Σφοδρή αντιπαράθεση Τζαβάρα – Ξυδάκη για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Βαρύτατοι υπαινιγμοί και από τις δύο πλευρές – Για σύνδεση του κυβερνώντος κόμματος με την τρομοκρατία μίλησε ο Κ. Τζαβάρας – Για χουντικές λογικές κατηγόρησε την ΝΔ ο κοινοβουλευτικές εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη με βαρύτατους υπαινιγμούς για σύνδεση του κυβερνητικού κόμματος με την τρομοκρατία από τη μια και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με χουντικές λογικές από την άλλη πυροδότησε η είδηση της στυγερής δολοφονίας του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο γραφείο του από δύο κουκουλοφόρους.

Ελάχιστα λεπτά μετά το άκουσμα της είδησης, ο κ. Τζαβάρας παρενέβη στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής  και είπε πως «Το χέρι αυτών των άνανδρων δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη αλλά οπλίστηκε  από την καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου που ξεπέφτει και χάνει σε αξία». Στην συνέχεια δε επικαλέστηκε την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος χαρακτήρισε την ΝΔ ως «κόμμα μεσαζόντων», για να υποστηρίξει «είναι ύβρις και όποιος δεν έχει την δύναμη ψυχής, μυαλού και τεκμηρίωσης που απαιτεί τέτοια ύβρις παραμένει άγονος και ένας άχρηστος υβριστής.
Είναι αυτός που κατευθύνει προς συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικούς ανθρώπους τα όπλα εκείνων που δεν καταλαβαίνουν από δημοκρατία». Απαντώντας ο κ. Ξυδάκης κάλεσε τον κ. Τζαβάρα να αναζητήσει όσους συμβάλουν στην έκπτωση των κοινοβουλευτικών ηθών στην ΝΔ. «Οσους διαταράσσουν το κλίμα θα έπρεπε να τους αναζητεί στην δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ας ανατρέξει στην προχθεσινή συζήτηση (σ.σ. για το ν/σ αλλαγής φύλου) για να δει ποιοι είναι οι υμνητές της Δημοκρατίας και ποιοι οι υμνητές της Χούντας. Ας ήταν εδώ στην αίθουσα προ διημέρου να δει τι έλεγαν και ποιοι κραυγάζουν ως τηλεπώλες» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει σε άλλο σημείο «να μην  χαρακτηρίζουμε συλλήβδην   πολιτικές ομάδες και προσωπικότητες. Η Αριστερά έχει τις αμαρτίες της και τα βάρη της αλλά δεν έχει την αλητεία κανενός χουντικού, ροπαλοφόρου και τσεκουροφόρου».

Αναλυτικά, ο κ. Τζαβάρας είπε «Εκφράζω την οδύνη μου. Την προσωπική μου θλίψη και την θλίψη όλης της ΝΔ στο άκουσμα της εν ψυχρώ εκτέλεσης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου συναδέλφου και φίλου της ΝΔ που έδωσε αγώνες για την δημοκρατία και την ελευθερία

Το χέρι αυτών των άνανδρων δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη αλλά οπλίστηκε  από την καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου που ξεπέφτει και χάνει σε αξία. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να στηλιτεύονται και να οδηγούν σε ενδυνάμωση όλων των θεσμών κατά όσων απειλούν κάθε μορφή κοινοβουλευτισμού. Η λαϊκή κυριαρχία με τέτοιου είδους πράξεις άνανδρες φτωχαίνει και εδώ στην αίθουσα αντι να δίνουμε αντιπαράθεση με επιχειρήματα δυστυχώς καθημερινά ακούμε από διάφορες  πτέρυγες της Βουλής να συρρικνώνεται ο κοινοβουλευτικός λόγος και να αντικαθίσταται από ύβρεις και καθημερινά φαινόμενα που δεν έχει να κάνει με τα ήθη κοινοβουλευτισμού». Συνέχισε λέγοντας «Θεωρώ ότι σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κάνω δύο επισημάνσεις: Θα πρέπει και στην μνήμη του Ζαφειρόπουλου και ως καθήκον μας να κάνουμε στην αίθουσα αυτή την προσπάθεια να ξεπεράσουμε στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις και να μην δίνουμε χώρο στον λόγο μίσους και διχασμού.  Άκουσα ένα συνάδελφο (σ.σ. αναφέρεται στον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη του ΣΥΡΙΖΑ) που απευθυνόμενος στην δική μας παράταξη είπε ότι είμαστε το κόμμα μεσαζόντων.

Είναι ύβρις και όποιος δεν έχει την δύναμη ψυχής μυαλού και τεκμηρίωσης που απαιτεί τέτοια ύβρις παραμένει άγονος και ένας άχρηστος υβριστής. Είναι αυτός που κατευθύνει προς συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικούς ανθρώπους τα όπλα εκείνων που δεν καταλαβαίνουν από δημοκρατία». Πρόσθεσε πως «Όταν νομοθετούσε η ΝΔ και ευτυχώς που το κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες υπήρχε ο νόμος 3424/55 που έχει κάνει ποινικό αδίκημα την παραβίαση της προθεσμίας για την αποπληρωμή του τιμήματος γεωργικών προϊόντων. Εκεί , εμείς έχουμε περιλάβει μια διάταξη που τιμωρεί ως αυτοτελές αδίκημα την συμπεριφορά εκείνων που για λογαριασμό εμπόρων διαπραγματεύονται εξ ονόματος τους. Αυτό είναι μεσάζοντες. Στην δική σας νομοθετική διάταξη υπάρχει κάτι τέτοιο;

Σε αυτή την κρίσιμη ώρα δεν θέλω να οξύνω τα πράγματα. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ λέω ότι πρέπει να αυτοσυγκρατηθούμε να επιδείξουμε πνεύμα δημοκρατικής πειθαρχίας ώστε αυτό που θα κυριαρχεί εδώ θα είναι το βέλτιστο επιχείρημα και όχι η κορυφαία βρισιά».

Από την πλευρά του ο κ. Ξυδάκης είπε «Αναφορικά με την στυγερή δολοφονία οπωσδήποτε ως ΚΟ και πολιτικός κόσμος εκφράζουμε την οδύνη και την απέχθεια μας. Όμως, ας μην βιαστούμε να της δώσουμε πολιτικό χρώμα. Είναι μια δολοφονία και δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί. Αν ο εκλιπών ήταν μέλος της ΝΔ της συλλυπούμεθα αλλά ως εκεί. Ας μην δώσουμε κανένα πολιτικό χρώμα. Αυτό».

Πρόσθεσε: «Αναφορικά με την πολιτική όξυνση πρέπει να πούμε ότι και ο κ. Τζαβάρας συνέβαλε γι αυτή. Εύθικτος, εύγλωττος υπερασπιστής μιας ηρεμίας αλλά θα έπρεπε να αναζητήσει όσους διαταράζουν  το κλίμα  και στην δική του ΚΟ και ας δει στην προχθεσινή ομιλία ποιοι ήταν οι υμνητές της Δημοκρατίας και ποιοι της Χούντας. Ας ήταν εδώ στην αίθουσα προ διημέρου να δει τι έλεγαν και ποιοι κραυγάζουν ως τηλεπώλες».

«Ολοι πέφτουμε σε παροξυσμούς αλλά να μην χαρακτηρίζουμε συλλήβδην  πολιτικές ομάδες και προσωπικότητες. Η Αριστερά έχει τις αμαρτίες και τα βάρη της αλλά δεν έχει την αλητεία κανενός χουντικού, ροπαλοφόρου και τσεκουροφόρου. Ωραια η  ρητορική αντιδικία αλλά να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και πως ο καθένας κουβαλά την ιστορία του την προσωπική. Η φιλελεύθερη παράδοση προδόθηκε από εσάς προχθές. Τι να πει η παράταξη της Αριστεράς; Ας μείνουμε στο νόμο και στην προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και ας αφήσουμε τα περι μεσαζόντων στο παρελθόν».

Επίσης, με παρέμβασή του ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου καταδίκασε την δολοφονία ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς δήλωσε «συγκλονισμένος από την στυγερή δολοφονία».

Την θλίψη του εξέφρασε και ο κ. Μάριος Γεωργιάδης εκπροσωπώντας το προεδρείο της Βουλής.

loading...