Η ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΑΧΟΪ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΟ μικρός Φράνκο, στηριζόμενος από τη γερμανίδα καγκελάριο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη βία για να επιβάλλει τις απόψεις του – αντί να επιδιώξει το διάλογο,
ο οποίος θα ήταν αποτελεσματικότερος για την ορθολογική διαχείριση της κρίσης στη χώρα του.


Άρθρο

Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, γνωστός ως «μικρός Φράνκο» επειδή οι ενέργειες του είναι αντίστοιχες με αυτές του τότε δικτάτορα, «απενεργοποίησε» την κυβέρνηση της Καταλονίας – ανακηρύσσοντας νέες εκλογές, εντός έξι μηνών. Την ίδια στιγμή ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος, για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του το 1978 – όπως είχε αναφερθεί , με στόχο την αφαίρεση της αυτονομίας της περιοχής.

Το άρθρο αυτό προβλέπει την κατάργηση των δικαιωμάτων μίας αυτόνομης περιφέρειας, όπως η Καταλονία, εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το Σύνταγμα και από άλλους νόμους – ή εάν συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο που να αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση, η οποία να απειλεί τα γενικότερα ενδιαφέροντα της Ισπανίας. 

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίσθηκε αμέσως μετά ως πραξικόπημα από τον ηγέτη της Καταλονίας, καθώς επίσης ως η σοβαρότερη επίθεση εναντίον της περιοχής μετά τη δικτατορία του Φράνκο (1939 – 1975) – αν και συμπεριφέρθηκε με μία εντυπωσιακή δειλία, μη ανακηρύσσοντας επίσημα την αυτονομία της περιοχής παρά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Περαιτέρω, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας θα αναλάβει όλες τις δραστηριότητες των υπουργών της Καταλονίας που καθαιρέθηκαν από τη θέση τους, για εκείνο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η συγκεκριμένη έκτακτη κατάσταση – υφαρπάζοντας ουσιαστικά με βίαια μέσα την διακυβέρνηση της περιοχής. Προηγουμένως βέβαια θα πρέπει να εγκρίνει η Γερουσία την απόφαση του πρωθυπουργού – το κόμμα του οποίου έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση στη Μαδρίτη συμφώνησαν για τη διεξαγωγή εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο – επιτρέποντας ενδεχομένως στην τοπική Βουλή να συνεχίσει τη δουλειά της, χωρίς όμως να μπορεί να εκλέξει μία νέα κυβέρνηση ή να ψηφίζει νόμους, οι οποίοι θα ήταν εναντίον του ισπανικού Συντάγματος ή του καταστατικού της αυτονομίας.


Ο βασιλιάς της Ισπανίας, ο οποίος στηρίζει τον «μικρό Φράνκο», επέκρινε για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες απόσχισης της Καταλονίας, χαρακτηρίζοντας τες ως απαράδεκτες – ενώ το πρωί της Παρασκευής οι οπαδοί της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διοργάνωσαν μία ασυνήθιστη διαμαρτυρία, αποσύροντας μαζικά χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους (Bank run). 

Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος της Βουλής της Καταλονίας (φωτογραφία), δήλωσε πως η αφαίρεση της αυτονομίας της περιοχής είναι συνώνυμη με ένα πραξικόπημα εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης – με μία επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας, την οποία δεν πρόκειται να επιτρέψει, αφού η ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου θα πρέπει να διατηρηθεί ανέπαφη.

Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]