Η απόφαση για τους όρους δόμησης κρίνει την επένδυση στο Ελληνικό

Παγωμένη παραμένει η υπόθεση του Ελληνικού, αφού μέχρι και χθες, η επένδυση παρέμενε σκαλωμένη στο θέμα του ύψους που θα έχουν τα κτίρια, και ιδίως οι έξι ουρανοξύστες, που προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο.

Αιτία της δυστοκίας είναι ο φόβος για τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με μήλον της Έριδος μια διαφορά 40-50 μέτρων. Τόση είναι η απόσταση που χωρίζει το σχέδιο του επενδυτή, το οποίο προβλέπει έξι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων έκαστος, από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ ότι κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων, του λόφου της Ακρόπολης.
Χθες, Δευτέρα, υπεγράφη από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η απόφαση για την κήρυξη μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού, 300 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του τραμ (περιοχή με ελάχιστους τάφους), άλλα στον λόφο Χασάνι (ο οποίος και δεν έχει αρχαία) και άλλα στους Τράχωνες (όπου και τα αρχαία μπάζα ενός λατομείου).
Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμη η υπογραφή της απόφασης για τους όρους δόμησης. Δηλαδή η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για τις οποίες η γνωμοδότηση του ΚΑΣ όριζε ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων που θα ανεγερθούν στο πρώην αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ επιχειρούνταν να βρεθεί μια «λεκτική διατύπωση» προκειμένου η απόφαση Κονιόρδου να παρακάμπτει το επίμαχο σημείο του ΚΑΣ και να μη θέτει περιορισμούς στη δόμηση, όπως άτυπα έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Ένα τέτοιο σενάριο προβλέπει ότι η διατύπωση θα παραπέμπει τη λήψη της τελικής απόφασης για τα ύψη στα επόμενα όργανα που θα κληθούν να δώσουν και την τελική γνωμοδότηση, δηλαδή στις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εφόσον βρεθεί λύση, οι πληροφορίες λένε ότι η υπουργός μπορεί να εκδώσει τη δεύτερη επίμαχη απόφαση, ακόμη και σήμερα, διαφορετικά η υπόθεση θα συνεχίσει να σέρνεται, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη.

loading...