Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει νέα μέτρα»!

Ασυνήθιστη… αποθέωση της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα! Διέψευσε πως το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα. Τι δήλωσε για την αποχώρηση Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά και οι Έλληνες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες». Αυτό δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα αρνείται πως το Ταμείο ζητά νέα μέτρα! «Είναι πολύ εντυπωσιακό», πρόσθεσε.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν. Ακόμη τόνισε ότι επιμένει στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Για το οποίο συνεχίζει τη συζήτηση με την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η Λαγκάρντ είπε ότι η συνεργασία του με το ΔΝΤ θα συνεχισθεί.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, εξήρε τη συμβολή του στην πρόοδο της Ευρωζώνης, αν και -όπως είπε- δεν συμφωνούσαν πάντοτε. Κρατούσε την Ευρωζώνη εστιασμένη στις κρίσιμες στιγμές, τόνισε.
ΔΝΤ για νέα μέτρα

Το Ταμείο, πάντως, έδωσε και νωρίτερα διευκρινίσεις για την Ελλάδα. Και… πέταξε το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους.

Μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού. Η οποία τονίζει πως το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση νέα μέτρα, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Ταμείο ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή τη διαφορά «προκύπτει» ανάγκη για λήψη μέτρων ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία

Το ΔΝΤ υπενθύμισε και μια παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτή, το θέμα ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι, με τη συμφωνία και των ελληνικών αρχών.

Το Ταμείο τόνισε ότι ο στόχος 2,2% για το 2018 είναι αυτός που έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα. «Αν επιτευχθεί, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», πρόσθεσε η πηγή του ΔΝΤ. Άρα ούτε και ανάγκη για μέτρα.

Στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό, τότε ας… ασχοληθούν οι Ευρωπαίοι.

Εκείνοι έχουν συμφωνήσει να ασχοληθούν με το θέμα, θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (2,2% πλεόνασμα) αλλά δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος του ESM (3,5% πλεόνασμα), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν, διαμηνύει το Ταμείο.
Η παράγραφος

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές περιμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / mignatiou.com
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

loading...

1 thought on “Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει νέα μέτρα»!

  1. Προσυνεδριακός Διάλογος του Ε.ΠΑ.Μ. – 15 Οκτωβρίου 2017
    Το Ε.ΠΑ.Μ διοργανώνει προσυνεδριακό διάλογο για δημόσια συζήτηση της πρότασής του για μία Ελλάδα κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική.
    Πρόταση που μόνον μία Πατριωτική, Δημοκρατική, Κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει και να δώσει άμεσα λύση.
    Μέλη ​και φίλοι που επιθυμούν να συμβάλουν στον προσυνεδριακό διάλογο, προσκαλούνται να προσέλθουν στην ανοικτή συζήτηση με τις προτάσεις τους για να ανταλλάξουμε απόψεις.
    Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, ώρα 11.00
    Ξενοδοχείο "Royal Olympic", Αίθουσα "KALLIRROHE"
    Οδός Αθανασίου Διάκου 28, Μακρυγιάννη (Απέναντι από στύλους Ολυμπίου Διός, σταθμός «ΜΕΤΡΟ Ακρόπολη»)
    Αθήνα https://www.facebook.com/metopo/photos/a.245672588783231.79839.235274089823081/1893181480698992/?type=3

Comments are closed.