Τα Σκόπια θέλουν πίσω τους δύο πρώην πράκτορές τους που συνέλαβε η Ελλάδα

Τα Σκόπια σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ελλάδα την έκδοση των δύο πρώην πρακτόρων τους, που συνελήφθησαν από τις Αρχές της χώρας μας ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από το αεροδρόμιο Μακεδονία με προορισμό
τη Βουδαπέστη χρησιμοποιώντας πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια.

Οι Γκόραν Γκρούγεφσκι και Νίκολα Μπόσκοφσκι, πρώην στελέχη της σκοπιανής μυστικής υπηρεσίας UBK, καταζητούνται από τις σκοπιανές Αρχές μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Οι δύο άνδρες, 51 και 35 ετών, διώκονται στη χώρα τους για εμπλοκή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, που είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα της βαθιάς πολιτικής κρίσης που ταρακούνησε σφόδρα τη βόρεια γείτονά μας.

Κατά την αστυνομική έρευνα μετά τη σύλληψή τους διαπιστώθηκε ότι εις βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα (ερυθρές αγγελίες) της Interpol.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα εντάλματα συνδέονται με τα αδικήματα της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας που τελέστηκαν στην ΠΓΔΜ».

Σκοπιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το εκεί Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη δώσει εντολή στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της χώρας να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να υποβληθεί επίσημο αίτημα στις ελληνικές Αρχές για την έκδοση των δύο συλληφθέντων.

Σε δηλώσεις τους Σκοπιανοί νομικοί εμπειρογνώμονες, προέβησαν σε εικασίες και εκτιμήσεις για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με την έκδοση των δύο πρώην στελεχών της UBK.

Μιλώντας στην εφημερίδα SLOBODEN PECHAT, ο πρώην Πρόεδρος του σκοπιανού Ανώτατου Δικαστηρίου, Ντάνε Ιλίεφ, εκτίμησε ότι η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων για την υποβολή αιτήματος έκδοσης των Γκρούγεφσκι και Μπόσκοσκι ενδέχεται να διαρκέσει ένα μήνα.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται η διαδικασία να επιβραδυνθεί εξαιτίας της παράλληλης ροής δύο διαδικασιών στα ελληνικά δικαστήρια για τα πρώην στελέχη της UBK, μία για την κατοχή πλαστών διαβατηρίων και μία που σχετίζεται με το ένταλμα σύλληψης από την Interpol και το αίτημα για την έκδοσή τους.

«Η πλέον ορθολογική λύση θα ήταν εάν για τη χρήση πλαστών διαβατηρίων οι αρμόδιες ελληνικές δικαστικές Αρχές επιβάλουν στους δύο συλληφθέντες ποινή απέλασης από το ελληνικό κράτος.

»Αυτή η λύση θα είναι η πλέον αποτελεσματική και γρήγορη. Η άλλη διαδικασία σχετικά με την έκδοση είναι λίγο περίπλοκη και απαιτεί περισσότερο χρόνο.

»Εάν το ελληνικό δικαστήριο ορίσει ποινή για την χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, τότε θα πρέπει πρώτα (οι συλληφθέντες) να εκτίσουν την ποινή και μετά να συνεχιστεί η διαδικασία για την έκδοσή τους», τόνισε ο Ιλίεφ.

Σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, ο νομικός Αλεξάνταρ Τόρτεφσκι εκφράζει την άποψη ότι είναι εις γνώσιν της Ελλάδας οι κατηγορίες που βαραίνουν τους Γκρούγεφσκι και Μπόσκοσκι και, ως εκ τούτου, η απέλασή τους στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

«Το πρόβλημα περιπλέκεται επειδή οι Γκρούγεφσκι και Μπόσκοσκι έχουν ήδη διαπράξει ποινικά αδικήματα στην επικράτεια της Ελλάδας. Όλοι γνωρίζουν ότι επιχείρησαν να εξέλθουν από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια».

Η εφημερίδα SLOBODEN PECHAT υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το αίτημα έκδοσης πρέπει να εμπεριέχει όλες τις κατηγορίες που βαραίνουν τους Γκρούγεφσκι και Μπόσκοσκι, καθώς και στοιχεία από την διαδικασία ανάκρισής τους.

Σε περίπτωση που στο αίτημα έκδοσης περιλαμβάνεται μόνο η υπόθεση «Φρούριο», για την οποία τα δύο αυτά άτομα προφυλακίστηκαν και κατόπιν διέφυγαν από την χώρα, τότε οι δικαστικές Αρχές της ΠΓΔΜ θα μπορούν να τους δικάσουν μόνον για την συγκεκριμένη υπόθεση και όχι και για τις άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ήδη στη γειτονική χώρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων επί Πρωθυπουργίας Γκρουέφσκι από τις μυστικές υπηρεσίες η ανεξάρτητη ειδική εισαγγελέας Κάτσισα Γιάνεβα, που είχε οριστεί με διακομματική συμφωνία να διερευνήσει το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών, έχει ανακοινώσει ότι άσκησε νέες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 94 φυσικών και 7 νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε 17 υποθέσεις για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Η Εισαγγελέας πρόσθεσε ότι θα ζητήσει την προφυλάκιση 18 εξ αυτών, ανάμεσα στους οποίους και «ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος».

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, μεταξύ των προσώπων που η Ειδική Εισαγγελέας ζητά να προφυλακιστούν, είναι ο ηγέτης του VMRO-DPMNE και πρώην Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, οι πρώην υπουργοί Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, Μίλε Γιανακίεφσκι και Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κίριλ Μποζίνοφσκι, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ, κ.α.

loading...