Τορπίλη στο Ελληνικό, κήρυξαν αρχαιολογικό χώρο το πιο σημαντικό κομμάτι του project

Με 15-1 ψήφους το ΚΑΣ αποφάσισε να δείξει «κόκκινη κάρτα» στην επένδυση Λάτση στο Ελληνικό. Κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο 280 στρέμματα, τα οποία
περιλαμβάνουν το πιο παραγωγικό κομμάτι της επένδυσης. Το Mall και κατοικίες υψηλής απόδοσης.

Η εισήγηση του ΚΑΣ δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα στην επένδυση και εγείρει ερωτηματικά για τις τελικές αποφάσεις της κοινοπραξίας. Παρότι ο κηρυχθείς χώρος είναι σημαντικά μικρότερος από τις αρχικές επιδιώξεις, το γεγονός ότι αφορά αρχαιότητες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή, αυξάνει την κλίμακα δυσκολίας υλοποίησης του project.

Η εισήγηση κήρυξης αφορά την ζώνη ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, βορειοανατολικά του οικοπέδου, όπου ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανέγερση του Mall και άλλων σημαντικών εμπορικών κτιρίων που θεωρούνται σημαντικά για την υλοποίηση της επένδυσης.

Με βάση το master plan που έχει κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στη συγκεκριμένη περιοχή έχει σχεδιαστεί να ανεγερθούν, εκτός από το εμπορικό κέντρο, κτίρια γραφείων και εκπαίδευσης σε μια ευρύτερη ζώνη εμπορικής ανάπτυξης τα οποία εφόσον αφαιρεθούν, υπονομεύουν τη συνοχή αλλά και τη συνολική αξία της επένδυσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο του έργου και τον ευρύτερο προγραμματισμό της κοινοπραξίας. «Δεν είναι Legoland το Ελληνικό ώστε κάθε φορά να μετακινούμε το σχέδιο και να το αλλάζουμε κατά το δοκούν», είχε πει παλαιότερα αναφορικά με το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον αρχικό σχεδιασμό ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda  Develpoment Οδυσσέας Αθανασίου.

Η συζήτηση του θέματος στο συμβούλιο ξεκίνησε στις 2 και τέλειωσε λίγο μετά τις 9. Με την παρουσίαση της εισήγησης έγινε φανερό πως υπήρξε τεράστια αναδίπλωση (για να το πούμε κομψά) ως προς τα ανεξέλεγκτα και μαξιμαλιστικά σχέδια της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων. Η πρότασή της σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ ήταν να κηρυχθούν ως αρχαιολογικός χώρος 3500 στρέμματα από τα 6200 της επένδυσης.

Όμως, ο βασιλιάς ήταν γυμνός και η πρόταση δεν στηριζόταν από τα δεδομένα. Επειδή αρχαιότητες δεν υπήρχαν πουθενά εκτός από τη βορειοανατολική γωνία (όπως είχε καταδείξει με το ρεπορτάζ του το Liberal.gr) , εκεί προτάθηκε να περιοριστεί η κήρυξη. Αλλά και εκεί, τα σχέδια ήταν και παρέμειναν μαξιμαλιστικά. Η σχετική πρόταση ήταν να κηρυχθούν 300 στρέμματα, ενώ ακούστηκε και άλλη πρόταση για 700. Τελικά, η κήρυξη ελαττώθηκε στα 280 στρέμματα, διάσπαρτα όμως. Δηλαδή άλλα στο αμαξοστάσιο του τραμ (με ελάχιστους τάφους), άλλα στον λόφο Χασάνι (που δεν έχει αρχαία) και άλλα στους Τράχωνες (με τα αρχαία μπάζα ενός λατομείου!).

Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση αυτή καλύπτει και τους αρχαιολόγους και τον σύλλογό τους, που έσπευσαν από χθες στα κοινωνικά δίκτυα να καρπωθούν τη «νίκη». Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, αλληλοσυγχαίρονταν για το αποτέλεσμα, παραλείποντας επιμελώς να πουν ότι πρόκειται για το υποπολλαπλάσιο της πρότασής τους. Επομένως, ίσως από αυτή την πλευρά να μην υπάρξει προσφυγή. Διότι αλλιώς, θα πρέπει να χτυπήσουν πρόσωπα που προστατεύουν με κάθε θυσία.

Ενώ όλη αυτή η καθυστέρηση και τα συμπαρομαρτούντα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την σημειακή προστασία των μνημείων που έχουν εντοπισθεί και όσων θα εντοπισθούν, το μπαϊράκι ορισμένων στο υπουργείο δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Η πρόταση των δύο διευθύνσεων να υπάρξει σημειακή προστασία μνημείων και όσων υπάρχουν και όσων βρεθούν, και νόμιμη ήταν και θα είχε λύσει το πρόβλημα εδώ και ένα μήνα. Δεν επελέγη αυτή η οδός, αλλά η οδός της… ανταρσίας (ή και ανταρσύα).

Για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το δεύτερο θέμα, η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αναμενόταν να συνεχισθεί μέχρι πολύ αργά.

Και βέβαια, όλα θα τελειώσουν όταν η υπουργός Πολιτισμού θα υπογράψει την υπουργική απόφαση «έχοντας υπόψιν» τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ.

loading...

1 thought on “Τορπίλη στο Ελληνικό, κήρυξαν αρχαιολογικό χώρο το πιο σημαντικό κομμάτι του project

  1. 1) ΟΤΑΝ Ο ΑΛΗΤΗΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟΝ ΣΧΙΝΙΑ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΕΙΧΕ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ. ΜΠΡΟΣΤΑ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ, Ο ΑΛΗΤΗΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ : " ΕΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ, ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.. "

    ΑΝ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΣΠΑΝΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ, Ο ΑΛΗΤΗΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ, ΑΛΛΑ ΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑ ….ΣΠΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟ Η ΑΛΛΟ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΡΙΣΚΑΝ !!

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟ, ΠΟΥ ΔΕΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΤΗ, ΝΑ ΣΠΑΕΙ ΜΕ ΣΦΥΡΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΡΧΑΙΟ ΑΓΑΛΜΑΤΑΚΙ !

    Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ, ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΛΛΑ Ο ΠΙΣΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΔΕΝ ΙΔΡΩΣΕ ….ΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΕΓΙΝΕ…

    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΛΙΜΝΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΕ ? Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ π.χ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΗΤΑΝ ….ΕΡΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ !

    2) ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΚΕΙ Ο ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ (!!!) ΟΙΚΙΣΜΟΣ " ΖΑΓΑΝΙ " ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ- ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ !!

    ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ, ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ, ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΧΩΡΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ, ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

    ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΗΝΙΚΟ ΕΙΧΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΧΤΙΣΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ ?

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, ΕΙΝΑΙ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ !

    ΟΤΑΝ Ο ΣΛΗΜΑΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΙΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ, Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΕΙΧΕ ΥΨΟΣ 4,3 ΜΕΤΡΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ !

    ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑΦΟΙ ΜΕ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΝΤΑΦΙΑΣΘΗΚΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ.

    ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΟ ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ, ΥΨΟΥΣ ΤΡΙΩΝ ( 3) ΜΕΤΡΩΝ, ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΓΑΡΓΑΡΑ !

    ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ? ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ, ΟΙ ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ, ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΕΣ ΠΡΙΝ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΖΟΥΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ……

    ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΩΪΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ !

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΠΟΥ ΜΟΝΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.

    ΒΑΡΕΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΟ-ΓΥΦΤΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ !

    ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ…..ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ Α Π Ο Δ Ε Ι Ξ Ε Ι Σ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΣΣ. ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ "ΧΡΕΟΥΣ", ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ.

    ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΔΙΣΣ ?? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ ? ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ !

    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 5 ΕΥΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ " ΧΡΕΟΥΣ " ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ???

    ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ?

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Comments are closed.