Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ – Ανεστάλη η έκδοση βίζας από Τουρκία για ΗΠΑ

Διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ ξέσπασε πριν λίγες ώρες με τις ΗΠΑ να αναστέλλουν την χορήγηση βίζας από την Τουρκία για τις ΗΠΑ σε περιπτώσεις που δεν αφορούν ανθρωπιστικά -προσφυγικά ζητήματα.

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να εξασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού τους στις ΗΠΑ, μετά την σύλληψη με κατηγορίες κατασκοπείας ενός υπαλλήλου που εργαζόταν στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεκτιμήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, για την ασφάλεια της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Εξαιτίας αυτής της επανεκτίμησης η αμερικανική κυβέρνηση αναστέλλει την υπηρεσία βίζας εκτός εκείνων που αφορούν ανθρωπιστικούς-προσφυγικους λόγoυς από όλα τα προξενεία της στην Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας την Τουρκία.

Η απόφαση έρχεται μετά τη σύλληψη του Τούρκου Metin Topuz ο οποίος εργαζόταν στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι διατηρούσε σχέσεις με το δίκτυο FETO του αυτοεξόριστου ιμάμη Fethullah Gulen.

Η αμερικανική πρεσβεία είχε επικρίνει την σύλληψη του Τούρκου υπηκόου λέγοντας ότι η αμερικανική πρεσβευτική αρχή είναι βαθιά αναστατωμένη από τις αβάσιμες, ανώνυμες κατηγορίες οι οποίες υποσκάπτουν την μακροχρόνια συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα ανταπάντησε λέγοντας ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη που συνελήφθη δεν διέθετε διπλωματική ασυλία.

«Είδαμε την ανακοίνωση από την αμερικανική πρεσβεία αναφορικά με τον υπάλληλο Μ.Τ, που συνελήφθη και ο οποίος εργαζόταν στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Το άτομο που αρχικά προσήχθη για ανάκριση και στη συνέχεια συνελήφθη με την κατηγορία δραστηριοτήτων που συνδέονται με την τρομοκρατία δεν είχε καμία διπλωματική ασυλία»,ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ Ερντογάν είχε μιλήσει για «δυτική σκιά» που κρύβεται πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων της ISIS και της al-Qaeda.

“H ISIS, η al-Qaeda, το ΡΚΚ, πίσω από όλες αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις θα δείτε μια σκιά από τη Δύση. Που βρίσκουν όλοι αυτοί καταφύγιο; Στη Δύση. Που κρύβεται το FETO; Επίσης στη Δύση. Λαμβάνουν πολύ μεγάλη χρηματοδότηση” είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βέβαια έxει στη φυλακή δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας chumhurriet γιατί είχαν αποκαλύψει ότι η ΜΙΤ παρέδιδε οπλισμό στην… ISIS!

loading...