ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΤΟΥ ΟΡΛΙΑΚΑ…ΕΡΓΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Του Γιώργου Νούτσου

 … θα θίξω τη φορά αυτή, ένα σημαντικότατο για τα Γρεβενά, θέμα…Αυτό του πρωτοποριακού έργου του Αστεροσκοπείου του Όρλιακα, που – από χτες ακόμα – όφειλε λόγω της σπουδαιότητάς του, να είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης !

Το όραμα του Θανάση Οικονόμου, αστροφυσικού της ΝΑSA, να καταστήσει τον τόπο καταγωγής του, τόπο φιλοξενίας ενός μοναδικού επιστημονικού και εκπαιδευτικού εγχειρήματος, παλινωδεί εδώ και πολλά χρόνια, κινδυνεύοντας και τη φορά αυτή, να μείνει έξω από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, παρότι βαφτίστηκε “έργο γέφυρα” με τη λήξη της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότησή του από τον Δεκέμβριο και μετά ! Σίγουρα υπάρχουν θέματα προς επίλυση, που έχουν να κάνουν τόσο με τον ρόλο και τη διάθεση του ΑΠΘ, να συνεχίσει να είναι ο φορέας υλοποίησής του, όσο και με την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν τάχιστα οι εναπομείνασες μελέτες και δη η μελέτη σκοπιμότητας του έργου, ώστε ο φάκελος ώριμος και πλήρης να κατατεθεί προς ένταξη !

Σ αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν όλοι και όλα να κινηθούν…Οι πολίτες – κομμάτι των οποίων αποτελώ κι εγώ – κυρίως όμως οι έχοντες ρόλο θεσμικό να επιτελέσουν… Δήμος Γρεβενών, Περιφέρεια και Διαχειριστική Αρχή, ΑΠΘ, οφείλουν τάχιστα να συνεργαστούν και να δώσουν αποτέλεσμα. Είναι πια, πρωτίστως θέμα πολιτικό, να βρεθούν λύσεις στο πρόσκαιρα αδιέξοδα και δευτερευόντως τεχνικοοικονομικό, που όμως με την συνδρομή της πολιτικής, εύκολα θεωρώ πως μπορεί να ξεπεραστεί.

Ξέρω πως ο Δήμαρχος Γρεβενών, έχει όλη την καλή διάθεση να συντρέξει την προσπάθεια αυτή, έστω κι αν δεν έχει την πρωτοκαθεδρία και την νομοτυπική ευθύνη για την υλοποίηση του έργου. Όμως, το έργο στα όρια του Δήμου Γρεβενών θα υλοποιηθεί, τα οφέλη που θα προκύψουν απο την κατασκευή και λειτουργία του, τον τόπο και τους συνδημότες μας θα ωφελήσουν και αυτοί θεωρώ πως είναι λόγοι αρκούντως σημαντικοί για να μη χαθεί από δω και πέρα ούτε μέρα..!

Εμείς οι ενεργοί πολίτες, είμαστε εδώ…Μάχιμοι και πείσμωνες, να μην επιτρέψουμε να χαθεί μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας,  περιμένουμε τάχιστα την έναρξη πρωτοβουλιών των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ώστε σύντομα το σημαντικό αυτό έργο-πιλότος, να ενταχθεί στα μέτρα του ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση του, σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας αέναης διαδικασίας που θα προβάλλει και θα στηρίξει με τρόπο μοναδικό τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό χαρακτήρα του έργου,  θα τονώσει την τοπική αγορά και θα αναδείξει τις δυνατότητες των Ελληνικών Πανεπιστημίων να υπηρετήσουν τη γνώση, την έρευνα και την πολυπληθή παγκόσμια μεταπτυχιακή γνώση και εξειδίκευση.

Αναμένω τάχιστα την ανταπόκριση των τοπικών αρχών, την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών με λόγια και πράξεις ξεκάθαρες και την τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών, που ανησυχούν και συνασπίζονται, διεκδικώντας για τον τόπο τους το καλύτερο…!

Εμφορούμενος από την πεποίθηση, πως όλοι ανεξαίρετα διαπνεόμαστε από τον ίδιο δημιουργικό οίστρο, εκφράζω την βεβαιότητα, πως άμεση θα είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό των τοπικών αρχόντων…

Το “γοργό και χάριν έχει” , καθώς “οι καιροί ου μενετοί” πια…!!!

loading...