Αυξάνονται οι δαπάνες για μισθούς Δημοσίου, μειώνονται για κοινωνική προστασία -συντάξεις

Την “ανιούσα” παίρνουν οι δαπάνες για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων τόσο φέτος, όσο και το 2018, ενώ την “κατιούσα” παίρνουν οι δαπάνες για κοινωνική προστασία, αλλά και οι συντάξεις
κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

2017

Συγκεκριμένα για το 2017 αναφέρεται πως το κονδύλι που θα δοθεί αθροιστικά για μισθούς και συντάξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 12,393 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 27 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021, κυρίως λόγω της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων και της μείωσης της εκτίμησης για τον αριθμό των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.

Αντίθετα, στο προσχέδιο αναφέρεται πως “οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 20,008 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 260 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω:

* της χρονικής υστέρησης έναρξης, κατά δύο μήνες, του προγράμματος “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”, με παράλληλη παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του τους μήνες αυτούς, σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας,

* της μειωμένης εκτίμησης της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και

* της μειωμένης επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ, λόγω μειωμένης εκτίμησης της δαπάνης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων και στη συγκράτηση των αποχωρήσεων προσωπικού για συνταξιοδότηση.

2018

Αυξητική θα είναι η τάση στις δαπάνες για μισθούς Δημοσίου και το 2018.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού “οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 12.626 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 86 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021, κυρίως λόγω της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων αλλά και της συνεχιζόμενης από το 2017 μείωσης του αριθμού των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.

Στις δαπάνες της κατηγορίας αυτής περιλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά του κράτους ως εργοδότη υπέρ του ΕΦΚΑ για τους υπαλλήλους με σύμβαση δημοσίου δικαίου (από 3,33% το 2017 σε 6,67% στο 2018)”.

Αντίθετα, οι δαπάνες για συντάξεις “προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 19.490 εκατ. ευρώ έναντι 19.649 εκατ. ευρώ του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Η μείωση κατά 160 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στη μείωση της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου.

Οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής προβλέπεται να καλύψουν κυρίως επιχορηγήσεις της κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων και των δαπανών για την κοινωνική προστασία όπως τα επιδόματα πολυτέκνων, το επίδομα θέρμανσης, η απόδοση πόρων στο ΑΚΑΓΕ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η συνεισφορά του Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Πέραν αυτών, προβλέπονται επιπλέον δαπάνες 320 εκατ. ευρώ στους τομείς κοινωνικής προστασίας και συνοχής που χρηματοδοτούνται πλήρως από την ολοκλήρωση της επισκόπησης πρωτογενών λειτουργικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης” .

loading...

1 thought on “Αυξάνονται οι δαπάνες για μισθούς Δημοσίου, μειώνονται για κοινωνική προστασία -συντάξεις

  1. ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΤΕ Η ΔΑΠΑΝΗ ?ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΓΕΝΟΛΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ? ΕΛΕΟΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ Ή ΘΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ Ή ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΜΗΣΟΥΜΕ ΚΟΠΡΙΤΕΣ

Comments are closed.