Άδωνις για Σαουδική Αραβία: Μας παραπλανήσατε εκ δόλου για να αρπάξετε 150 εκατ;

Καμμένος: Δεν υπάρχει μεσάζων, ο ταξίαρχος ουδέποτε κατέθεσε αναφορά – Βορίδης: «Ο κ. Καμμένος που αρέσκεται να χασκογελάει θα τεθεί σε ακροατήρια που δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές»

Με σφυροκόπημα των βουλευτών της ΝΔ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την πώληση βλημάτων από τον ελληνικό στρατό στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, ξεκίνησε η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα ήταν ίδια η ψήφος μας αν είχαμε πληροφορηθεί την ύπαρξη του μεσάζοντα κ. Βασίλειου Παπαδόπουλου;» αναρωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην έγκριση που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για να εκποιηθούν τα πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία.

«Μας παραπλανήσατε εκ λάθους ή μας παραπλανήσατε εκ δόλου για να τα αρπάξετε;» ήταν το ερώτημα του κ. Γεωργιάδη ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Ο λαθρέμπορος Παπαδόπουλος θα έβαζε με την άδεια της Ελλάδος σε μια εμπόλεμη ζώνη 200.000 βλήματα. Ξέρετε πόσο αξίζουν 200.000 βλήματα στη λαθραία αγορά; Πάνω από 150 εκατομμύρια! Εμένα μου φαίνεται αρκετό κίνητρο γα να παραπλανήσει κάποιος τη Βουλή» ήταν η επισήμανση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «το παραμύθι τελειώνει εδώ, ένα παραμύθι ψεύδους που φτάνει στα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Κάποιους απ’ αυτούς,πωλητές βιβλίων των ναζί και γιλέκων, θα τους αντιμετωπίσω στη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει κανείς μεσάζων. Ουδείς ενδιάμεσος, ουδείς μεσάζων. Εδώ,οι πωλήσεις όπλων είναι απόλυτα νόμιμες και καθαρές». Οπως είπε: «Θέλατε να δημιουργήσετε σκάνδαλο και μετατρέψατε τη ΝΔ σε υποστηρικτή του κουμπάρου της κυρίας Μπακογιάννη. Δεν υπάρχει αναφορά, υπάρχει ένα υποκλαπέν από το computer του σύνολο μηνυμάτων και συζητάμε επί ένα μήνα για μία αναφορά που ο ίδιος ο καταγγέλλων λέει ότι δεν έκανε. Στο γραφείο μου ήρθε ο ίδιος ο εισαγγελέας της στρατιωτικής δικαιοσύνης προκειμένου να ελέγξει αν κάποιοι διακινούν χαρτιά, αν κάποιοι διακινούσαν απόρρητα και ξέρετε πού κατέληξε η έρευνα; Ότι το συγκεκριμένο απόρρητο έφυγε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών διότι κάποιοι έκαναν δουλειές».

«Για να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή για άλλο αριθμό βλημάτων θα έπρεπε να κάνουμε νέα συνεδρίαση της επιτροπής, νέα έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. Σας καταθέτω, επικυρωμένα όλα από το προξενείο της Ελλάδος στο Ριάντ, σας κοινοποιώ πιστοποιητικό τελικού χρήστη» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον κ. Παπαδόπουλο είπε ότι έχει μια πολύ μεγάλη έκπληξη: «Το μόνο που ξέραμε είναι ότι εκπροσωπούσε τη Σαουδική Αραβία και ελέγχθηκε πολλαπλώς όσον αφορά το ποινικό του μητρώο. Καταθέτω λοιπό στη Βουλή την εξουσιοδότηση που έχει ο κ. Παπαδόπουλος προκειμένου να κάνει έλεγχο στρατιωτικού υλικού, σας καταθέτω στη Βουλή την άδεια οπλοφορίας του κ. Παπαδόπουλου, σας καταθέτω το λευκό ποινικό μητρώο του κ. Παπαδόπουλου».

Με σφοδρότητα επέστρεψε ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης το γάντι που του πέταξε ο κ. Καμμένος υποστηρίζοντας ότι έχει σχέση με έμπορο όπλων. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την διάρκεια της πρωτολογίας του εμφάνισε φωτογραφία εκδήλωσης που δείχνει μεταξύ άλλων τους Αδ. Γεωργιάδη τον έμπορο όπλων Πατεράκη και την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να υπαινιχθεί πως πίσω από τις καταγγελίες βρίσκεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης είπε «Εχω ακούσει πολλές αστυνομικές ιστορίες από τον κ. Καμμένο και όλες κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Μάλλον και αυτή εκεί θα καταλήξει.  Τον κ. Πατεράκη που τον αναδείξατε ως αρχηγό σπείρας μια φορά τον έχω δει και συνοδευόταν από υπουργό της κυβέρνησής σας που έχει σχέση με τα Ναυπηγεία. Αν ο Πατεράκης είναι επικεφαλής σπείρας είναι άλλος ένας λόγος να ελεγχθεί η κυβέρνησή σας. Για τον κ. Μαρινάκη να σας θυμίσω ότι  εσείς – όπως φαίνεται σε βίντεο πηγαίνατε στο πάρτι του στο island. Εσείς πηγαίνατε με την σύζυγο σας στο γραφείο του Κουρτάκη. Και η σύζυγος σας πήγαινε στο γραφείο του κ. Μαρινάκη. Ο κύριος που αναφέρατε που εγώ δεν έχω προσωπικό κανένα μαζί του είναι φίλος υπουργού σας».

Βορίδης: Ο κ. Καμμένος θα τεθεί σε ακροατήρια που δεν ανέχονται να χασκογελάει…

Την αλληλουχία των γεγονότων σύμφωνα με τα οποία στις 12 Ιουνίου οι αξιωματικοί της Γενικής Διεύθυνσης ζητούσαν από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ να οριστεί εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας για να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία και την επομένη, 13 Ιουνίου, ο Πάνος Καμμένος έστελνε με αεροσκάφος τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει με τον Βασίλειο Παπαδόπουλο επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Ο ποινικός χαρακτηρισμός θα αποδοθεί. Θα έπρεπε να τον αποδώσετε εσείς. Χρεώνεστε συμπεριφορές…» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας: «Ο κ. Καμμένος που αρέσκεται να χασκογελάει θα τεθεί σε ακροατήρια που δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές… Η επόμενη Βουλή θα είναι εδώ και προφανώς θα το αποφασίσει». 

Ενταση με Λοβέρδο-Καμμένο

Για μεθοδευμένη απόπειρα αποπροσανατολισμού της Βουλής και απόκρυψης της αλήθειας κατηγόρησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξήγησε ότι ο κ. Καμμένος επέλεξε να αναφερθεί μόνο διαδικαστικά που αφορούν τις καταγγελίες του ταξίαρχου και όχι στην ουσία όσων λέει. «Υπάρχουν ερωτήματα που θα απαντηθούν και σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Ο καθένας όταν ερωτάται μπορεί και να μην απαντά ή να απαντά με υπεκφυγές. Σε όσα είπε ο ταξίαρχος που απαξιώσατε, επιλέξατε να μην αναφερθείτε. Όσα έχει πει έχουν κατατεθεί στο στρατοδικείο Αθηνών. Όση ώρα διαρκεί η συνεδρίαση να ζητήσει η Βουλή όσα έχει πει και θα φανεί αν έχετε δίκαιο ή αν ήρθατε να μας ξεγελάσετε» τόνισε ο κ. Λοβέρδος για να συνεχίσει «Σας ζητώ να πείτε την αλήθεια και δεν την λέτε. Στέκεστε σε τυπικότητες που αίρονται».
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε πως «ο κ. ταξίαρχος δεν είναι διωκόμενος» ενώ σημείωσε ότι η στρατιωτική δικαιοσύνη δεν υπάγεται στον υπουργό εθνικής Αμυνας.

Τασούλας: Μεθόδευση για να εκποιηθούν τα 300.000 βλήματα

Ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι η ΝΔ στήριξε τη διακρατική συμφωνία επειδή αυτή εξασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια. Ο αρχηγός ΓΕΣ είχε υπερασπιστεί τη διακρατική συμφωνία με το επιχείρημα ότι αν τα πυρομαχικά πήγαιναν σε ιδιώτη η ελληνική πλευρά δεν θα ήξερε πού θα καταλήξει. «Άρα, δεν μπορούμε να κάνουμε συναλλαγή με κάποιον που λέει ότι δεν είναι κράτος. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα» ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει τότε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Κώστας Τασούλας. Υπαινίχθηκε μεθόδευση για να εκποιηθούν τα 300.000 βλήματα των 105mm αφού, όπως είπε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, ένα μήνα πριν αποφασιστεί ότι τα 300.000 φυσίγγια πυρομαχικών περισσεύουν, συμπτωματικώς ο μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος είχε ζητήσει τον ίδιο αριθμό βλημάτων, για λογαριασμό της Ιορδανίας αυτή τη φορά…

Οπως είπε ο κ. Τασούλας: «Ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, απόστρατος ναύαρχος υπέγραψε συμφωνία με ιδιώτη, εκπρόσωπο ιδιωτικής βιομηχανίας στο αεροδρόμιο της Μίκρας στις 13 Ιουνίου του 2017. Την επόμενη ημέρα, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ανέφεραν με έγγραφό τους όλα όσα έγιναν για το θέμα, αποκαλύπτοντας ότι έψαχναν για επίσημο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας και τελικώς υπέγραψαν με έναν μεσάζοντα. Εξηπατήθη η επιτροπή Εξοπλισμών, ο κ. Καμμένος υφήρπαξε την έγκρισή μας, έκανε συμφωνία με ιδιώτη μεσάζοντα». Χαρακτήρισε δε την υπόθεση θλιβερή, σκοτεινή και δυσάρεστη «που αποδεικνύει ότι όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν δεν μας έχουν διδάξει τίποτα». Εκλεισε δε λέγοντας ότι «επισημαίνουμε τα γεγονότα, την καλοπιστία και την εποικοδομητική μας στάση».

«Είναι συμφωνία με μεσάζοντα, είναι συμφωνία αίσχους για την Ελλάδα, είναι συμφωνία αίσχους για τον κ. Καμμένο» κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Κουμουτσάκος: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με βαριά περίπτωση διαφθοράς

Για διασυρμό και απαξίωση των αξιωματικών και διπλωματών που έκαναν σωστά την δουλειά τους από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ο έλληνας πρόξενος στο Ριάντ, ο κ. Ηλ. Κλουβάτος ενημέρωσε ότι οι Σαουδάραβες δεν αναγνωρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο. Εσείς κ. Καμμένε σπεύσατε να τον απαξιώσετε λέγοντας ότι φωτογραφίζεται με καμήλες. Με τι θέλατε να φωτογραφίζεται εκεί που βρίσκεται; Με καζίνο;»

«Για να κερδίσει ένας λαθρέμπορος μεσάζων και όσοι τον βοηθούν εξαπατάται η Βουλή των Ελλήνων. Χάνονται εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα και η εικόνα της χώρας έχει καταρρακωθεί. Ποια κυβέρνηση θα ήθελε να συνδιαλλαγεί με την Ελλάδα όταν την εκπροσωπεί ένας υπουργός που κινείται μεταξύ μεσαζόντων και συμφερόντων» δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος από το βήμα. Χαρακτήρισε δαιδρό το επιχείρημα ότι «αφού δεν έγινε αγοραπωλησία δεν υπάρχει πρόβλημα» και τόνισε ότι τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και πως δόθηκε λευκή επιταγή στον Καμμένο να προχωρήσει σε σκοτεινούς σχεδιασμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με βαριά περίπτωση διαφθοράς. Προφανώς γνωρίζει και ο Τσίπρας, είμαι πεπεισμένος φαίνεται και από την παρουσία του εδώ σήμερα και ήταν παρών και στο ΚΥΣΕΑ» υπογράμμισε.

Δαβάκης: Με τέτοια διακρατική συμφωνία ούτε πορτοκαλάδες σε ΚΨΜ δεν παραγγέλνεις

Με την παρότρυνση προς τον κ. Καμμένο να κρατά σημειώσεις ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Θανάσης Δαβάκης προκαλώντας μειδίαμα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Η ΝΔ ελέγχει τον υπουργό Άμυνας για τον τρόπο που χειρίστηκε τον φάκελο διάθεσης 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία» είπε ο κ. Δαβάκης για να συνεχίσει: «Εγείρονται ζητήματα, πράξεις και παραλήψεις. Η επιστολή του αξιωματικού της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει πρωτόκολλο. Είναι προσωπική αλληλογραφία του κ. Καμμένου με τον σμήναρχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για την επιστολή που θέτει ως επίσημο εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας τον Βασίλη Παπαδόπουλο. Μήπως το έγγραφο αφορά βόμβες και όχι βλήματα;».

«Στις 12.1.2017 συζητήθηκε το ζήτημα στην επιτροπή εξοπλισμών. Το ενημερωτικό σημείωμα που μας δώσατε είναι μόλις 4 σελίδες και δεν αναφέρει τίποτα για τον Παπαδόπουλο» τόνισε σε άλλο σημείο ο ίδιος για να καυτηριάσει τις αγωνιώδεις ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας να υπογράψει την Διακρατική Συμφωνία με τον «μεσάζοντα». «Με τέτοια διακρατική συμφωνία ούτε πορτοκαλάδες σε ΚΨΜ δεν παραγγέλνεις» τόνισε ο κ. Δαβάκης για να κλείσει την τοποθέτησή του λέγοντας: «Πέφτει βαριά στους ώμους σας η ευθύνη. Όλα όσα συνθέτουν την ιδέα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνάδουν με όσα διαχειρίζεστε εσείς στο υπουργείο».

Δημοσχάκης: Σε ποιες άλλες αγοραπωλησίες έχει εμπλακεί ο συγκεκριμένος μεσάζοντας κατά τη διάρκεια της θητείας Καμμένου;

Ο Τάσος Δημοσχάκης, βουλευτής ΝΔ Έβρου αναρωτήθηκε αν ήταν επιλογή του μεσάζοντα να πουληθεί το υλικό στη Σαουδική Αραβία και ρώτησε επίσης: «Σε ποιες άλλες αγοραπωλησίες έχει εμπλακεί ο συγκεκριμένος μεσάζοντας κατά τη διάρκεια της θητείας σας μέχρι σήμερα; Γνωρίζατε ότι ο μεσάζοντας ήταν καταδικασμένος για οικονομικό έγκλημα; Γιατί ακυρώσατε τη μετάθεση του προξένου της Ελλάδας από το Ριάντ στο Λονδίνο; Μήπως επειδή δεν έπαιξε το παιχνίδι σας;».

Σίμος Κεδίκογλου: Γιατί σας είναι τόσο απαραίτητος ο κ. Παπαδόπουλος; 

«Πώς καταφέρατε μια συμφωνία που είχε την έγκριση της ΝΔ και θα απέφερε και 66 εκατ. ευρώ όχι μόνο να αποτελέσει μείζον ζήτημα αλλά να απειλήσει και την κυβερνητική συνοχή;» διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Σίμος Κεδίκογλου. «Ξέρετε πολύ καλά ότι η λέξη μεσάζοντας έχει αρνητική φόρτιση και απαγορεύεται στη νομοθεσία της Ελλάδας. Ο κ. Καμμένος έκανε καριέρα κηρύσσοντας τον ανελέητο διωγμό των μεσαζόντων. Το ερώτημα είναι γιατί χρειαζόταν ο μεσάζοντας σε μια διακρατική συμφωνία; Τι το ιδιαίτερο είχε ο κ. Παπαδόπουλος που έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να πάρει τη συμφωνία; Το αποκορύφωμα είναι ότι  φτάσατε να διώξετε και τους αγοραστές» συνέχισε. «Γιατί σας είναι τόσο απαραίτητος ο κ. Παπαδόπουλος; Γιατί ενώ ρητά απαγορεύονται οι μεσάζοντες εσείς χρησιμοποιήσατε τον κ. Παπαδόπουλο; Πώς θα μετέφερε ο κ. Παπαδόπουλος τα πυρομαχικά όταν καμία από τις εταιρείες που διαθέτει δεν έχουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις ασφαλείας; Ελέγξατε ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος και αν έχει προβλήματα με το νόμο; Γνωρίζετε ότι η Σαουδική Αραβία ποτέ δεν εξουσιοδοτεί ιδιώτες να υπογράφουν διακρατικές συμφωνίες; Στο περιβόητο ΚΥΣΕΑ τέθηκε ζήτημα πληρεξουσιότητας;» πρόσθεσε.

Τσιάρας: Η υπόθεση χάλασε λόγω της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει με τον κ. Παπαδόπουλο

Ο πρώτος κύκλος των επερωτώντων βουλευτών έκλεισε με τον κ. Κώστα Τσιάρα που σχολίασε την απουσία του πρωθυπουργού από την συζήτηση αν και ο ίδιος είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα την αναβολή της προκειμένου να παραστεί. «Με βάση την Σαρία την Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να εκπροσωπήσει κανείς αλλόθρησκος ή αλλοεθνής» είπε ο κ. Τσιάρας για να προσθέσει «Η υπόθεση χάλασε λόγω της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει με τον κ. Παπαδόπουλο.Υπάρχει ζημία 66 εκατ. ευρώ από την μη υλοποίηση της συμφωνίας
Την ημέρα που ο υπουργός ζήτησε την κράτηση και σύλληψη ταξιάρχου δεν ζήτησε ενημέρωση από κανένα. Δεν ενημερώθηκε από επιτελή των ΕΔ για τις εξελίξεις που υπήρχαν στις διαπραγματεύσεις με τους Σαουδάραβες. Από ποιον ενημερώθηκε ο υπουργός γι αυτή την εξέλιξη; Ισως αυτό να απαντά στους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου ότι δεν γνώριζε τον κ. Παπαδόπουλο».

Παρέμβαση Φίλη

Πριν μιλήσει ο κ. Καμμένος, τον λόγο ζήτησε ο Νίκος Φίλης: «Πρέπει να  υπακούσει στα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου που λένε ότι είναι η μάχη άνιση και εις βάρος αμάχων. Είναι ανάξια όποια συζήτηση που περιορίζεται σε μικροπολιτική και δεν πιάνει τους αμάχους. Εγώ δεν ήμουν μέλος της επιτροπής. Αν ήμουν πιθανόν να ψήφιζα ακολουθώντας την απόφαση της κυβέρνησης. Όμως σήμερα γνωρίζουμε και υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ. Μιλάνε για εγκλήματα της Σ.Α κατά αμάχων και σε αυτό δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια».

loading...

2 thoughts on “Άδωνις για Σαουδική Αραβία: Μας παραπλανήσατε εκ δόλου για να αρπάξετε 150 εκατ;

  1. Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ,ΤΟΥΣ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ.Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ.ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΓΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ.ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ…

  2. αααααααααααααααααααααααα
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    χυθηκε ο φρεντοτσινο μου απο τα τρελα γελια χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχα

Comments are closed.