«Kolotoumba»: Θα γίνει… Τσίπρας η Τερέζα Μέι και θα ανατρέψει το Brexit;

Υιοθετώντας, μετά την El Pais, την… ελληνικής προέλευσης λέξη, που κάνει εσχάτως… διεθνή καριέρα, οι Financial Times εξετάζουν το σενάριο η Βρετανία να μείνει στην ΕΕ, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος!

Συνεχίζει τη… διεθνή της καριέρα η ελληνική λέξη «κωλοτούμπα» -την οποία οι ξένοι γράφουν είτε «kolotumba» (El Pais) είτε «kolotoumba» (Financial Times). Αυτή τη φορά, μετά την ισπανική εφημερίδα, είναι το βρετανικό οικονομικό έντυπο που την χρησιμοποιεί, για να περιγράψει ένα σενάριο, που μοιάζει όλο και πιο πιθανό: να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που… έδειξε Brexit!

Υπογραμμίζοντας ότι το αγγλικό συνώνυμό της είναι η λέξη «somersault» (μετάφραση: «στροφή 180 μοιρών», «τούμπα»), οι Financial Times χρησιμοποιούν την «kolotoumba», σε άρθρο τους, με τίτλο «Ελληνικά μαθήματα για τους οπαδούς του Brexit» («Greek Lessons for Brexiters»).

Σε αυτό, γίνεται αναφορά στο παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα και στο πώς, με την… κωλοτούμπα του 2015, αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και, από εκεί που θα ανέτρεπε την ευρωπαϊκή καθεστηκυία τάξη, αποδέχθηκε όλα όσα του έφεραν να υπογράψει.

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει συγκεκριμένα: «Η “kolotoumba” έγινε της μόδας το 2015, ως αντίδραση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Του κάποτε ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες πως δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας “έκανε τούμπα” και αποδέχθηκε μια έκτακτη οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που είχαν προσφερθεί αρχικά».

Και συνεχίζει το άρθρο: «Σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο (σ.σ. στην πόλη της Πελοποννήσου που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας) οι συμμετέχοντες κατέληξαν να αντιπαρατίθενται στο εξής: αν μια “kolotoumba” είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ;

Πολλοί συμμετέχοντες υπερασπίστηκαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Eλάχιστοι, όμως, το θεώρησαν πιθανό. Ένας αντίθετος στη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, τοποθέτησε τις πιθανότητες μιας κωλοτούμπας στο 0,1%. Αντιθέτως, ένας υποστηρικτής έκανε λόγο για ένα εύρος 10% με 30%.

Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν πως ο χρόνος κυλά ανελέητα προς το Μάρτιο του 2019, την ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υποτίθεται πως θα πρέπει να έχουν τελειώσει γύρω στον Οκτώβριο του 2018. Αν πραγματοποιούνταν “kolotoumba”, τότε η βρετανική κοινή γνώμη θα χρειαζόταν να μετατοπιστεί σθεναρά κατά του Brexit στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ανέφεραν.

Επιπρόσθετα, μια “kolotoumba” θα απαιτούσε από πολλούς πολιτικούς στο Ουέστμινστερ το εξής: να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως τελευταία λέξη του βρετανικού λαού πάνω στο Brexit. Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να πλήξει κάπως το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Αλλά σίγουρα θα πυροδοτήσει το χάος στους Συντηρητικούς.

Κάποια στοιχεία από δημοσκόπηση του YouGov αυτό το μήνα (σ.σ. για λογαριασμό των Times του Λονδίνου) δείχνουν πως η διάθεση του κοινού αρχίζει να αλλάζει. Είναι πολύ νωρίς για να το ονομάσουμε αυτό “τάση”, και μπορεί να μην κρατήσει, προειδοποιεί ο Peter Kellner, Βρετανός δημοσκόπος, σε μπλογκ στο περιοδικό Prospect.

Η έρευνα του YouGov κατέδειξε (σ.σ. αφότου αφαίρεσε τα «δεν ξέρω») ότι: το 53% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η ψήφος υπέρ του Brexit είναι λάθος και 47% πως είναι σωστή. Αυτό το προβάδισμα έξι μονάδων του «λάθος» είναι το μεγαλύτερο μεταξύ 41% δημοσκοπήσεων που έχει πραγματοποιήσει το YouGov μετά το δημοψήφισμα. Τον Ιούνιο του 2016, η ψήφος υπέρ της αποχώρησης ήταν στο 52%, έναντι 48%.

Ο κ. Kellner εντοπίζει δύο παράγοντες πίσω από την αλλαγή. Πρώτον, κάποιοι ψηφοφόροι από την εργατική τάξη αλλάζουν γνώμη. Στις αρχές Αυγούστου, το YouGov ανακάλυψε πλειοψηφία 63%, έναντι 37%, που στήριζε το Brexit μεταξύ αυτής της κοινωνικής ομάδας. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το προβάδισμα είχε συρρικνωθεί σε 56% έναντι 44%.

Ο μειούμενος ενθουσιασμός για το Brexit μπορεί να αντανακλά την πίεση στο βιοτικό επίπεδο μετά το δημοψήφισμα. Καθώς και μια ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας μετά το Brexit.

Δεύτερον, όλο και περισσότεροι Βρετανοί αποδοκιμάζουν την Μέι. Και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις Brexit. Τον Απρίλιο, η πρωθυπουργός κάλεσε στις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές. Τότε, το 40% πίστευε πως η κυβέρνησή της χειριζόταν καλά τις συζητήσεις. Το 35% απάντησε «άσχημα». Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το 64% επέλεξε το «άσχημα» και μόνο το 21% το «καλά».

Αυτές οι αλλαγές στην κοινή γνώμη αντανακλούν (σ.σ. κατά ένα μέρος) τη γνώση του κοινού επάνω στους πικρούς εσωτερικούς διχασμούς της κυβέρνησης στο Brexit. Όσο περισσότερο παραμένει η διχογνωμία, τόσο δυσκολότερο γίνεται το έργο των Συντηρητικών να κρατήσουν την πλειοψηφία του λαού υπέρ του Brexit».

loading...

2 thoughts on “«Kolotoumba»: Θα γίνει… Τσίπρας η Τερέζα Μέι και θα ανατρέψει το Brexit;

  1. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ,ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ..!

  2. παιδια κυταχτε να δειτε και δειτε να ακουσετε,οτι πει το Σιτυ η Ουασιγκτων και η ανωτατη Σιων θα γεινει εμεις οι πολιτικοι απλα υπαλληλοι ειμαστε και σας δουλευουμε οτι κατι κανουμε για να μην βλεπετε τους πραγματικους κυβερνητες.

    με ιδιαιτέρα εκτιμησιν η δηθεν πρωθυπουργος της Αγγλιας

    ΤΣΙΠΡΕΖΑ ΜΕΙ

Comments are closed.