ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥΤΖΝΤΕΜΟΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Καταλωνία, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, με την πλειοψηφία των ισπανών να περιμένει επέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην συγκεκριμένη επαρχία.

Οπως έγινε γνωστό ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει μια δήλωση στις 9 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ την Τρίτη σε διάγγελμα του τόνισε ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή αυτή, οι ηγέτες της οποίας έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να «ανακηρύξουν παρανόμως την ανεξαρτησία» της, καταγγέλλοντας την καταλανική κυβέρνηση.

Στην ομιλία του με αιχμή τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, ο μονάρχης της Ισπανίας, κατηγόρησε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλος Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα (…) και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας.
Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», εμφανιζόμενος έτσι να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αντέδρασε την ομιλία του μονάρχη, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, πάντως επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».

Την ίδια στιγμή ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δεν είχε αποκλείσει, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τη σύλληψη του Κάρλος Πουτζντεμόν, ωστόσο μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, θα μπορεί να προκηρυχθεί εντός 48 ωρών μονομερώς η ανεξαρτησία της περιοχής από το τοπικό κοινοβούλιο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC την Τρίτη ο πρόεδρος της Καταλονίας διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πιθανόν «στα τέλη της εβδομάδας». «Θα ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία 48 ώρες αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των αποτελεσμάτων» του δημοψηφίσματος, επανέλαβε ο Πουτζντεμόν.

Ο ίδιος είχε ζητήσει—ανεπιτυχώς—να υπάρξει μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διένεξη με τη Μαδρίτη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει για την κρίση σε μια κατεπείγουσα συνεδρίασή του την Τετάρτη. Μέχρι σήμερα, μαζί με την ομάδα του, ο Πουτζντεμόν κατάφερε να αντισταθεί και να ξεπεράσει όλες τις πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη, αψηφώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και προγραμματίζοντας μυστικά το δημοψήφισμα που είχε ορκιστεί πως θα απέτρεπε.

Οι εικόνες από τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για να κλείσουν εκλογικά κέντρα, που είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 92 άνθρωποι, έκαναν τον γύρο του πλανήτη και προκάλεσαν την αγανάκτηση των πάντων στην Καταλονία.

H κλιμάκωση της πολιτικής έντασης, στην Καταλωνία μεταφέρεται και σε κάποιες σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γυμνασίου ‘Ελ Παλάου’, στο Σαντ Αντρέου ντε λα Μπάρκα. «Θα είσαι ευχαριστημένος με όσα έκανε χθες ο πατέρας σου», έψεξε ο Καταλανός καθηγητής έναν μαθητή, γιό Εθνοφύλακα, μπροστά σε όλην την τάξη.
«Σήμερα δεν μπορώ να σας κάνω το μάθημα όπως πάντα. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Η αμάθεια της Εθνοφυλακής έγινε πασιφανής. Το μόνο που γνωρίζουν είναι να δέρνουν», είπε άλλος καθηγητής στους μαθητές του.

Αυτές οι λεκτικές αναφορές «πόνεσαν σαν μαχαιριά» πολλούς μαθητές του σχολείου, που είναι παιδιά στελεχών της Εθνοφυλακής, το διοικητήριο, στρατώνες και καταλύματα οικογενειών της οποίας στεγάζονται 100 μ. μακρύτερα. Στο τεράστιο συγκρότημα του Σώματος διαμένουν περίπου 200 οικογένειες (περίπου 1.000 πρόσωπα).

Όλες οι πηγές—γονείς, καθηγητές, δημοτικές αρχές—εντοπίζουν τα γεγονότα σε μεμονωμένες περιπτώσεις «δύο, ή τριών καθηγητών», μολαταύτα εκφράζουν την ανησυχία τους για την επίπτωση που αυτό το επεισόδιο μπορεί να έχει σε όλην την κοινότητα.

Η Καταλονία είναι βαθιά διχασμένη όσον αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας. Η πιο πρόσφατη έρευνα των καταλανικών αρχών, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, κατέγραφε υψηλότερο ποσοστό των αντιπάλων της ανεξαρτησίας από αυτό των υποστηρικτών της (συγκεκριμένα 49,4% έναντι 41,1%), ωστόσο η αστυνομική βία μετέβαλε τελείως τις διαθέσεις. Ενώ οι ομιλίες του ισπανού μονάρχη δεν αντιμετωπίζονται ακριβώς με ευμένεια στην Καταλονία: πολλοί τον αποδοκίμασαν ηχηρά. Η ομιλία του Φιλίππου Στ’, ακολούθησε μια ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων σε όλη την Καταλονία εναντίον της αστυνομικής βίας. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν: «Έξω οι δυνάμεις κατοχής!» και «οι δρόμοι θα είναι πάντα δικοί μας».

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, στις διαδηλώσεις στην καταλανική μητρόπολη συμμετείχαν περίπου 700.000 άνθρωποι.

Το λιμάνι παρέλυσε, όπως και η μεγάλη αγορά τροφίμων και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Δεν υπήρξαν πάντως προβλήματα στην κίνηση των αεροπλάνων ή των τρένων. Οι περισσότερες τράπεζες λειτούργησαν επίσης κανονικά.

Εν τω μεταξύ ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πελάτες των καταλανικών τραπεζών δεν έχουν λόγο να ανησυχούν εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης.  «Οι καταλανικές τράπεζες είναι ισπανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και οι πελάτες τους δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν», τόνισε ο ντε Γκίντος στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Μαδρίτη.

Την ίδια στιγμή η  διοίκηση της CaixaBank, που έχει την έδρα της στη Βαρκελώνη, με εσωτερική αναφορά της την Τρίτη ενημέρωσε τους υπαλλήλους της πως «είναι σημαντικό να επικοινωνούν προληπτικά» στους πελάτες της τη δέσμευση του τραπεζικού ιδρύματος στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους, που «θα οδηγήσει σε αποφάσεις, οι οποίες σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να ληφθούν».

Στην εσωτερική ανακοίνωση της, με τίτλο «Απεργία και κινητοποιήσεις στην Καταλωνία», που αντίτυπό της ήλθε στην κατοχή του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE, η Caixabank αναφέρεται εκτενώς στην πολιτική κατάσταση στην Καταλωνία.

Η CaixaBank καθιστά σαφές πως «σέβεται» το δικαίωμα στην απεργία και στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της και τονίζει πως «μοναδικός στόχος της», ως τραπεζικό ίδρυμα, είναι «να προστατεύει ανά πάσα στιγμή τα συμφέροντα των πελατών, μετόχων κι εργαζομένων της, εγγυώμενη την ακεραιότητα των καταθέσεων».

Η τράπεζα επισημαίνει στο ίδιο κείμενο πως, την Τρίτη, προκηρύχθηκε μία γενική απεργία στην Καταλωνία και πως αρκετοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στην Καταλωνία σταμάτησαν την εργασιακή τους δραστηριότητα για ορισμένα λεπτά, ώστε «να εκδηλώσουν την διαμαρτυρία τους» για τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή, κάνοντας έμμεση αναφορά στην αιματηρή αστυνομική επέμβαση για την αποτροπή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

loading...