Γιατί είναι δύσκολη η αποσυμπίεση των τραπεζικών μετοχών

Όσο συντομεύει ο χρόνος μέχρι τη διενέργεια των stress tests της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, τόσο πιο βαρύ αποδεικνύεται το φορτίο των “κόκκινων” δανείων τους.

Ο άθλος που πρέπει να επιτύχουν για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, σε περιβάλλον με πολλούς άγνωστους Χ, είναι δύσκολο να αποσυμπιέσει τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σημείωσαν χθες νέα πτώση κατά 5%.

Το θέμα των NPLs παραμένει κορυφαίο και στις διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς” στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με το ενδιαφέρον να είναι τεταμένο ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο κλίμα αυτό, τα μηνύματα που έστειλε από την Κύπρο για τα NPLs, η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, έχουν αποδέκτη και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή με τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. “Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εξακολουθούν να απαιτούνται πρόσθετες και επίμονες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί διαρκής μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετουμένων δανείων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία μείωσης των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανάλογα πρέπει να επαναξιολογούνται και να αναπροσαρμόζονται τα επίπεδα των προβλέψεων. Αυτό τελικά λειτουργεί προς όφελος των τραπεζών, καθώς ελαχιστοποιεί τους κινδύνους που απειλούν την κεφαλαιακή τους βάση”, είπε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του SSM, αναφερόμενη μεν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά στέλνοντας σαφή μηνύματα προς κάθε… πάσχοντα.

Οι αγορές γνωρίζουν ότι το διάστημα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα είναι εξαιρετικά πιεστικό για τις ελληνικές τράπεζες. Ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων (TAR), θα “τρέξει” ο έλεγχος για το πώς υπολογίζουν τα στοιχεία του σταθμισμένου ενεργητικού τους (TRIM), μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να έχουν κάνει τον λογαριασμό για τις επιπτώσεις του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 στο ύψος των προβλέψεών τους και έπονται τα stress tests… Πολλή δουλειά, σε λίγο χρόνο, που ζητά αποτελέσματα και εξαρτάται από το πώς θα τα πάνε οι τράπεζες με τις ανακτήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με αυτά τα δεδομένα, η “παύση πυρός” από το ΔΝΤ και η επίσπευση των stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα της κεφαλαιακής τους κατάστασης νωρίς μέσα στον Μάιο του 2018, δεν καθησυχάζουν τις αγορές για το ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαφύγει την πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης. Το ενδεχόμενο αυτό συνδέεται με τις ανησυχίες για το εάν οι τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν με γρήγορους ρυθμούς τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσουν επάρκεια κεφαλαίων σε περιβάλλον ούτως ή άλλως αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων. 

loading...