Παυλόπουλος: Χριστιανική διδασκαλία και βυζαντινός πολιτισμός, είναι στοιχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Η χριστιανική διδασκαλία και οι αξίες της, που αναδεικνύονται και μέσα από τη βυζαντινή τέχνη, όπως επίσης ο βυζαντινός πολιτισμός ο οποίος συνέβαλε στη μετάβαση προς την Αναγέννηση είναι
αναπόσπαστα στοιχεία και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας τη έκθεση «Τέμπλον», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις αξίες της χριστιανικής διδασκαλίας και παράδοσης, που αναδεικνύονται και μέσω της βυζαντινής τέχνης, ως διδασκαλίας της «Κοινωνίας Ανθρώπων», της «Οικείωσης» και της «Αλληλεγγύης», και οι οποίες συνέβαλαν στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ιδίως του τρίτου πυλώνα του, ως αναπόσπαστα στοιχεία του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη συμβολή του βυζαντινού πολιτισμού στον ευρωπαϊκό.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι είναι «ανιστόρητη» η κατηγοριοποίηση του Βυζαντίου στον Μεσαίωνα, «διότι είναι διαστρέβλωση της ιστορίας και του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού», καθώς το Βυζάντιο ήταν «φως», και αυτό γίνεται «φανερό και μέσα από τις αγιογραφίες».

«Οφείλουμε, λοιπόν, ιδίως εμείς οι Έλληνες, χριστιανοί ορθόδοξοι, να υπερασπιστούμε αυτή την πορεία του Βυζαντίου, ως βασικού πυλώνα πολιτισμού, πήρε το ελληνικό πνεύμα πήρε τον ελληνικό πολιτισμό σε βασικές πτυχές πάνω του και βεβαίως τον οδήγησε στην Αναγέννηση. Δεν είναι τολμηρό να πω, άλλωστε έχει τεκμηριωθεί αυτή η άποψη, εάν δεν υπήρχε το Βυζάντιο δε θα υπήρχε η Αναγέννηση, αυτή είναι η αλήθεια».

«Η έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ», σ’ αυτό το εμβληματικό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αναδεικνύει την όλη αξία του βυζαντινού πολιτισμού στην διαμόρφωση του εν γένει ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και προσθέτει τεκμήρια στην, αδιαμφισβήτητη πλέον, ιστορική αλήθεια ότι όχι μόνο το Βυζάντιο και η βυζαντινή περίοδος δεν ανήκουν στον «σκοτεινό μεσαίωνα», αλλά, όλως αντιθέτως, δίχως το Βυζάντιο και τον βυζαντινό πολιτισμό δεν θα είχε υπάρξει η Αναγέννηση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Πέραν τούτου, η έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ» μας υπενθυμίζει την ουσία και την αξία του τρίτου πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τον οποίον εκπροσωπεί η χριστιανική διδασκαλία και παράδοση, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις. Ιδίως δε στους ταραγμένους καιρούς μας οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι η χριστιανική διδασκαλία, ως αναπόσπαστο στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι η διδασκαλία της «Κοινωνίας Ανθρώπων», της «Οικείωσης» και της «Αλληλεγγύης», η οποία χτίζεται πάνω στα πολιτισμικά θεμέλια της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης, προσθέτοντας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τα βασικά ανθρωπιστικά του χαρακτηριστικά. Και μαζί, τις αρχές και τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στην αρχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

«Γιατί δεν είναι μόνο κομμάτι της ιστορίας μας αλλά είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε : «Κι όπως έχουμε χρέος εμείς οι Έλληνες να υπερασπιζόμαστε τη δική μας ιστορία, άλλο τόσο ως μέλη, συνειδητά και πιστά μέλη, αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας είναι ανάγκη να υπερασπιζόμαστε και μέσω του πολιτισμού μας, επομένως και του βυζαντινού πολιτισμού, την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης σε μια δύσκολη στιγμή κρίσιμη στιγμή και για εκείνη».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης και ο μητροπολίτης ‘Ανθιμος, ενώ χαιρέτησαν η διευθύντρια του μουσείου, Α. Τσιλιπάκου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Παναγιώτης Λασκαρίδης και ο Χ. Μαργαρίτης, εκ μέρους Α. Μακρή και Γ. Μυλωνά, των συνεργατών της επιμελητικής ομάδας της έκθεσης και παραβρέθηκαν βουλευτές, διπλωμάτες ξένων χωρών, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, κ.α.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Πιστεύω εις ένα Θεόν,μοναδικόν και μονοπρόσωπον,ετέρου δε Θεού μη όντος ·
  παντοκράτορα, ποιητήν του παντός και των ανθρώπων εις πολλούς πλανήτας
  του Γαλαξίου και των άλλων γαλαξιών ·
  πάντων των ανθρώπων πατέρα-μητέρα ·
  εμφυτεύοντα αυτοίς εκ γενετής τον ηθικόν νόμον ·
  και αυτών δίκαιον μετά θάνατον κριτήν και τιμωρόν ·
  και πάντων αυτών εν τέλει αποκαταστάτην εις ζωήν αιώνιον,τελειωμένης και ανηλιγμένης διά της θεοενσωματώσεως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οταν η βλακεία υπερβαίνει τα ορια του γαλαξία ο καθένας γράφει ότι του καπνίσει! Περαστικά.

   Διαγραφή

 2. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΙΝΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣ, ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ !!

  Η ΕΥΡΩΠΗ, ΗΤΑΝ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΑΚΑ!

  Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ - ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

  ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ,ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΑΝ ΟΙ ΠΑΝΜΕΓΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, Ο ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ, Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, Ο ΠΛΑΤΩΝ, Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ !

  Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ " ΜΕΓΑΛΟΥ" ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ, ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΑΡΚΑΔΙΟΥ κ.λ.π ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΝΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΙΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ, ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΗΛΙΘΙΕ !

  ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΕΙΡΑ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΡΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ !

  ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΕΝΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΙΝΑ, ΣΕ ΤΑΪΖΕΙ ΚΑΛΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΑΠΛΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ " ΦΟΡΕΣΕΙΣ " ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ.

  ΑΜ' ΔΕ !!

  ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑ, ΤΙΠΟΤΕΝΙΕ ΚΑΙ ΣΙΧΑΜΕΝΕ !

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]