Εντυπωσιακή κίνηση: Η Κύπρος ανακηρύσσει ΑΟΖ στα Κατεχόμενα με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ!

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην οριοθετεί ΑΟΖ σε όλη την έκταση του νησιού, ακόμα και στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα με την κατάθεση σχετικού αιτήματος στον ΟΗΕ και καλεί την Τουρκία σε...
διαπραγματεύσεις με μία αιφνιδιαστική κίνηση που αν αναζητήσει κάποιος ποιος την στηρίζει σίγουρα θα βρει από πίσω της της ΗΠΑ!

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη βόρεια περιοχή της. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που επικαλείται και η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" , η Λευκωσία έχει προχωρήσει και ετοιμάσει τις συντεταγμένες, όπως έπραξε στο παρελθόν με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο και θα τις καταθέσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συντεταγμένες συντάχθηκαν γίνεται σε δύο επίπεδα, τεχνικά μέσα και από το Κτηματολόγιο κι άλλες υπηρεσίες του κράτους καθώς και νομικά, όπου τυγχάνει νομικής επεξεργασίας η πρωτοβουλία. Η κατάθεση θα γίνει στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Η ενέργεια αυτή, που είναι μονομερής, γίνεται και ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής δημοκρατίας, ανοικτά των χερσαίων εδαφών που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι κατά τον πόλεμο του 1974.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αξιολογήσει όλα τα ενδεχόμενα από την απόφασή της αυτή, είναι όμως προφανές πως η χρονική στιγμή κρίθηκε αρμοδίως ως η κατάλληλη για την προώθηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι προετοιμασίες για την κατάθεση συντεταγμένων δεν είναι τωρινές, γίνονται εδώ και χρόνια πλην όμως αυτή την περίοδο έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Εχει ενημερωθεί η Αθήνα, αλλά και οι Βρυξέλλες για την επικείμενη κίνηση της Λευκωσίας και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση ή ένσταση. Αντίθετα, η πλευρά της Αθήνας, ενισχύει την άμυνα του νησιού με κάθε τρόπο, καθώς οι αποθήκες οπλισμού στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", θα επεκταθούν και θα αποθηκευτούν νέα όπλα για τα ελληνικά μαχητικά F-16.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κύπρος πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον τομέα της οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Από το 2003 μέχρι το 2010 υπογράφηκαν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Ο Λίβανος δεν έχει ακόμη επικυρώσει την οριοθέτηση. Είναι σαφές πως χωρίς τέτοιες συμφωνίες, καμιά εταιρεία δεν θα ξεκινούσε έρευνες αν δεν ήξερε με βεβαιότητα πού είναι τα ακριβή όρια των ερευνητικών τεμαχίων της.

Με την Τουρκία δεν είναι, όμως, το ίδιο. Η Τουρκία αναμένεται ότι δεν θα αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ενδεχομένως θα αντιδράσει στην κίνηση αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Λευκωσία δεν νομιμοποιείται να το πράξει.

Σημειώνεται, επίσης, ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν καθορίσει παρανόμως τη μεταξύ τους ΑΟΖ. Στον καθορισμό των ορίων η Τουρκία εξασφάλισε το μεγαλύτερο μερίδιο. Ούτως ή άλλως, η πράξη αυτή είναι παράνομη και δεν ισχύει.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως τι ισχυρίζεται η Τουρκία, προχωρεί στην κατάθεση των συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ εντός των επόμενων ημερών. 
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΩΝ ΔΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΧΕΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΑΝΤΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΟΥΝ ΤΑ ΓΟΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. OSO IPARHUN ELLINES SAN ESENA!!! ESPRI MERA DEN THA DI KANIS SAS MULOSPORI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσένα σε αμολύσανε ή την κοπάνησες πηδώντας τη μάντρα στο Δαφνί χαζομαλακοπαλάβρα.

   Διαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]