Άρχισαν τα όργανα και στην Ιταλία

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όταν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, όλα μπορούν να συμβούν.

Μετά την Ισπανία στον χορό των ανεξαρτητοποιήσεων μπήκαν και οι Ιταλοί. Τα όργανα χτυπούν τώρα σε Βενετία και Μιλάνο.

Για τις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί συμβουλευτικό δημοψήφισμα στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία.

Ως γνωστόν, οι περιφερειάρχες των δύο αυτών περιοχών ανήκουν στην Λέγκα του Βορρά.

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα καταλανικού τύπου (αν και σε επίπεδο διακηρύξεων έχει επανειλημμένα τεθεί), αλλά οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν αν επιθυμούν να αυξηθούν (στο πλαίσιο μιας αυτονομίας που θα σέβεται την εθνική ενότητα της Ιταλίας), οι αρμοδιότητες των δυο περιφερειών σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, ωστόσο προς το παρόν – και με νωπά τα προβλήματα στην Ισπανία – δεν συμφωνούν μεταξύ τους ούτε οι ακραίοι.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι προπαγανδιστική, δηλώνοντας ότι αν η ίδια έμενε στο Μιλάνο ή στην Βενετία, δεν θα πήγαινε να ψηφίσει.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκα, Ρομπέρτο Μαρόνι, απάντησε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «λανθασμένες όσο και βαρύτατες», προσθέτοντας πως θα πρέπει, πιθανότατα, να αναθεωρηθεί η συμμαχία της Λέγκα με τα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Η Κεντροαριστερά πάλι, υποστηρίζει πως πρόκειται για… δαπανηρή διαδικασία που θα μπορούσε να αποφευχθεί και να αντικατασταθεί με την… έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση!

Μεσοβέζικη στάση, αν κρίνουμε από τη δήλωση του εκλεγμένου με την Κεντροαριστερά δημάρχου του Μιλάνου Μπέπε Σάλα, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος θα ψηφίσει «ναι» στην αυτονομία.

Όσο για το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο, στη Λομβαρδία τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος. Λένε, όμως, ότι κατάφεραν να περιορίσουν κάποιες υπερβολικά εγωιστικές αυτονομιστικές διαθέσεις και παράλληλα επέβαλαν την ηλεκτρονική ψήφο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε όλη την περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο.

Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του κινήματος του Γκρίλλο, θεωρεί ότι σε μια χώρα που επλήγη έντονα από την οικονομική κρίση, δεν χρειάζονται, την στιγμή αυτή, κινήσεις που να ευνοούν τις πλουσιότερες περιοχές της και που μπορούν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς της Κάτω Ιταλίας φτωχότερους.

Αποστάσεις κρατάει και ο ιδρυτής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Θεωρείται βέβαιο ότι το «ναι» θα υπερισχύσει, αλλά μετά τις εξελίξεις στην Καταλονία ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να προσφέρει μόνο τυπική υποστήριξη, απέχοντας από κάθε δημόσια εκδήλωση.

Άλλωστε, ο Μπερλουσκόνι έχει πάρει θέση υπέρ του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι, ενώ δεν θέλει να δυσαρεστήσει και τις νότιες περιοχές της χώρας, από όπου αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του.

Με λίγα λόγια, άρχισαν τα όργανα και τα ιταλικά κόμματα περί άλλα τυρβάζουν…

loading...