ΑΝΘΡΩΠΑΡΕΣΚΕΙΑ ΕΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ & ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Γράφει ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος
Είναι προφανές μετά τα όσα δήλωσε ο Τραμπ στην κοινή συνέντευξη με τον κ. Τσίπρα (ο οποίος τα αποδέχθηκε ψώμενος ), ότι
η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των γερασμένων πλέον F-16 Block 30 είναι εις βάρος μας.
Ανταλλάξαμε μία στρατηγικής σημασίας εγκατάσταση (ναυτική και αεροπορική) προβολής ισχύος για τις ΗΠΑ, με τον εκσυγχρονισμό των γερασμένων F-16 και μάλιστα με δικά μας χρήματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (!!).
Πως όμως ο κ. Τσίπρας ενέδωσε σε αυτήν την συμφωνία;

Με την εμπειρία που έχω από διεθνείς συναντήσεις, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες αυτής της μορφής, καταλήγω στο εξής συμπέρασμα:
Ως προπέτης, αδιάβαστος και ανθρωπάρεσκος που είναι ο κ. Τσίπρας και θέλοντας να φανεί αντάξιος του Τραμπ, ξεκίνησε να μιλάει για τα ανταλλάγματα βιαστικά και πριν εμπλακούν οι αντιπροσωπείες.
Ο Τραμπ ως έμπειρος διαπραγματευστής ο οποίος αρπάζει τις ευκαιρίες στον αέρα, πήρε την πρωτοβουλία από θέση ισχύος και καθόρισε τους όρους για τον εκσυγχρονισμό των F-16 .
Ότι άλλο αντάλλαγμα ξεκίνησε να ψελλίζει ο κ. Τσίπρας το αποδυνάμωσε, μεταθέτοντάς το σε άλλο χρόνο και αοριστολογώντας, επικεντρωνόμενος σε αυτή τη χειροπιαστή και κοστοβόρα για εμάς πρόταση.
Μπορεί να θεωρείται σίγουρο επίσης ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τους όρους που του έθεσε ο Τραμπ στα αγγλικά και συναίνεσε (ή χαζογέλασε με αμηχανία), και όταν στη συνέχεια ενεπλάκησαν οι αντιπροσωπείες αναγκάστηκαν να δεχθούν την Αμερικανική θέση, γιατί ήταν αδύνατο να ακυρώσουν τον κ. Τσίπρα και να ξαναφέρουν το θέμα στον Τραμπ.
Κλασσική περίπτωση κακού διαπραγματευτή που δεν έχει αυτoγνωσία των ικανοτήτων του, ημιμαθούς ο οποίος δεν προετοιμάζεται αρκούντως και καταλήγει να προσπαθεί να περισώσει ότι απόμεινε από το προσωπικό του κύρος (να κάνει “save facing”) .
Προτάσσει τις καλές εντυπώσεις που θέλει να δημιουργήσει για τον εαυτό του στους ισχυρούς με τους οποίους διαπραγματεύεται, εις βάρος των συμφερόντων (στην περίπτωση εθνικών) που εκπροσωπεί.
Το έχει ξανακάνει πολλάκις διαπραγματευόμενος με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπου τα έδινε όλα στο τραπέζι, και μετά με ψεύδη και στρεβλώσεις τα παρουσίαζε εγχωρίως ως θρίαμβο.

loading...