Θολή, παρά την αισιοδοξία, η απόπειρα διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ

Θολή παραμένει η εικόνα για την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ παρά την αισιοδοξία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΕΔΟΕΑΠ και των
ιδρυτικών Ενώσεων για το πλαίσιο των ρυθμίσεων που εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Η ενημέρωση έγινε κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα η υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός, Αναστάσιος Πετρόπουλος, με εκπροσώπους της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης- Περίθαλψης) και των Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο.
Το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα δοθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η «διασύνδεση» του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον όσον αφορά στις παροχές υγείας.
Όσον αφορά στους πόρους, για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου προβλέπεται:
-εισφορά 6% των εργαζόμενων + 1% για το εφάπαξ
-εισφορά 8% των εργοδοτών
-εισφορά 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση τις έως τώρα συζητήσεις, παραμένει ασαφές κατά πόσο η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέρη.
Για παράδειγμα, η ένωση ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών αντιδρά στην επιβολή του «ειδικού πόρου» του 2%, θεωρώντας ότι τα μέλη της επιβαρύνονται περαιτέρω μετά το κόστος για την απόκτηση της άδειας λειτουργίας.
Επίσης, από την πλευρά ορισμένων εκδοτών προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με ενιαίο κριτήριο τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα.

loading...