ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ...

ΙΣΠΑΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝΓράφει ο Αλέξης Ζακυνθινός.

Εάν τυχόν η Καταλονία αποσχισθεί, η Ισπανία θα ξυπνήσει αύριο το πρωί με δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ της και με έλλειμμα 6,7% –
οπότε θα έπρεπε να εντείνει την πολιτική λιτότητας για να αποφύγει τη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι μεγάλες κοινωνικές εξεγέρσεις που ήδη κυοφορούνται.


«Η ιστορία της χώρας μου πρόκειται να αποφασιστεί τις επόμενες ώρες, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω στο σπίτι μου και να την παρακολουθήσω στην τηλεόραση, καθισμένος στον καναπέ μου. Θα είμαι στο δρόμο, στις συγκεντρώσεις και θα φύγω μόνο εάν η αντιπαράθεση γίνει βίαιη» (πολίτης της Καταλονίας).


Άρθρο

Σύμφωνα με το φιλελεύθερο ινστιτούτο Mises, οι εθνικιστές προσεγγίζουν την ιστορία με μία άλλη αντίληψη – αφού το παρελθόν για αυτούς δεν είναι πηγή πληροφόρησης και διδασκαλίας, αλλά οπλοστάσιο για τη διεξαγωγή πολέμου.

Αναζητούν γεγονότα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόφαση για τις ενέργειες τους και δικαιολογίες για την επιθετικότητα τους – ενώ, εάν τα διαθέσιμα έγγραφα δεν παρέχουν τέτοιες ενδείξεις, τότε δεν διστάζουν να νοθεύσουν την αλήθεια και να παραποιήσουν την ιστορία.

Εν προκειμένω, η Ισπανία χωρίζεται σε αυτόνομες περιοχές, η καθεμία από τις οποίες έχει ένα καταστατικό παρόμοιο με ένα σύνταγμα (estatuto) που παρείχε μεταξύ άλλων στην Καταλονία μία περιφερειακή αυτονομία– με την έννοια πως ελέγχει τα συστήματα παιδείας και υγείας, ενώ μπορεί να επιβάλλει φόρους για πράγματα που δεν έχουν ήδη φορολογηθεί από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, με ορισμένες εξαιρέσεις. Στα πλαίσια αυτά, η Καταλονία έχει υιοθετήσει 17 διαφορετικούς φόρους – αποτελώντας μία από τις περιοχές με την υψηλότερη φορολογία εισοδήματος στη χώρα.

Το πρώτο «σύνταγμα» της ψηφίστηκε το 1979 από το 59,7% του πληθυσμού και εγκρίθηκε με πλειοψηφία 88,15% – ενώ μετά από πολλά χρόνια διεκδίκησης της εθνικής της κυριαρχίας, οι ηγέτες της Καταλονίας παρουσίασαν το 2006 ένα νέο «σύνταγμα», για να διευρύνουν την περιφερειακή της ανεξαρτησία, το οποίο εγκρίθηκε από το 73,9% των ψηφοφόρων.

Αργότερα, το 2014, διενεργήθηκε το πρώτο παράνομο δημοψήφισμα για την εθνική της ανεξαρτησία – όπου συμμετείχε μόλις το 37% των ψηφοφόρων, έχοντας το εγκρίνει με 80%. Ως εκ τούτου, μόνο το 30% των δυνητικών ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εθνικής της ανεξαρτησίας.

Ιστορικά τώρα, η Ισπανία αποτελούταν από βασίλεια, όπου όμως η Καταλονία δεν ήταν ένα από αυτά – αφού επρόκειτο για κομητείες, οι οποίες συμμετείχαν σε ένα είδος «συμβουλίου της Βαρκελώνης».

 Η πρώτη φορά που έγινε λόγος στην ονομασία Καταλονία ήταν όταν ο βασιλιάς Αλφόνσο ο δεύτερος την αναγνώρισε σε ένα έγγραφο δωρεάς προς τη σύζυγο του – ενώ το 1714, όταν οι Βουρβόνοι και οι Αυστριακοί αγωνίσθηκαν για το θρόνο της Ισπανίας, η Καταλονία τάχθηκε με τους Αυστριακούς.

Το εθνικιστικό κίνημα δε που κυβερνάει σήμερα την περιοχή ξεκίνησε το 19ο αιώνα – έχοντας επικεντρωθεί στη γη και στην παράδοση, με κύριο στόχο του την αναβίωση της γλώσσας (όπου η γλώσσα είναι συνώνυμη με τον πολιτισμό).

Περαιτέρω, σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα που ψηφίσθηκε από το 90% των πολιτών της Καταλονίας, η Ισπανία είναι μία δημοκρατική και συνταγματική μοναρχία – η εθνική κυριαρχία της οποίας ανήκει στο λαό. Ως εκ τούτου, για να αλλάξει το σημερινό πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα στο εθνικό συμβούλιο (Κογκρέσο) και να εγκριθεί νόμος από την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Μόνο μέσω αυτής της οδού θα μπορούσε να διεξαχθεί νόμιμα ένα δημοψήφισμα στην Καταλονία, έτσι ώστε να αποδειχθεί εάν πραγματικά οι πολίτες της επιθυμούν την απόσχιση τους από την Ισπανία – οπότε οτιδήποτε άλλο, όπως το σημερινό δημοψήφισμα, είναι παράνομο.

Από οικονομικής πλευράς πάντως, εκτός από τις Βαλεαρίδες, καθώς επίσης από την περιφέρεια της Μαδρίτης, η Καταλονία είναι μία από τις πλέον ισχυρές περιοχές της χώρας – ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της είναι πλησιέστερο στο αντίστοιχο της Ευρωζώνης, από ότι στο ισπανικό (γράφημα).

Λογικά λοιπόν η κεντρική κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία της – απαγορεύοντας το δημοψήφισμα, κλείνοντας το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, στέλνοντας στρατό στα εκλογικά κέντρα κοκ.

Συνεχίζοντας, οι πιέσεις αυτοδιάθεσης της Καταλονίας των 7,5 εκ. έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας, η οποία έχει πλήξει σκληρά την ισπανική οικονομία και τους ανθρώπους – παρά το ότι δεν δραστηριοποιείται επίσημα η Τρόικα, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ανόητα πως μόνο η Ελλάδα έχει παραμείνει στα μνημόνια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑΓράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]