ΟΟΣΑ: Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση φόρων το 2016

Μεταξύ των 35 χωρών που εξετάζει η έκθεση του Οργανισμού – Η επιβάρυνση προέρχεται κυρίως από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές

Ελληνική πρωτιά στην… αύξηση φόρων το 2016, μεταξύ 35 χωρών δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του φορολογικού βάρους ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών επί του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ολλανδία.
Η επιβάρυνση προήλθε κυρίως από τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ χαμηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο εμφανίζονται οι φόροι εισοδήματος.

Αναλυτικά, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο. Το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οριακά υψηλότερο από αυτό του 2000 (34,3% σε σχέση με 33,9% το 2000), όταν στην Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου είχε σημειωθεί το 2004, στο 29,9%.

Ως ποσοστό επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση με τη Δανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με ποσοστά από 44,2% έως και 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις συναντώνται Ιρλανδία, Χιλή και Μεξικό, με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.

Όσον αφορά στη φορολογία περιουσίας η Ελλάδα κατέχει την ένατη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

loading...

2 thoughts on “ΟΟΣΑ: Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση φόρων το 2016

  1. Είναι απαραίτητο να τονιστεί, για μια ακόμη φορά, ότι η αναγκαιότητα μετάβασης σε νέο εθνικό κρατικό νόμισμα προκύπτει από δύο κύριους λόγους και δεν έχει να κάνει καθόλου με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ή άλλα που ακούγονται κατά καιρούς:

    1. επιβάλλεται προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τον φορέα της, καθώς και της ίδιας της χώρας από τον φυσικό της ιδιοκτήτη, δηλαδή τον ελληνικό λαό, αφού είναι γνωστό -και αποδεκτό από όλους-, ότι η εθνική ανεξαρτησία περνά μέσα από τη νομισματική κυριαρχία και,

    2. να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση από το βραχνά του παράνομου χρέους, προκειμένου να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και να γίνει δυνατή η παραγωγική ανασυγκρότηση με τελικό στόχο την ευημερία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί εντός του δοσμένου πλαισίου των ευρωπαϊκών «θεσμών».

    Έτσι, η μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα αφορά καθαρά σε πολιτική απόφαση στρατηγικής σημασίας για την προοπτική της χώρας και την ευημερία του ελληνικού λαού.

    Ενώ από τεχνική άποψη η μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, στο πλαίσιο όμως που αυτή θα αποφασιστεί, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα συμφέροντα που θα θιγούν, τις αντιδράσεις που θα προκληθούν, τις πολιτικές ακόμη και τις γεωπολιτικές αναταράξεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στην περίπτωση της Ελλάδας, το εγχείρημα καθίσταται εξαιρετικά λεπτό και απαιτείται πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο, αποφασιστικότητα στην υλοποίησή του και παράλληλα προστατευτικά μέτρα, που μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με την τεχνική διαδικασία αλλαγής του νομίσματος, αλλά είναι αναγκαία για την ομαλή εξέλιξη αυτής της διαδικασίας.

    Ακολουθούν συνοπτικά τα βήματα για το εθνικό νόμισμα.

    Βημα 1ο: παύση πληρωμων προς δανειστές και διαγραφή χρεών

    Βημα 2ο: κρατικοποίηση της Τράπεζάς της Ελλάδος

    Βημα 3ο: έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων

    Βημα 4ο: εκκαθάριση "συστημικών" τραπεζών

    Βημα 5ο: συγκέντρωση όλων των αποθεμάτων σε μετρητά

    Και τα πέντε προαναφερόμενα μέτρα αποφασίζονται, ανακοινώνονται και υλοποιούνται ταυτόχρονα και άμεσα εντός 24ώρου, πριν την εξαγγελία της μετάβασης σε νέο εθνικό κρατικό νόμισμα.

    Βημα 6ο: εξαγγελία της μετάβασης στο νέο νόμισμα και διασφάλιση των καταθέσεων από το κράτος

    Βημα 7ο: καθολικοποίηση χρεωστικών καρτών για τις εσωτερικές συναλλαγές

    Βημα 8ο: μέτρα ανακούφισης του εμπορικού ισοζύγιου και αποτροπής ελλείψεων στην εγχώρια αγορά

    Βημα 9ο: έλεγχος και διατίμηση στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα φάρμακα κτλ, σπάσιμο των καρτέλ που ελέγχουν σήμερα την αγορά

    Βημα 10ο: αποκατάσταση λαϊκού εισοδήματος

    Όλα αυτά μαζί τα μέτρα και η άμεση εφαρμογή τους θα οδηγήσουν επίσης, στη δημιουργία του αρραγούς εκείνου εσωτερικού μετώπου, που είναι αναγκαίο για την κατακόρυφη ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας καθιστώντας κάθε εγχείρημα εξωτερικής επέμβασης με χρήση των εθνικών μας θεμάτων και την απειλή της Τουρκίας, δύσκολη και πολύ ακριβή υπόθεση για τους διοργανωτές μιας τέτοιας μεθόδευσης σε βάρος της πατρίδας μας.
    https://www.facebook.com/metopo/posts/1943014865715653

  2. ΓΕΜΙΣΤΑ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΟ ΡΑΨΑΝΗΣ 3ΑΑΑ

Comments are closed.