Δεν σας δίνουμε βοήθεια για τον τυφώνα εάν μποϊκοτάρετε το Ισραήλ

Μια επίσημη σύμβαση απαιτεί από τους κατοίκους της πόλης Dickinson στο Τέξας να βεβαιώσουν ότι δεν θα μποϊκοτάρουν το Ισραήλ ως προϋπόθεση για να λάβουν βοήθεια για ανοικοδόμηση μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ.

Οι υπερασπιστές των πολιτικών ελευθεριών αποκαλούν το μέτρο παραβίαση του Αμερικανικού Συντάγματος.

Ένα επίσημο έντυπο για τους κατοίκους του Dickinson ώστε να υποβάλουν αίτηση για ενίσχυση της πόλης για την ανοικοδόμηση κατοικιών και επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά από τυφώνες απαιτεί πιστοποίηση ότι ο αιτών «δεν μποϊκοτάρει το Ισραήλ» και ότι «δεν θα μποϊκοτάρει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της συμφωνίας».

Το προάστιο του Χιούστον περίπου 20.000 κατοίκων ήταν μία από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότεροαπό τον τυφώνα Χάρβεϊ. Το 90% της πόλης πλημμύρισε και οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι 7.000 σπίτια και σχεδόν 100 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

“Το Πρώτο Άρθρο προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανών να μποϊκοτάρουν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει την ανακούφιση απ’ τους τυφώνες ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο όφελος με μια δέσμευση να απέχουν από την προστατευόμενη πολιτική έκφραση”, δήλωσε ο Andre Segura, νομικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Η ACLU δήλωσε ότι το μέτρο φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να επιβληθεί ένας πρόσφατα περασμένος νόμος του Τέξας που απαιτεί από όλους τους συμβαλλόμενους της Πολιτείας να πιστοποιούν ότι δεν συμμετέχουν σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Κατά την υπογραφή του νόμου αυτού, ο κυβερνήτης Greg Abbott δήλωσε: “Οι αντι-Ισραηλινές πολιτικές είναι πολιτικές κατά του Τέξας, και δεν θα ανεχτούμε τέτοιες ενέργειες ενάντια σε έναν σημαντικό σύμμαχο”.

Μια εξέταση των ιστότοπων περίπου δώδεκα άλλων δήμων του Χιούστον που επλήγησαν από τον τυφώνα δεν έδειξε παρόμοια μέτρα με το Dickinson.

Ωστόσο, κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το Σεπτέμβριο η πόλη Galveston για τους εργολάβους που επιθυμούν να υποβάλουν προσφορές για έργα γειτονιάς περιέχουν μια διάταξη κατά του μποϊκοτάζ στο Ισραήλ. Η αστυνομία του Galveston εξέδωσε επίσης διαγωνισμό για στολές που απαιτεί από τους πλειοδότες να ελέγξουν ότι δεν μποϊκοτάρουν το Ισραήλ. Οι πόλεις Austin και San Antonio υιοθέτησαν παρόμοιες διατάξεις.

Το Τέξας είναι μία από τις 21 Πολιτείες που θα υιοθετήσουν μέτρα για την αποτροπή ή προσπάθεια περιορισμού του κινήματος μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων για τα Παλαιστινιακά δικαιώματα (BDS).

Αυτό το μήνα, η ACLU κατέθεσε αγωγή για λογαριασμό μιας καθηγήτριας στο Κάνσας, η οποία υποχρεούται να απορρίψει τα μποϊκοτάζ στο Ισραήλ ως προϋπόθεση για την ανάληψη κρατικής σύμβασης ως εκπαιδευτή.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Glenn Greenwald δήλωσε ότι η κίνηση της πόλης Dickinson αποδεικνύει και πάλι ότι «η μεγαλύτερη και συχνότερη απειλή για την ελευθερία του λόγου στη Δύση είναι η προσπάθεια να ποινικοποιηθεί και να τιμωρηθεί ο ακτιβισμός εναντίον του Ισραήλ».

Επί του παρόντος, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει νόμο για την καταπολέμηση του μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, ο οποίος θα μπορούσε να επιβάλει φυλάκιση και βαριά πρόστιμα στις εταιρείες ή το προσωπικό τους που κατηγορούνται ότι συμβαδίζουν με το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ που ζητούν διεθνείς οργανισμοί.

Η ισχυρή ομάδα συμφερόντων του Ισραήλ, η AIPAC, έκανε το νομοσχέδιο μια από τις κορυφαίες νομοθετικές της προτεραιότητες.

loading...