ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: «Δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή από την απόσχιση…»

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Καταλονία, μετά την απόφαση της Μαδρίτης να αναστείλει εν μέρει το αυτοδιοίκητο της περιοχής και να προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ώστε να
διασφαλίσει την τήρηση της συνταγματικής τάξης.
Η απόφαση αυτή, «δεν αφήνει καμία εναλλακτική λύση στη Βαρκελώνη πέραν του να κηρύξει την ίδρυση μίας νέας δημοκρατίας» δήλωσε στο Associated Press ο καταλανός αντιπρόεδρος Οριόλ Γιουνκέρας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιζδεμόν αναμένεται να μιλήσει αύριο Πέμπτη στην τοπική Βουλή, ενώ προηγουμένως, ακύρωσε σχέδια για εμφάνισή του την Παρασκευή στην ισπανική Γερουσία, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από την Μαδρίτη και την καθαίρεση της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, ο καταλανός ηγέτης έχει καλέσει σε σύσκεψη στενούς συνεργάτες του στην έδρα της τοπικής διοίκησης στην Βαρκελώνη. Το κόμμα του, το Junts per Si, φέρεται να του έχει ζητήσει την κήρυξη ανεξαρτησίας, αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης. Την απόσχιση στηρίζει και το αριστερό κόμμα CUP, που στηρίζει την διοίκηση Πουιζδεμόν στην τοπική Βουλή.

Εναλλακτική λύση για τον κ. Πουιζδεμόν θα είναι να κηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σε έναν πολιτικό ελιγμό για να προλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της περιοχής από τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε νωρίτερα ότι τυχόν κήρυξη πρόωρων εκλογών από την τοπική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστρέψει την μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

 «Ο Πουιζδεμόν επέλεξε τη χείριστη των επιλογών»
«Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Κάρλες Πουιζδεμόν επέλεξε τη χείριστη των επιλογών, εφεξής αυτός είναι υπεύθυνος», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του καταλανικού τμήματος του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά στην Ισπανία.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος ήταν η «μοναδική» δυνατή λύση σχετικά με την Καταλονία, μετά την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της 1ης Οκτωβρίου και της άρνησης του κ. Πουιζδεμόν να αποκηρύξει κάθε πρόθεση απόσχισης.

Ο κ. Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλονία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και ότι στόχος είναι η διενέργεια τοπικών εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Ξεκαθάρισε όμως ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν προτού αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]