Το «γκάλοπ των γκάλοπ» για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ερίζουν μέχρι και για… τον Μαραθώνιο της Αθήνας στο πλαίσιο της διαμάχης για τα διαδικαστικά της εκλογής αρχηγού στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ταυτόχρονα αρχίζει να φουντώνει κι η συζήτηση αναφορικά με το ποιά πρέπει να είναι η ιδεολογική ταυτότητα του νέου φορέα, το πού πρέπει να τοποθετηθεί στην κλίμακα Δεξιά-Αριστερά, αλλά και τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες -κι όλα αυτα στο «φόντο» 4 δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου που περιείχαν μετρήσεις για τη μάχη που αφορά την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Την Παρασκευή, το Ποτάμι επανήλθε στην πρότασή του να υπάρξει μικρή μετάθεση στην εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου λόγω του Διεθνούς Μαραθωνίου της Αθήνας και απάντησε αιχμηρά σε όσους στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αυτό δεν είναι εμπόδιο.

«Για τον μεγάλο μαραθώνιο της Αθήνας, το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά λέει: «θα κοπεί για 3 ώρες η κυκλοφορία σε ένα κομμάτι του κέντρου». Mα καλά δεν έχουν ούτε ένα νέο που να έχει πάρει μέρος στο μαραθώνιο; Ούτε έναν! Έλεος! Ως προς την ουσία τώρα: όντως η κυρία Γεννηματά επέμενε να γίνουν οι εκλογές άρον άρον στις 15 και 22 Οκτωβρίου και με επιμονή του Ποταμιού συμφωνήθηκε να γίνουν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα έχουν εξασφαλιστεί οι συνθήκες για μια εκλογή μαζική και τεχνικά άρτια. Και από τον Νοέμβρη εξαιρέσαμε την 12η του μηνός καθότι όπως έγραψε και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στου Facebook (από τις 9 Σεπτεμβρίου) «τότε όλοι τρέχουμε ή χειροκροτάμε αυτούς που τρέχουν»».

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση κι αιχμηρή:

«Αργά ξύπνησαν στο Ποτάμι. Οι ημερομηνίες των εκλογών έχουν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο, εν γνώσει του Μαραθωνίου», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Τέλεια και παύλα με τα διαδικαστικά και με αυτού του είδους τον διάλογο. Είναι η ώρα της πολιτικής», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση, η οποία προκάλεσε ανταπάντηση από το Ποτάμι.

«Tο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά επιμένει να θεωρεί την συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ως δευτερεύον διαδικαστικό θέμα. Αρνούνται την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ζητούν κάλπες την ημέρα του Μαραθωνίου. Εν ολίγοις θέλουν ένα κόμμα μικρό και ελεγχόμενο. Εμείς, αντιθέτως, αγωνιζόμαστε για ένα Κίνημα ανοιχτό και μεγάλο. Υ.Γ: Όσον αφορά το Μαραθώνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης το έχει θέσει στον Νίκο Κ. Αλιβιζάτο από τις αρχές Σεπτέμβρη. Και δημοσίως το έθεσε με συνεντεύξεις του και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα από τις 9 Σεπτεμβρίου».

Το γκάλοπ των γκάλοπ

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο δείχνουν ντέρμπι για γερά νεύρα στην ανάδειξη του αρχηγού του νέου φορέα. Σύμφωνα με τα ευρήματα για την ηγεσία προηγείται χωρίς όμως ασφαλή διαφορά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα για το συνολικό εγχείρημα καθώς η Κεντροαστερά δείχνει να αναδεικνύεται σε τρίτος πόλος. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο δεν φαίνεται να μοιράζονται μεγάλα ποσοστά των πολιτών.

Το TheTOC συγκέντρωσε τις τέσσερις δημοσκοπήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο και ασχολούνται με το θέμα της εκλογής της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς και τις παραθέτει με χρονολογική σειρά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια δημοσιοποίησης ορισμένων εξ αυτών δεν είχε οριστικοποιηθεί ακόμη ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων για την ηγεσία.

Η δημοσκόπηση της Prorata

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 9/9/2017, κανείς από τους υποψηφίους δεν έχει σαφή προβάδισμα και οι εκλογές αναμένεται να εξελιχθούν στο απόλυτο ντέρμπι. Καταγράφεται εικόνα απόλυτης ρευστότητας για όλους τους υποψηφίους, με σχεδόν κοινή εκκίνηση από χαμηλά επίπεδα και πολλά περιθώρια για ανατροπές στην τελική ευθεία.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Γράφημα: Εφημερίδα των Συντακτών

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται ότι εκκινούν από την ίδια –αλλά πολύ χαμηλή– αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%), ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). Η συγκεκριμένη ερώτηση έγινε σε όσους δήλωσαν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, ενώ στις κάρτες εμφανίζεται και το όνομα του Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του όταν διενεργήθηκε η μέτρηση.

Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και όσους έχουν αποκλείσει ότι θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά, ακολουθούμενη κατά σειρά από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς μεγάλες διαφορές με τους επόμενους υποψηφίους.
Ο επιμερισμός των προτιμήσεων δείχνει καλύτερες επιδόσεις της Φ. Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αριστερών» και «κεντροαριστερών», του Γ. Καμίνη και του Γ. Ραγκούση μεταξύ των «κεντρώων» και του Στ. Θεοδωράκη μεταξύ των «κεντροδεξιών» και «δεξιών».

Η δημοσκόπηση της Marc

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (δημοσιεύθηκε 10/9/2017), η Φώφη Γεννηματά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις, ακολουθούμενη από τον Γ. Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Ν. Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Γ. Ραγκούση και τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο.

Δείτε τα σχετικά γραφήματα:

Γράφημα: Πρώτο Θέμα

Γράφημα: Πρώτο Θέμα

Από την έρευνα προκύπτει ότι, παρά το καταρχήν προβάδισμα που φαίνεται να αποσπά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, το παιχνίδι της εκλογής είναι ανοιχτό και κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σε δύο γύρους.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Tα Nέα»

Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ» (23/9/2017) είναι η προώθηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη θέση του τρίτου κόμματος, προσδίδοντας νέα δυναμική στον υπό διαμόρφωση ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς ο ευρύτερος χώρος (μαζί Το Ποτάμι) συγκεντρώνει ήδη διψήφιο εκλογικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν ένας στους τρεις (32%) θεωρεί ότι η απόφαση που πήραν να ιδρύσουν ένα νέο πολιτικό φορέα είναι θετική ενώ ένας στους δύο (50%) την κρίνει ως αδιάφορη και το 15% ως αρνητική.

Μεταξύ όσων κρίνουν ως θετική την πρωτοβουλία, η κα Γεννηματά εμφανίζεται ως η καταλληλότερη να ηγηθεί σε ποσοστό 26% και ακολουθούν: ο κ. Καμίνης με 18%, ο κ. Θεοδωράκης με14% και ο κ. Ανδρουλάκης με 7%. Ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία (το 11% του συνόλου) προηγείται και πάλι η κα Γεννηματά.

Η δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ για τον Σκάι

Τρίτη πολιτική δύναμη σε πεντακομματική Βουλή αναδυκνείεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΜΑΚ για τον Σκάι (δημοσιοποιήθηκε στις 25/9/2017).

Για την εκλογή νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά το 58% των ερωτώμενων αναφέρει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα, 17,5% λίγο, 15% αρκετά, 8% πολύ ενώ 1,5% απαντά στο ερώτημα «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς, η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ συμπεριέλαβε τρεις ερωτήσεις.

Η πρώτη αφορούσε τη δημοτικότητα τους:

Η δεύτερη την προτίμηση για την ηγεσία του νέου φορέα:

Και η τρίτη -ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν- ποιον υποψήφιο θα επέλεγαν.

loading...

1 thought on “Το «γκάλοπ των γκάλοπ» για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

  1. Κουίζ για πάσης φύσεως βλήτα και χαχόλια της "κεντροαριστεράς" :
    Η ερώτησή μας: "Τι θα είναι ο αρχηγός της; "

    1. Σαρσέμης εκ γενετής.
    2. Αρχισαρσέμης που θα πουλάει μπόλικο "αριστεριλίκι" στα λόγια, αλλά ψυχή, καρδιά και τσέπη θα είναι δεξιά, κάτι που γινόταν πάντα.
    3. Καρασαρσέμης που θα είναι του ιδίου φυράματος με τους ψηφοφόρους του.

    Το ευρόν παραμυθιασμενόπουλο της "κεντροαριστεράς", θα έχει την ευκαιρία να βγει σέλφι ακόμα και με τον …μπίστη, τον τσουκάτο, τον παπακωνσταντίνου, τον κινέζο, τον τούρκογλου, το ζααβό (της "κεντροαριστεράς" βεβαίως, βεβαίως….). Αλήθεια, τι γίνονται αυτές οι κεντροαριστερές ψυχές;

Comments are closed.