Χωρίζουν οι Βολιώτες και λόγω κρίσης

Η δραματική μείωση των γάμων και των γεννήσεων λόγω και της οικονομικής κρίσης ακολουθείται από δραματική αύξηση των διαζυγίων.
Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Πολιτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου για φέτος. Παράλληλα αύξηση παρουσιάζουν και οι γαμικές διαφορές και οι διατροφές, απόρροια του αυξημένου αριθμού των διαζυγίων.

Στα διαζύγια κυριαρχούν τα συναινετικά, ενώ υπάρχουν και τα εικονικά διαζύγια, οι λόγοι των οποίων είναι οικονομικοί, καθώς οι σύζυγοι θέλουν να απαλλαγούν από οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο.
Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια δέχεται πλήγμα, ωστόσο το παράλογο είναι ότι η κρίση θα έπρεπε να ενώνει και όχι να διαιρεί ζευγάρια.
Η ανοδική τάση των διαζυγίων καταγράφεται και στο Πρωτοδικείο Βόλου, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2016 τα διαζύγια έφθασαν τα 70, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στα 200. Τα προηγούμενα χρόνια εξάλλου, ολόκληρο το 2014 είχαν καταγραφεί 129 συναινετικά διαζύγια, ενώ μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα συναινετικά έφθασαν τα 49. Οι γαμικές διαφορές ολόκληρο το 2014 ήταν 146, ενώ μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2015 έφθασαν τις 55…
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του Πολιτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου, σημειώνεται μεγάλη αύξηση στις ανακοπές στη διαδικασία της Τακτικής Μονομελούς, στα συναινετικά διαζύγια, τις ακούσιες νοσηλείες και τις δικαστικές συμπαραστάσεις, στη διαδικασία της Εκούσιας Μονομελούς, καθώς και στις γαμικές διαφορές και τις διατροφές, απόρροια της αύξησης του αριθμού των διαζυγίων.

Συναινετικά και οικονομικά διαζύγια
Μεταξύ των διαζυγίων κυριαρχούν τα συναινετικά σε ποσοστά από 70% έως 80%. Επίσης, τα περισσότερα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν, είναι παντρεμένα για πάνω από δέκα χρόνια, ποσοστά 50%-60% των διαζυγίων. Επίσης πολλά είναι και τα διαζύγια για οικονομικούς λόγους. Πρόκειται για τα οικονομικά ή εικονικά διαζύγια, που αποδίδονται στην υψηλή φορολόγηση, στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων, στις κατασχέσεις και τις δεσμεύσεις λογαριασμών και την ανεργία. Είναι τα λεγόμενα «λευκά διαζύγια». Αν π.χ. ένα άτομο από το ζευγάρι είχε επιχείρηση στο όνομά του, η οποία χρεοκόπησε ή βαρύνεται με υψηλότατες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τότε το διαζύγιο μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για το δεύτερο πρόσωπο, φορτώνοντας όλα τα χρέη και τις δεσμεύσεις στον υπόχρεο και μόνο. Σε σύζυγο χωρίς χρέη μπορεί να μεταφερθεί κάποιο ακίνητο ή οτιδήποτε κινδυνεύει με κατάσχεση. Ζευγάρια επίσης επιλέγουν την εικονική λύση του γάμου τους, προκειμένου να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, στον βαθμό που εκτιμούν πως αυτό είναι προς όφελός τους. Αν και η διαχρονική τάση είναι αυξητική, λόγω γενικότερων αλλαγών που αφορούν στις κοινωνικές συνθήκες και αντιλήψεις, η σημαντική ενίσχυση τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην οικονομική κρίση. Τα διαζύγια φτάνουν το 30% των τελούμενων γάμων, ενώ προ κρίσης κινούνταν γύρω στο 20%. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, πλήττουν και την οικογένεια, καθιστώντας την πιο εύθραυστη, ανοικτή στη ρήξη και στον χωρισμό. Η οικονομική πίεση και το στρες μετατρέπονται σε ενδοοικογενειακή βία και απειλή.

Στο Πολιτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 υπήρχαν σε εκκρεμότητα συνολικά 2.444 υποθέσεις, που αφορούν αυτές που έχουν κατατεθεί και έχουν λάβει ρητή δικάσιμο, οπότε αναμένεται η συζήτησή τους, αυτές που είχαν οριστεί να συζητηθούν, αλλά αναβλήθηκαν και αυτές τις υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Πάντως οι αναβολές είναι σχετικά λιγότερες σε σύγκριση με αυτές του Ποινικού Τμήματος, αφού αντιπροσωπεύουν ποσοστό 10-15% του συνόλου των υποθέσεων που συζητούνται.

Εντός του επομένου έτους ο προσδιορισμός
Κατά το προηγούμενο δικαστικό έτος 2016-2017 είχαν εκδοθεί από το Πολιτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου 1.487 αποφάσεις. Πάντως όλες οι υποθέσεις προσδιορίζονται να συζητηθούν εντός του 2018 και όχι σε επόμενα έτη, με τις εφέσεις ωστόσο κατά των αποφάσεων των Ειρηνοδικείων να καθυστερούν και να προσδιορίζονται να συζητηθούν εντός του 2019.
«Οι αλλαγές ως προς τη διαδικασία της Τακτικής Μονομελούς και Πολυμελούς φαίνεται πως αποδίδουν και έχουμε επίσπευση του χρόνου συζήτησης των υποθέσεων», σημειώνει η δικηγόρος Βόλου Λία Ρηγάκη. Στην Τακτική Μονομελούς κυριαρχούν οι ανακοπές κατά διαταγών πληρωμής τραπεζών και ιδιωτών. Στην Εκούσια Μονομελούς κυριαρχούν οι υποθέσεις συναινετικών διαζυγίων, ακούσιας νοσηλείας και δικαστικής συμπαράστασης, όταν δηλαδή ο πολίτης δεν είναι ικανός για δικαιοπραξία. «Η δικαστική συμπαράσταση μπορεί να είναι πλήρης ή μερική», σημειώνει η κ. Ρηγάκη.
Στην Ειδική Διαδικασία Μονομελούς κυριαρχούν οι γαμικές διαφορές και ο ισχυρός κλονισμός γάμου, καθώς και οι διατροφές. Η γαμική διαφορά αφορά διαζύγια διετούς διάστασης.
«Με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επισπεύδεται η διαδικασία, που παλαιότερα καθυστερούσε ενάμισι και δύο χρόνια. Πλέον έχουμε δύο πινάκια Μονομελούς και Πολυμελούς, ένα με την παλαιά διαδικασία και ένα με τη νέα», αναφέρει η κ. Ρηγάκη.

loading...