Ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος και η “διαταγή” του Ελ. Βενιζέλου – Η διαχρονική παραποίηση της Ιστορίας.

Πρωινή καθημερινή εφημερίς επανέρχεται και σε επίκαιρο άρθρο της, σχετικώς προς την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μεταφέρει την άποψη του αρθρογράφου ως ιστορικό δεδομένο. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις “ιστορικές – επετειακές” εκπομπές που αποσκοπούν στην μείωση της συνεισφοράς του Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου και την “αγιοποίηση” του Βενιζέλου…

Η “ΔΙΑΤΑΓΗ”…

Ιδού πώς επιχειρείται η παραποίηση της Ιστορίας. Γράφει η καλή εφημερίς:
“…Τελικά, κάτω από την πίεση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Ελληνικός Στρατός υπερέβαλλε εαυτόν, έκαμψε τις όποιες αντιστάσεις συνάντησε στο δρόμο του και μπήκε πανηγυρικά, το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης…. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, βλέποντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πιο σημαντική πόλη της Μακεδονίας, διέταξε ( sic) τον Κωνσταντίνο να αλλάξει πορεία και να προλάβει τους Βούλγαρους: ο ελληνικός στρατός έπρεπε να μπει πρώτος στη Θεσσαλονίκη, για να είναι σε «θέση ισχύος» όταν θα γινόταν η μοιρασιά των εδαφών από πλευράς νικητών…. Τελικά, το τηλεγράφημα- ”διαταγή” ( sic) που απέστειλε ο Βενιζέλος στον Κωνσταντίνο διέλυσε κάθε υπόνοια αντίρρησης του δευτέρου και ο ελληνικός στρατός πήρε κατεύθυνση προς τα ανατολικά”

Η Αλήθεια:

Όμως ο ιστορικός και πολιτικός Σπ. Β. Μαρκεζίνης στην Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (3ος τομος 1910-1922, εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ, σελις 183/4.) εξιστορεί δι’ αποδείξεων διαφορετικώς τα σχετικά δια την προτεραιότητα της προελάσεως προς την Θεσσαλονίκην.
“…Τότε ήλθεν εις την επιφάνειαν και το ζήτημα αυτό παραμορφωμένον δε ως θέμα εκμεταλλεύσεως, με την προσπάθειαν να αποδοθή η κατάληψις της Θεσσαλονίκης, αποκλειστικώς εις το δαιμόνιον του Βενιζέλου και να μειωθή ή εξαφανισθή παντελώς ο ρόλος του Διαδόχου Κωνσταντίνου…”
Γράφει ο Μαρκεζίνης, ενώ για το τηλεγράφημα- ”διαταγή” του Βενιζέλου, που αναφέρει η πρωινή καθημερινή εφημερίς, προς τον Διάδοχον Κωνσταντίνο, διαβάζομεν..
“…Το εσπέρας της αυτής ημέρας-13/10/1912- απεστάλη τηλεγράφημα εκ μέρους του πρωθυπουργού δια του οποίου, ηρκείτο εις την σύστασιν.. ”Παρακαλώ μόνον να έχετε υπ όψιν σας ότι σπουδαίοι πολιτικοί λόγοι επιβάλλουσι να ευρεθώμεν μίαν ώραν ταχύτερον στη Θεσσαλονίκην”.
Αλλά αι σχετικαί οδηγίαι είχον ήδη εκδοθή. Ενώ την 27ην Οκτωβρίου (9 Νοεμβρίου) 1912 εις τας 2.30′ το πρωί ο Βενιζέλος απηύθυνε το κατωτέρω τηλεγράφημα προς τον Διάδοχον.
“…Παραγγέλλεσθε να αποδεχθήτε την προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και εισέλθητε εις αυτήν άνευ αναβολής. Καθιστώ υμάς υπεύθυνον δια πάσαν αναβολήν έστω και στιγμής…”
Για να λάβ την πλήρως κατατοπιστικήν απάντησιν του Διαδόχου Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου.
“Συναισθάνομαι πλήρως την ευθύνη ήν φέρω και παρακαλώ εις το εξής να μή μοι υπομιμνήσκεται τούτο… Εάν ώφειλον ή ού να παραδεχθώ την παράδοσιν της Θεσσαλονίκης, ήμην ο μόνος αρμόδιος να κρίνω ευρισκόμενος επι τόπου και επιβάλλων τους όρους. Απόδειξις δε το επιτευχθέν αποτέλεσμα”.
Σήμερα στα Μέσα Ενημερώσεως Αριστερών Απόψεων, κάθε μέρα στα βιβλία της «Ιστορίας» μτεφαφέρεται η άποψη αυτή της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης κατόπιν διαταγής του Βενιζέλου προς τον αρχιστράτηγο Στρατηλάτη Κωνσταντίνο, προκείμενου να μειωθεί εις μηδενική η συνεισφορά του Βασιλέως αυτού στην Ελλάδα.

Όμως πέραν της καταδειχθεισης αλήθειας, που είναι τελείως αντίθετος της παρουσιαζόμενης από την καθημερινή αυτή εφημεριδα, προκειμένου να δειξωμεν ποιος ητο πραγματικα μικρος και ποιος μεγας θα φερουμε εις γνωσιν τα συνεχη υπομνηματα και Συμβουλας του Ελευθεριου Βενιζελου της 11/24 Ιανουαριου 1915 και της 17/30 Ιανουαριου 1915 με τις πιεστικες προτασεις του Ελευθεριου Βενιζελου για την παραδοσι(!!!) της Καβαλλας στους Βουλγαρους, συμφωνα με την «διορατικοτητα» του Κρητος Πολιτικου.

Και αι συμβουλαι του Ελευθεριου Βενιζελου.

Υπομνημα 1ον:
“Μεγαλειοτατε….Αλλ’ ηδη τα πραγματα προφανως μεταβαλλονται.. Αν αι παραχωρησεις αυται δεν ηρκουν οπως προσλυσθη η Βουλγαρια προς συμπραξιν, δεν θα εδισταζα, οσον οδυνηρα και αν ειναι η εγχειρησις, να συμβουλευσω την θυσιαν της Καβαλλας, οπως διασωθει ο εν Τουρκια Ελληνισμος και ασφαλισθη η δημιουργια αληθους Μεγαλης Ελλαδος…»
Ελ.Βενιζελος
Πρωθυπουργος

(11/24/1915 (πηγη Πολιτικη Ιστορια της
Νεωτερας Ελλαδος τομος 3ος, σελις 373)

Κι επειδη εκωφευσε ο Μεγαλειοτατος εις τα συμβουλας του Πρωθυπουργου, εχομεν επαναληψιν της συμβουλης.

Υπομνημα 2ον:
“Μεγαλειοτατε….Ουτως εχοντων των πραγματων, νομιζω οτι επεστη ο χρονος να αντιμεταπισωμεν αποφασιστικως το προβλημα των αναγκαιων θυσιων…
Η παραχωρησις της Καβαλας ειναι βεβαιως οδυνηροτατη θυσια ..Αλλα δεν δισταζω να την προτεινω, ευθυς ως λαβω υπ οψιν τίνα εθνικα ανταλλαγματα προκειται να εξασφαλισθωσι δια της θυσιας ταυτης …”
Ε.Βενιζελος
Πρωθυπουργος

17/30/1915 (πηγη —>εδώ Πολιτικη Ιστορια της Νεωτερας
Ελλαδος τομος 3ος , σελις 376)

https://gianniotis.blogspot.gr/2017/10/blog-post_65.html
loading...