Κατασχέσεις σε εργοδότες για οφειλές στα ταμεία

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακόμη και α’ κατοικίας θα βρεθούν εργοδότες που έχουν χρέη στο πρώην ΙΚΑ, σε περίπτωση που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «αγγίζουν» τη δεκαετία.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν πως η προστασία της α’ κατοικίας αφορά μόνο όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό δάνειο και όχι όσους έχουν χρέη στο ΔημόσιοΣύμφωνα με πληροφορίες από τα ασφαλιστικά ταμεία, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας στοχεύει να «ξεσκονίσει» τους φακέλους με υποθέσεις χρεών στο πρώην ΙΚΑ. Εάν διαπιστωθούν οφειλέτες που αρνούνται να καταβάλουν εφάπαξ ή τμηματικά τα ποσά που χρωστούν, τότε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΕΦΚΑ θα δρομολογήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Σε πρώτο στάδιο τα εν λόγω μέτρα θα αφορούν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε βάρος όλων των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Εάν το Κέντρο δεν καταφέρει να βρει επαρκή ποσά για την εξόφληση των οφειλών, τότε η δεύτερη ενέργεια θα είναι δήμευση ακινήτων του εργοδότη που χρωστά. Σε περίπτωση δε που δεν έχει άλλο ακίνητο στην ιδιοκτησία του, τότε θα προβλέπεται κατάσχεση του ίδιου του σπιτιού όπου διαμένει!

Φοβούνται την παραγραφή

Η διαδικασία αρχίζει υπό τον φόβο να χαθούν έσοδα λόγω παραγραφών. Αυτό διότι εάν παρέλθει δεκαετία τότε ο νόμος προβλέπει παραγραφή των χρεών και ως εκ τούτου ο ΕΦΚΑ δεν θα λάβει ευρώ από τους οφειλέτες αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΚΑ εκκινεί ένα «κυνήγι» με μπαράζ κατασχέσεων εις βάρος των εργοδοτών που έχουν χρέη δεκαετίας.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν πως η προστασία της α’ κατοικίας αφορά μόνο όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό δάνειο και όχι όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προκειμένου να αποφύγει την κατάσχεση ο οφειλέτης θα έχει περιορισμένες δυνατότητες οι οποίες είναι είτε να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη είτε να ενταχθεί στο «παρά πέντε» στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Αξίζει να τονιστεί πως η όλη διαδικασία για τον έλεγχο της υπόθεσης χρεών ενός εργοδότη και το σενάριο κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας του συνδέεται άμεσα με το διάστημα κατά το οποίο οι οφειλές του έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Δεν συνδέεται πάντως με το ύψος της οφειλής.

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι και οι κατασχέσεις απειλούν ακόμη κι εκείνους που δεν έχουν μεγάλα χρέη προς το πρώην ΙΚΑ. Μπορεί επί παραδείγματι να βρεθούν αντιμέτωποι με κατάσχεση ακόμη και όσοι χρωστούν 5.000 ευρώ.

Το «πλαφόν προστασίας» των 5.000 ευρώ αφορά αποκλειστικά τα χρέη των ελευθέρων επαγγελματιών για τον τέως ΟΑΕΕ, τον τέως ΕΤΑΑ και τον τέως ΟΓΑ και όχι τα χρέη τους προς το τέως ΙΚΑ.

loading...

2 thoughts on “Κατασχέσεις σε εργοδότες για οφειλές στα ταμεία

  1. ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΦΟΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΚΟΠΟ, ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΑΣ "ΕΔΩΣΑΝ" ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ "ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ" ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ "ΘΕΡΑΠΕΙΑ". ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ "ΜΟΙΡΑ", ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ "ΦΥΓΕΤΕ" ΑΠΟ ΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ, ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" – Ε.ΣΥ., ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΛΥΣΟΥΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΔΗΜΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΑΓΓΙΞΕΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΕΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ η ΤΕΡΤΙΠΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ η ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ "ΚΡΑΤΟΥΣ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ "ΑΚΟΥΓΑΜΕ" ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 120.000 ΕΝΤΟΛΕΣ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΒΑΛΑΝ ΟΛΑ ΤΑ "ΣΚΥΛΙΑ" ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΙΣΟΥΝ. ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ, ΑΥΤΟΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ. ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  2. ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΣΑΝ ΑΥΤΟΧΘΩΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ, ΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ, ΕΙΤΕ ΕΠΑΝΩ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ, Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ. ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΛΙΠΟΤΑΚΤΙΣΕΤΕ, ΘΑ ΤΟΥΦΕΚΙΣΤΕΙΤΕ. ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ Η' ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ? ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΗΝ "ΨΗΦΟ" ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ ΚΙ' ΑΥΤΟΙ ΠΗΡΑΝ ΟΛΟ ΤΟ "ΜΕΛΙ". ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ, ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ Γ@@@@@@Ο ΦΡΑΠΕ, ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ "ΑΠΟΨΗ" ΠΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΜΕ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΚΙ' ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ "ΨΗΦΙΖΑΜΕ" ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ…ΜΑΣ ΠΛΑΚΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΑΠΕΣ.

Comments are closed.