«Απεχθάνομαι την Αμερική», εξομολογούνταν ο Άλαν Τιούρινγκ σε χαμένη επιστολή του

Το χαμένο γράμμα του πατέρα της πληροφορικής και όσα καταμαρτυρούσε στις ΗΠΑ

Πρωτοπόρος, οραματιστής και πατέρας της σύγχρονης επιστήμης των υπολογιστών, ο Άλαν Τιούριγνκ δεν ήθελε να πάει με τίποτα σε ένα συνέδριο της Αμερικής.

Εξόχως πολύπλοκος, κρυψίνους και σχεδόν μυστηριώδης, ποτέ δεν ήξεραν οι γύρω του τι σκέφτεται, εκτός βέβαια κι αν μιλάμε για τις ΗΠΑ, όπως υποδεικνύει μια σειρά από επιστολές του που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το δελτίο Τύπο του, ο καθηγητής πληροφορικής Τζιμ Μάιλς αναδιοργάνωνε μια αποθήκη τον Μάιο όταν σκόνταψε πάνω σε έναν φάκελο με σχεδόν 150 άγνωστα γράμματα του Τιούρινγκ.

Κι ενώ δεν είναι εξίσου διαφωτιστικά για την προσωπικότητά του όσο τα γράμματά του που ανακαλύφθηκαν το 2015, εκεί δηλαδή όπου εξομολογείται τις τραγικές μάχες με τη σεξουαλικότητά του, παρέχουν ωστόσο κάποια επιπλέον στοιχεία για το μυστήριο Τιούρινγκ.

Χρονονολογημένα από το 1949-1954, στα τελευταία χρόνια της ζωής του δηλαδή, τα περισσότερα είναι τετριμμένες επιστολές που τον καλούν σε διαλέξεις και τέτοια πράγματα, υπάρχει όμως και η απάντησή του στην πρόσκληση για ένα συνέδριο στις ΗΠΑ το 1953.

Ο Τιούρινγκ απάντησε καθαρά και ξάστερα: «Δεν θα μου αρέσει το ταξίδι και απεχθάνομαι την Αμερική». Ο Τιούρινγκ είχε περάσει ένα τετράμηνο στην Αμερική το 1942, στο πλαίσιο της αποκωδικοποίησης των γερμανικών επικοινωνιών, και η άποψή του για τους Αμερικανούς ήταν ίδια και απαράλλακτη από τότε.

Δυστυχώς, ο Τιούρινγκ έφυγε από τον κόσμο το 1954, πιθανότατα από αυτοκτονία…

loading...