελεστής) και στο 13% από το 9% για τον μειωμένο συντελεστή, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ειδικά του
Βορείου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα

Στην «ατζέντα» της Πέμπτης θα βρεθούν τα δημοσιονομικά, τα χρηματοπιστωτικά και η αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και θέματα υγείας και δικαιοσύνης. Οι επαφές του κουαρτέτου με υπουργούς της κυβέρνησης θα ξεκινήσουν από το πρωί, στις 9:30 π.μ. με θέματα υγείας και θα συνεχιστούν στις 14:30 με θέματα δικαιοσύνης και στις 15:00 με τα χρηματοπιστωτικά και την αναπτυξιακή τράπεζα.

Το κλίμα στις συζητήσεις είναι παραγωγικό παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής μόλις το 30% από τα 110 προαπαιτούμενα έχει καλυφθεί.

Μεταξύ των θεμάτων που έχουν «κλειδώσει» είναι και η αναβολή των νέων αντικειμενικών έως τον Μάρτιο του 2018, αλλά και οι αλλαγές στην αξιολόγηση στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η σχετική δημοσίευση του ΦΕΚ με τις περιγραφές θέσεων, όπως ανέφερε την Τετάρτη κυβερνητικός αξιωματούχος. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή με θέματα ενέργειας και θα ολοκληρωθούν πιθανόν το Σάββατο με στόχο να υπάρξει τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

loading...

1 thought on “Φέρνουν μείωση του αφορολόγητου από το 2019

  1. ΤΣΙΠΡΑΣ……Ο ΜΕΓΑΣ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑΣ……..ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ

Comments are closed.