Όλη η ιστορία γίνεται προκειμένου ο κάθε “παίκτης” να καταλάβει μία καλύτερη θέση στον συσχετισμό δυνάμεων.

Η πολιτεία και η εκκλησία είναι δύο θεσμοί που, στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας, από ένα σημείο και έπειτα ανταγωνίζονται ποιος θα
καταλάβει μία καλύτερη θέση στον κοινωνικό χώρο, έτσι ώστε να ενισχύσει τη θέση του και ο θεσμικός του λόγος να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και κύρος στην κοινωνία. Φυσικά αυτό συμβαίνει σε κοινωνίες, όπως η Ελλάδα, που ο κοινωνικός μετασχηματισμός δεν ακολούθησε τις δυτικοευρωπαικές κοινωνίες σε μία κρίσιμη περίοδο, με αποτέλεσμα ανορθολογικά στοιχεία, όπως αυτά που αντιπροσωπεύει η κάθε θρησκεία, να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να εκφραστεί στην πράξη η δυναμική και ο νομιμοποιητικός χαρακτήρας των πολιτικών θεσμών, όπως αρμόζει σε κάθε εκκοσμικευμένο δυτικό κράτος και ο θεσμικός ρόλος της εκκλησίας να περιοριστεί στις υπαρξιακές λειτουργίες για τις οποίες δημιουργήθηκε, δηλαδή σε μία παρηγορητική απάντηση στο θέμα του θανάτου. Φυσικά αυτό συνεπάγεται τη σύγκρουση ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος, αλλά είναι κάτι που πρέπει κάποτε μία πολιτική δύναμη να αναλάβει με όλο το ενδεχόμενο κόστος που μπορεί να έχει για αυτήν.

loading...

3 thoughts on “Όλη η ιστορία γίνεται προκειμένου ο κάθε “παίκτης” να καταλάβει μία καλύτερη θέση στον συσχετισμό δυνάμεων.

  1. Αν ζούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική.
    Τώρα δυστυχώς οι ιεράρχες παραμένουν πλην λίγων εξαιρέσεων απαθείς μπροστά στο Δράμα του ελληνικού λαού.
    Μόνο με τη διανομή συσσιτίων και με κηρύγματα περί μετανοίας δεν λύνεται το πρόβλημα.
    Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή χρειάζεται ηγέτη, άξιο πατριώτη και ικανό να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να προσφέρει ανακούφιση στον δοκιμαζόμενο λαό μας, αλλά και την εθνική του περηφάνεια.
    Δεν χρειάζεται γερμανόδουλους παπατζηδες και μαθητευόμενους μάγους.

  2. Η ΜΕΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΦΥΛΟΥ ΣΤΑ 15 . Η ΔΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΣΘΕΝΑΡΗ ΘΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

  3. ΤΕΛΙΚΑ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ?ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΑΜΟΛΑΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Ή ΜΙΑ ΖΩΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΣΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ? ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΟΣΑ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΤΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΕΊΑΣ.ΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ.

Comments are closed.