Η ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΑΧΟΪ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ



Ο μικρός Φράνκο, στηριζόμενος από τη γερμανίδα καγκελάριο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη βία για να επιβάλλει τις απόψεις του – αντί να επιδιώξει το διάλογο,

ο οποίος θα ήταν αποτελεσματικότερος για την ορθολογική διαχείριση της κρίσης στη χώρα του.

Άρθρο
Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, γνωστός ως «μικρός Φράνκο» επειδή οι ενέργειες του είναι αντίστοιχες με αυτές του τότε δικτάτορα, «απενεργοποίησε» την κυβέρνηση της Καταλονίας – ανακηρύσσοντας νέες εκλογές, εντός έξι μηνών. Την ίδια στιγμή ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος, για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του το 1978 – όπως είχε αναφερθεί , με στόχο την αφαίρεση της αυτονομίας της περιοχής.
Το άρθρο αυτό προβλέπει την κατάργηση των δικαιωμάτων μίας αυτόνομης περιφέρειας, όπως η Καταλονία, εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το Σύνταγμα και από άλλους νόμους – ή εάν συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο που να αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση, η οποία να απειλεί τα γενικότερα ενδιαφέροντα της Ισπανίας. 
Το γεγονός αυτό χαρακτηρίσθηκε αμέσως μετά ως πραξικόπημα από τον ηγέτη της Καταλονίας, καθώς επίσης ως η σοβαρότερη επίθεση εναντίον της περιοχής μετά τη δικτατορία του Φράνκο (1939 – 1975) – αν και συμπεριφέρθηκε με μία εντυπωσιακή δειλία, μη ανακηρύσσοντας επίσημα την αυτονομία της περιοχής παρά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Περαιτέρω, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας θα αναλάβει όλες τις δραστηριότητες των υπουργών της Καταλονίας που καθαιρέθηκαν από τη θέση τους, για εκείνο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η συγκεκριμένη έκτακτη κατάσταση – υφαρπάζοντας ουσιαστικά με βίαια μέσα την διακυβέρνηση της περιοχής. Προηγουμένως βέβαια θα πρέπει να εγκρίνει η Γερουσία την απόφαση του πρωθυπουργού – το κόμμα του οποίου έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση στη Μαδρίτη συμφώνησαν για τη διεξαγωγή εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο – επιτρέποντας ενδεχομένως στην τοπική Βουλή να συνεχίσει τη δουλειά της, χωρίς όμως να μπορεί να εκλέξει μία νέα κυβέρνηση ή να ψηφίζει νόμους, οι οποίοι θα ήταν εναντίον του ισπανικού Συντάγματος ή του καταστατικού της αυτονομίας.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας, ο οποίος στηρίζει τον «μικρό Φράνκο», επέκρινε για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες απόσχισης της Καταλονίας, χαρακτηρίζοντας τες ως απαράδεκτες – ενώ το πρωί της Παρασκευής οι οπαδοί της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διοργάνωσαν μία ασυνήθιστη διαμαρτυρία, αποσύροντας μαζικά χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους (Bank run). 
Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος της Βουλής της Καταλονίας (φωτογραφία), δήλωσε πως η αφαίρεση της αυτονομίας της περιοχής είναι συνώνυμη με ένα πραξικόπημα εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης – με μία επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας, την οποία δεν πρόκειται να επιτρέψει, αφού η ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου θα πρέπει να διατηρηθεί ανέπαφη.




loading...