Ηρώδης: Αυτό ήταν το τέλος του βασιλιά που διέταξε τη σφαγή των νηπίων

Ηρώδης Α’, ο επονομαζόμενος και Μέγας, υπήρξε Βασιλίας της Ιουδαίας από το 37 π.Χ. μέχρι και το έτος της Γέννησης του Ιησού Χριστού.
Η άνοδος του Ηρώδη του Μεγάλου στον θρόνο του βασιλείου της Ιουδαίας σηματοδοτεί την αρχή της Ηρωδιανής Δυναστείας.

Αν και στις περισσότερες περιτπώσεις αρχαίων προσωπικοτήτων δεν έχουμε ιδέα για το πώς πέθαναν, στην περίπτωση του Ηρώδη ο Ιώσιππος μας …βγάζει από τη δύσκολη θέση. Αναφερόμενος σε παλαιότερους ιστορικούς, καθώς ο ίδιος έζησε μερικές δεκαετίες μετά τον Ηρώδη, ο Ιώσιππος περιγράφει τα συμπτώματα και το πώς πέθανε ο Ηρώδης.

Είχε πυρετό, όχι πολύ ψηλό, ανυπόφορη φαγούρα σ’ολόκληρο το σώμα του, συνεχείς πόνους στα έντερα, όγκους στα πόδια, ερεθισμό στην κοιλιακή χώρα και γάγγρενα στους όρχεις. Είχε επίσης σπασμούς, άσθμα και άσχημη αναπνοή’.

Οι γιατροί της εποχής δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τα συμπτώματά του. Χρησιμοποιούσαν, ωστόσο, τα μέσα της εποχής για να τον ανακουφίσουν, περιλαμβανομένου του μπάνιου σε καυτό λάδι. Αυτό, όμως, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα εκτός από το να του κατακαύσει τα μάτια.

Γράφει, λοιπόν, ο Ευσέβιος Καισαρείας στην Εκκλησιαστική Ιστορία (εκδόσεις ΕΠΕ, τόμος 1):

Και στο δεύτερο δε βιβλίο των Ιστοριών, το οποίο παραδίδει ο Ιώσιππος περί αυτού παραπλήσια, γράφοντας ως εξής:
«Έπειτα η νόσος αφού κατέλαβε όλο το σώμα του, διαμοίραζε σ’ αυτό ποικίλα πάθη. Πράγματι υπήρχε αρκετός πυρετός, αφόρητος κνησμός σε όλη την επιφάνεια, συνεχείς πόνοι του κόλου, πρήξιμο στα πόδια υδρωπικού χαρακτήρα, φλεγμονή του υπογαστρίου, σήψη στο αιδοίο που δημιουργούσε σκουλήκια, ορθόπνοια και δύσπνοια, σπασμοί όλων των μελών, ώστε οι μάντεις να λέγουν ότι τα νοσήματα ήταν ποινή.

Αυτός όμως, αν και πάλευε με τόσα πάθη, παρέμενε στη ζωή, ήλπιζε σε σωτηρία και εφεύρισκε θεραπείες. Παιρνώντας λοιπόν από τον Ιορδάνη χρησιμοποίησε τα θερμόλουτρα της Καλλιρόης, τα οποία εκβάλλουν στην Ασφαλτίτη λίμνη, λόγω δε της γλυκύτητας είναι και πόσιμα. Εδώ αυτός, καθώς οι γιατροί αποφάσισαν να περιθάλψουν όλο το σώμα με θερμό έλαιο και το ξάπλωσαν σε λεκάνη γεμάτη έλαιο, λιποθύμησε και ανέστρεψε τους οφθαλμούς σαν νεκρός.

Επειδή οι υπηρέτες θορύβησαν, αναστέναξε για τη συμφορά, και απογοητευμένος στο εξής για τη σωτηρία, διέταξε να διανείμουν στους στρατιώτες από πενήντα δραχμές και πολλά χρήματα στους διοικητές και τους φίλους. Αυτός επέστρεψε και έφθασε στην Ιεριχώ, με μελαγχολία και σχεδόν απειλώντας τον εαυτό του με θάνατο.

Προέβη μάλιστα στο σχεδιασμό μιας αθέμιτης πράξης. Αφού συγκέντρωσε τους επίσημους άνδρες από κάθε κώμη όλης της Ιουδαίας, διέταξε να τους κλείσουν στον καλούμενο ιππόδρομο, και αφού προσκάλεσε την αδελφή του Σαλώμη και τον άνδρα της Αλεξά, είπε «γνωρίζω ότι οι Ιουδαίοι θα γιορτάσουν το θάνατό μου· μπορώ όμως να πενθηθώ με άλλα μέσα και να λάβω λαμπρό επιτάφιο, αν θελήσετε να εκτελέσετε τις εντολές μου. Μόλις εκπνεύσω, φονεύστε τάχιστα αυτούς τους φρουρούμενους άνδρες, αφού τους περικυκλώσετε με τους στρατιώτες, έτσι ώστε όλη η Ιουδαία και κάθε οίκος να δακρύσει για μένα, έστω και ακούσια».

Και με λίγα λόγια λέει. «Κατόπιν δε [επειδή βασανιζόταν από έλλειψη τροφής και σπασμωδικό βήχα] νικημένος από τους πόνους, επιχείρησε να προφθάσει την ειμαρμένη. Αφού πήρε ένα μήλο, ζήτησε και μαχαίρι γιατί συνήθιζε να τρώει κόβωντας σε τεμάχια. Έπειτα, αφού κοίταξε τριγύρω, μήπως υπάρχει κάποιος ο οποίος θα τον εμπόδιζε, σήκωσε το δεξί του χέρι για να αυτοτραυματιστεί».Πέραν δε τούτων ο ίδιος συγγραφέας ιστορεί ότι αυτός πριν το θάνατό του φόνευσε με εντολή του και άλλον γνήσιο γιό, τρίτο μετά τους δύο φονευθέντες προηγουμένως, και αμέσως έπειτα παρέδωσε τη ζωή του με φοβερούς πόνους».

Τι αποφαίνεται σήμερα η Επιστήμη για το θάνατο του Ηρώδη

Εκείνοι που έχουν περιέργεια για τα κλινικά συμπτώματα του Ηρώδη, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στην Ιστορική Κλινικοπαθολογική Διάσκεψη του Πανεπιστημίου του Μεριλαντ. Εδώ συγκεντρώνονται οι ειδικοί και αποφαίνονται για τα αίτια θανάτου επιφανών ανδρών, μεταξύ των οποίων έχουν ασχοληθεί και με τον Ηρώδη.

Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων του αποτελούσε ιδιαίτερη πρόκληση, ειδικά η γάγγρενα των όρχεων, μιας και δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ωστόσο αποφάνθηκαν ότι ο Ηρώδης έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αγνώστου αιτίας. Η ανεπάρκεια περιπλεκόταν από την σπάνια, ευτυχώς, γάγγρενα των όρχεων- Φουρνιέρ. Υπάρχουν φυσικά και άλλες πιθανές ασθένειες όπως η σύφιλη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, η νεφρική ανεπάρκεια φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στην κλινική εικόνα των συμπτωμάτων του.

loading...

5 thoughts on “Ηρώδης: Αυτό ήταν το τέλος του βασιλιά που διέταξε τη σφαγή των νηπίων

  1. Ο Ηρώδης και η "σφαγή" των 14.000 νηπίων της Βηθλεέμ. Άλλο ένα μεγάλο ψέμα.

    Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, ο βασιλιάς τής Ιουδαίας Ηρώδης ο Μέγας, μόλις έμαθε δήθεν από τους τρεις μάγους, ότι γεννήθηκε ο νέος "βασιλιάς τής Ιουδαίας" (δηλαδή ο Ιησούς), πανικοβλήθηκε και διέταξε την σφαγή όλων των άρρενων νηπίων κάτω των δύο ετών, στην Βηθλεέμ και τα περίχωρα της.

    Stiw 29 Δεκεμβρίου τιμάται η "Μνήμη των υπό τού Ηρώδου αναιρεθέντων δεκατεσσάρων χιλιάδων νηπίων εν Βηθλεέμ".

    Αν παραβλέψουμε το γεγονός, ότι είναι αμφίβολο αν ο Ηρώδης και ο Ιησούς συνυπήρξαν (η ζωή τού Ηρώδη είναι τεκμηριωμένη ιστορικά, ενώ τού Ιησού ΟΧΙ), θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μερικά αδιέξοδα:

    Η μόνη πηγή που αναφέρει την σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη, είναι το kατά Ματθαίον Ευαγγέλιον. Καμμία άλλη πηγή, είτε βιβλική είτε εξωβιβλική δεν μνημονεύει αυτό το "γεγονός". Το ερώτημα που γεννάται βέβαια, είναι πως αυτό το φοβερό "γεγονός", "διέφυγε" όχι μόνο από τούς Ιουδαίους ιστορικούς (π.χ. Ιώσηπος), αλλά κυρίως από τους άλλους "σύγχρονους" ευαγγελιστές (Ιωάννης, Λουκάς και Μάρκος). Και όπως προαναφέρθηκε, καμμία εξωβιβλική ιστορική πηγή δεν αναφέρει τέτοιος γεγονός, παρ' όλο που ο Ηρώδης, ιστορικά πάντα, ήταν αδιαμφισβήτητα ένας σκληρός βασιλιάς.

    Το βασικό ερώτημα είναι, πως είναι δυνατόν να σφαγιάσθηκαν 14.000 νήπια στο χωριό τής Βηθλεέμ και τα περίχωρά της, όταν ο πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τις μερικές εκατοντάδες ψυχές και, αναλογικά, τα νήπια πάνω από μερικές δεκάδες, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. "Λεπτομέρεια" θα πείτε… Σωστά. Αν και βάσει αυτής της "λεπτομέρειας", στο απόκρυφο κείμενο "Πράξεις του Ματθαίου στην πόλη Καχενάτ", ο αριθμός των υποτιθέμενων φονευθέντων νηπίων, εκτινάχθηκε ακόμα και στις…440.000!

    Φαίνεται όμως ότι οι "πατέρες" της Εκκλησίας κατόρθωσαν να διακρίνουν το γελοίο τού πράγματος, κι έτσι περιορίστηκαν στις 14.000 ( που μνημονεύεται στο ευαγγέλιο του Ματθαίου), καθώς αυτός ο αριθμός φάνηκε πιο…"λογικός".

    Ένα δεύτερο ερώτημα, είναι, πώς ο "Πανάγαθος" Θεός και "προστάτης" των Εβραίων, επέτρεψε να συμβεί μια τέτοια σφαγή;

  2. Εσύ καλά τα λές 5:32, όμως προσπερνάς πολύ εύκολα ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός:

    Απευθύνεσαι σε ΧριστιανοΤαλιμπάν!

    Οπότε, μην περιμένεις να σού απαντήσει κάποιος με στοιχεία, αλλά μόνο με ύβρεις…

  3. Μην ποτίζετε τον κόσμο με βλακειες!!!..ο Ευσέβιος είναι μακράν ο μεγαλύτερος πλαστογράφος!!!…διαβάστε και λίγο Ιώσηπο από τα βιβλία τον Εβραίων πουθενα δεν αναφερονται αυτά τα ψέματα!!!….με το στανιό αυτός ο τζεσουα σωτήρας του κόσμου!!δεν το καταφερατε 2.000 χρόνια τώρα τι άλλαξε;

  4. …επιση ο ηρωδης δεν ήταν καισαρ δεν θα μπορούσε ποτέ να διαταξει κάτι τέτοιο στην Ρώμη της ανεξηθρησκειας!!διαβάστε λίγο ρωμαϊκή ιστορία!!….+ τα σχόλια του φίλου παραπάνω..οι Εβραίοι που επί ρωμαϊκής κατάκτησης κάναν εκατοντάδες εξέγερσης με δεκαδες τζεσουα έκατσαν με σταυρωμένα χέρια και τους έσφαξαν τα παιδια……τελικά αυτή η θρησκεία είναι για αφελεις το λιγοτερο!

  5. Πείτε του άθεου Παπαδημούλη ότι ο Ιωσήφ και η Μαρία δεν ήταν μετανάστες, όπως το εννοεί αυτός, να αλλάζουν χώρα και να απολαμβάνουν των προνομίων κοινωνικά επιδόματα, δωρεάν κάρτα για ΜΜΕ, προτεραιότητα στην νοσηλεία στα νοσοκομεία της χώρας κλπ. Όλα έγιναν γιατί ο ΗΡΩΔΗΣ έκανε απογραφή και αποφάσισε ότι τα νήπια ή δεν πρέπει να γεννηθούν αλλά και να γεννηθούν δεν πρέπει να ζήσουν. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ γεννήθηκε στη ΦΑΤΝΗ ΣΕ ΣΠΗΛΙΑ δίπλα στα ζώα. Γιατί; Τους άρεσε η νομαδική ζωή ή γιατί τους κυνηγούσαν να τους σκοτώσουν; ΑΚΟΥΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ!

Comments are closed.