Γιατί η ΝΔ «δεν τραβάει»;

Προβληματισμός στην οδό Πειραιώς, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της ΝΔ για τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Προβληματισμός όχι τόσο για αυτά, καθαυτά τα αποτελέσματα, των δημοσκοπήσεων της Marc και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
όσο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και ειδικά για τα χαρακτηριστικά τους σε σχέση με την πραγματική εικόνα του κόμματος στο εκλογικό σώμα.

Πριν συνεχίσουμε να διευκρινιστεί ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η ΝΔ έχει σημαντικό προβάδισμα.

Το ερώτημα είναι "Σε τι ποσοστό;". Αυτά τα περί 11 και 13 μονάδων είναι καλά για το ηθικό των νεοδημοκρατών της Πειραιώς, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική διαφορά.

Η οποία πραγματική διαφορά κυμαίνεται γύρω στις 7 μονάδες. Κι εκεί αρχίζει ο προβληματισμός.

Μπορεί να ανατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η διαφορά; Οχι! Ισα-ίσα μπορεί να αυξηθεί.

Αλλά με ένα αποτέλεσμα στην κάλπη της τάξης του 30-32% για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ περί το 22-24% η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για την συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ ή το όποιο πολιτικό σχήμα διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ (το οποίο πλέον ως τίτλος κόμματος αποτελεί ύβρη για τους πολίτες και γι αυτό το αλλάζουν άλλωστε).

Δηλαδή μια νίκη αν γίνονταν εκλογές σήμερα, θα στηριζόταν σε "πήλινα" πόδια.

Η ΝΔ, απλά "δεν τραβάει", απέναντι σε μια κυβέρνηση, όπου "υπάρχουν" μόνο τρεις-τέσσερις σοβαροί αντίπαλοι (ο λαοπλάνος Α.Τσίπρας, ο Π.Καμμένος που "το παλεύει", ο απόλυτα επιτυχημένος Ν.Κοτζιάς, άντε και ο Ν.Σκουρλέτης με τον Ν.Τόσκα που "γράφουν" κάποιες επιτυχίες) και οι υπόλοιποι υπουργοί είναι εντελώς ανύπαρκτοι, έως επικίνδυνοι.

Και δεν "τραβάει" γιατί άλλα θέλει η κοινωνία και άλλα η ηγεσία της ΝΔ. Αλλά είχαν στο μυαλό τους αυτοί που ψήφιζαν Κυριάκο το 2016 (βασικά τον πατέρα του Κωνσταντίνο είχαν στο μυαλό τους που από το 1984 άλλαξε το κόμμα, το έκανε μοντέρνο, χωρίς να απαρνηθεί τι ιδεολογικές ρίζες του) και άλλα τους βγαίνουν...

Για τα οικονομικά υπουργεία, ούτε λόγος. Η τρόικα κυβερνά απόλυτα, οι υπουργοί εκτελούν τις εντολές που έρχονται.

Και όμως: Ειδικά η δημοσκόπηση της Marc επιβεβαιώνει ότι η κοινωνία δείχνει αποστροφή συνολικά για τα σημερινά κόμματα, και δεν πείθεται ότι διαθέτουν συγκροτημένο πρόγραμμα για να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, άντε και για τους συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ, το καταλαβαίνουμε. Για το ΠΑΣΟΚ, τα Ποτάμια και τις... λίμνες, λογικό να υπάρχει τέτοια αποστροφή.

Για τη σημερινή ΝΔ, γιατί όμως;

Kαι αυτά τα ευρήματα είναι απόλυτα συμφέροντα και θετικά για ένα κυβερνητικό κόμμα, αφού οι διαθέσεις αυτές αποσυμπιέζουν την όποια πολιτική πίεση επιχειρεί να ασκήσει η αντιπολίτευση.

Και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αποθαρρυντική σε ότι αφορά την πιθανότητα να καταρρεύσει η κυβέρνηση από την πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση καθώς στην ίδια δημοσκόπηση εκτός από το ότι η η πλειοψηφία των πολιτών,  τάσσεται αναφανδόν κατά των πρόωρων εκλογών (το 55,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρωθεί η θητεία της σημερινής κυβέρνησης) το εντυπωσιακό είναι ότι περισσότεροι από 3 στους 10 πολίτες που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη ΝΔ, δηλαδή το 31,7%, δηλώνει ότι τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών!

Δηλαδή, ούτε οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες σε ποσοστό 31,7% δεν θέλουν πρόωρες εκλογές! Πώς να στηθεί εκλογικό σκηνικό με τέτοια αποστροφή προς τις εκλογές του σώματος των πολιτών;

Στην ίδια δημοσκόπηση της Marc (παραδοσικά, αντί-ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας) καταδεικνύεται ότι εκτός από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει και το ποσοστό της ΝΔ!

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν πτώση (από 31,4% σε 30,3% και από 19% σε 18,4% αντίστοιχα) από προηγούμενες δημοσκοπήσεις.Την ίδια ώρα, η αδιευκρίνιστη ψήφος έχει αυξηθεί σημαντικά, από το 14,8% στο 17,7%.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι η νυν ΝΔ δεν πείθει.

Και δεν πείθει γιατί δεν έχει "καθαρή" πολιτική γραμμή.

Χάνει ακόμα κι όταν παίζει μόνη της στο γήπεδο!

Χαρακτηριστική η περίπτωση του νόμου για την φυλομετάβαση από τα 15 έτη.

Ενώ είχε μαζί της το 71,5% του εκλογικού σώματος, βάσει της δημοσκόπησης των ημερών για τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στο ν/σ, κατάφερε "να φάει γκολ" με τα διάφορα περίεργα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί "εξωγήινων στον Υμηττό"!

Και οι ομιλίες των βουλευτών της ΝΔ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά "καθαρές" ήταν. "Ναι μεν, αλλά...".

"Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ".

Μην πούμε για το μεταναστευτικό, όπου θα έπρεπε να είχε πάρει... αμπάριζα την κυβέρνηση, έχει μεταβληθεί σε στυλοβάτη της, ίσως γιατί η φιλογερμανική γραμμή της ηγεσίας του κόμματος, υπερβαίνει τις ρίζες της πολιτικής της και τις διαθέσεις των ψηφοφόρων της.

Χθες "σκοτώθηκαν" στον ΣΥΡΙΖΑ με την Τ.Χριστοδουλοπούλου να κατηγορεί τον υπερυπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ.Μουζάλα ότι έχει γίνει "τσιράκι του Βερολίνου" και δέχεται ακόμα και τους μετανάστες που του στέλνουν από την Γερμανία, αυτός να παραιτείται, για να τον καλύψει εν συνεχεία απόλυτα το Μαξίμου και δεν υπήρξε ούτε μια δήλωση από πλευράς ΝΔ.

Αρα, πώς να πείσει τους ψηφοφόρους της η ΝΔ ότι μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό;

Προχθές η εμβληματική "νεοταξική" δημοσιογραφική φυσιογνωμία, ο Α.Παπαχελάς, μέλος της λέσχης Bilderberg, έγραψε σε άρθρο του, ότι ο Κ.Μητσοτάκης θα ήταν καλύτερα να είχε φύγει από τη ΝΔ και να ιδρύσει νέο κόμμα το 2016, αντί να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και να διαλέξει τον "δύσκολο δρόμο να αλλάξει τη ΝΔ".

Ποτέ δεν είναι αργά.

Αφού ο Κ.Μητσοτάκης βλέπει ότι "η ΝΔ δεν αλλάζει", δηλαδή οι ψηφοφόροι της δεν πείθονται να ακολουθήσουν τις "μοντέρνες, εκσυγχρονιστικές, φιλελεύθερες απόψεις του Κ.Μητσοτάκη", ας παραιτηθεί από πρόεδρος της ΝΔ και ας ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα.

Αυτό θα ήταν ειλικρινές και "καθαρό" και όλοι θα τον χειροκροτούσαν. Απλά μετά θα έπρεπε να βρει ψηφοφόρους για να τον ψηφίσουν εκτός της εκλογικής "προίκας" της ΝΔ.

Αυτό είναι το άχαρο μέρος της πολιτικής. Οτι πρέπει να βρεις ψηφοφόρους να σε ψηφίσουν.

Ο Α.Παπαχελάς, πάντως, και οι περί αυτών, θα τον ψήφιζαν σίγουρα...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. Οι Έλληνες έχουν εμπεδώσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από εκφραστής νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών και αντικοινωνικών ιδεών, είναι και παντελώς άσχετος και ανίκανος.

  Kάποιοι σοβαροί που υπάρχουν στην Νου-γόνο-Δούλα (δυστυχώς ελάχιστοι) βλέπουν την γελοιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιλέγουν την σιωπή και κρατάνε απόσταση!

  Όσοι “ιδεολόγοι” τ’αρπάζουν σιωπούν…

  Όσοι περιμένουν στην ουρά να φάνε χειροκροτούν !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνήγορος μεγαλοεφοπληστών ,φοροφυγάδων , ναρκέμπορων, μιζαδόρων , μιζαρπαχτων, κωφάλαλων νταβατζήδων, Ελλαδέμπορων κτλ … κτλ … κτλ …

  Γνωστές οι άρρηκτες σχέσεις της Οικογένειας Μιζοτάκη με τον Μαρινάκη .

  Το κοπριταριό των πολιτικών γυρολόγων που κατέλαβε το κόμμα της Ν.Δ. από το 2016, μας προκαλούν φόβο, αηδία και αποστροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ? ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΜΗ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ,ΟΛΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ. ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΓΥΡΑ Ο ΧΑΣΙΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΟΒΟΥΒΑΛΟ ΜΕ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΝΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΟ ΛΟΥΦΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΤΕ, ΑΚΟΥ ΤΟΣΚΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΕΤΥΧΥΜΕΝΟΙ? ΡΕ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕ ΝΙΣΑΦΙ ,ΝΑ ΓΙΝΕΣΕ ΡΕΖΙΛΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΞΤΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σαββα εσυ πρεπει να εισαι.....δεν γινετε αλλιως...εναν ξερω που να ειναι τοσο βλακας...εκτος και αν υπαρχει και αλλος....αλλα δεν νομιζω...εε σαββα εσυ δεν εισαι???

   Διαγραφή
 4. Θα ερθει ο Κουλης της Simens που ο Χριστοφορακος εχει καταγραψει on camera και μαγνητοφωνησε τους διαλογους τοσο αυτου οσο και της αδερφης του(..τελος παντων..)!
  Η Μερκελ οταν ειναι ακεφη βαζει στον υπολογιστη τους διαλογους του Κουλη με τον Χριστοφορακο και ευθυμει.
  Και μας λες οτι ο Κουλιμπαλι δεν θα στησει τον κωλο του στους γερμανους οπως ολοι οι αλλοι;Ηδη στα 4 ειναι!
  Ουστ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]