Καλαμπόκι: ένας κίτρινος θησαυρός στο πιάτο μας

Το καλαμπόκι δεν είναι μόνο μια πολύ γευστική διατροφική επιλογή, αλλά και ένας θρεπτικός «θησαυρός» για τον οργανισμό μας. Είναι μάλιστα τόσο πλήρες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που
καθίσταται άκρως απαραίτητο για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Το καλαμπόκι μπορούμε να το καταναλώσουμε σε διάφορες μορφές και ως βάση πολλών νόστιμων συνταγών. Παρουσιάζει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, βοηθώντας, έτσι, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της καλής υγείας.

Σε γενικές γραμμές, το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη C, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και πολύτιμα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα. Για κάποιους λαούς το καλαμπόκι αποτελούσε σύμβολο, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή.
Ποιες είναι ιδιότητες του καλαμποκιού;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω το καλαμπόκι έχει αξιοσημείωτη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, καθώς βοηθά στην πρόληψη κάποιων ασθενειών, αλλά και στη γενικότερη ευεξία.

Η δράση του καλαμποκιού είναι καρδιοπροστατευτική. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες προστατεύει το πεπτικό σύστημα, δρώντας προληπτικά κατά της δυσκοιλιότητας και μειώνοντας το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε φυτικές ίνες προλαμβάνει πεπτικές διαταραχές και τις αιμορροΐδες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι εξίσου σημαντική. Έρευνες επικεντρώνονται στο πώς η τακτική κατανάλωσή του προλαμβάνει παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.

Άλλη μια σημαντική προληπτική δράση του είναι στη διατήρηση της καλής όρασης, ενώ έρευνες κάνουν λόγο για προληπτική δράση κατά παθήσεων των πνευμόνων.

Η περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε βιταμίνη Β είναι σημαντική, διότι επηρεάζει το νευρικό σύστημα των παιδιών και τη γνωστική τους λειτουργία. Πλούσιο είναι, επίσης, και σε φυλλικό οξύ, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε γέννηση λιποβαρών βρεφών ή παιδιών με νευρολογικές διαταραχές.

Η β-καροτίνη και η βιταμίνη Α που εμπεριέχονται στο καλαμπόκι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της όρασης, των νεφρών, των οστών και του δέρματος. Επιπλέον των παραπάνω βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, το καλαμπόκι περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο. Γι’ αυτό το λόγο κρίνεται σημαντική η ένταξή του στο διαιτολόγιο των παιδιών και των εφήβων.

Τέλος, η κατανάλωση καλαμποκιού δρα ενάντια στην πρόκληση σακχαρώδους διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Συνολικά, το καλαμπόκι αποτελεί σημαντική βάση για την καθημερινή μας διατροφή, καθώς έχει αξιόλογο θρεπτικό πλούτο. Η γεύση του καταφέρνει να εντυπωσιάσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, ενώ το γεγονός ότι συνδυάζεται εύκολα με τόσες πολλές και διαφορετικές τροφές το καθιστά απαραίτητο σε κάθε κουζίνα.

loading...