Τι μπορεί να πάθουμε αν δεν τρώμε κόκκινο κρέας – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Οι δίαιτες που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος (μπριζόλες, λουκάνικα, μπέικον κλπ) μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες στην υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η μείωση στο κόκκινο κρέας θα μπορούσε να εμποδίσει, ειδικά τις γυναίκες, να απορροφούν ζωτικά μέταλλα και βιταμίνες, ιδιαίτερα ψευδάργυρο και βιταμίνη D.

Η ανάλυση των δεδομένων της πανβρετανικής έρευνας National Diet and Nutrition Survey (NDNS) έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερα από 40 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανεπαρκή επίπεδα σε ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και κάλιο. Αποδείχτηκε επίσης ότι έχουν χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν μεταξύ 40-69 γραμμάρια από κόκκινο κρέας ημερησίως.

Τι κάνει το κόκκινο κρέας

Η δρ. Emma Derbyshire, διατροφολόγος για τη δημόσια υγεία και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Η ολοένα αυξανόμενη ‘ενθάρρυνση’ για να τρώμε λιγότερο κόκκινο κρέας μπορεί να επιδεινώσει τις ελλείψεις θρεπτικών ουσιών που είναι εμφανείς σε πολλούς ανθρώπους (…) Αυτή η μελέτη δείχνει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της χαμηλότερης πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία (…)

Το κόκκινο κρέας είναι μια θρεπτική τροφή με θρεπτικά συστατικά και είναι η καλύτερα απορροφήσιμη πηγή σιδήρου στη διατροφή μας”.

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε;

Η δρ. Derbyshire λέει: “Κατά μέσο όρο συνιστάται να τρώτε τουλάχιστον 70 γραμμάρια κόκκινο κρέας ανά ημέρα, ενώ το συνεχιζόμενο πρόβλημα της ανεπάρκειας σιδήρου και ψευδαργύρου στις γυναίκες υποδηλώνει ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας, όχι λιγότερο”.

Πώς έγινε η έρευνα – Τι έδειξαν οι αριθμοί

Τα δεδομένα από 2.021 γυναίκες ηλικίας 11-64 ετών την περίοδο 2008 έως και 2012 αναλύθηκαν από ειδικούς. Μεταξύ των συμμετεχόντων, η μέση πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ήταν 47γρ. ημερησίως για γυναίκες ηλικίας 19-64 ετών, ενώ το 43% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατανάλωναν λιγότερο από 40 γραμμάρια/ημέρα.

Αυτές οι προσλήψεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα συνιστώμενα επίπεδα που είναι στα 70γρ. κόκκινου κρέατος ανά ημέρα.

Οι μέσες ημερήσιες ημερήσιες προσλήψεις σιδήρου και ψευδαργύρου ήταν κάτω από το όριο και υπολογίστηκαν στα 30,5 και 9,8% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα. Ένα επιπλέον ποσοστό 14,7% και 25,1% είχαν μειωμένα επίπεδα σε ριβοφλαβίνη και κάλιο, αντίστοιχα. Τέλος, σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (48,5%) είχαν πρόσληψη έλλειψη σεληνίου, ενώ τοη μέση πρόσληψη βιταμίνης D ήταν μόλις 1,98 mg/ημέρα.

Κατά τη σύγκριση των δεδομένων μεταξύ των γυναικών με συνολική πρόσληψη κόκκινου κρέατος μικρότερη από 40γρ. ημερησίως και εκείνων που κατανάλωναν 40-69γρ. ημερησίως, η λήψη μικροθρεπτικών συστατικών ήταν σαφώς χαμηλότερη σε εκείνες τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 40γρ.

Η αναλογία των ατόμων με μικροθρεπτικά συστατικά κάτω από το όριο ήταν σημαντικά υψηλότερη για τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο, την βιταμίνη Β12 και το κάλιο, μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν λιγότερα από 40γρ. από κόκκινο κρέας την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν 40-69γρ.

Επιπτώσεις

Οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου και αναιμίας από έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι επίσης κρίσιμος για την αναπαραγωγική υγεία, με την σιδηροπενική αναιμία να έχει ευρείες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την έλλειψη σιδήρου στις γυναίκες που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης με μειωμένη γνωστική ικανότητα, κακή ψυχική υγεία και αυξημένη κόπωση.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μέρος πολλών ενζύμων και απαιτείται για την ενίσχυση της ανάπτυξης των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για την συντήρηση τριχών, δέρματος και νυχιών.

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες χορτοφάγοι τείνουν να έχουν προσλήψεις ψευδαργύρου κάτω από τα συνιστώμενα ποσά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

ΠΗΓΗ: iatropedia

loading...

3 thoughts on “Τι μπορεί να πάθουμε αν δεν τρώμε κόκκινο κρέας – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

  1. ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ 100-200-1000 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ !

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ !

    ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ, ΕΞΕΤΑΖΕΤΕ 2-3 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΣΑΣ…

    ΠΡΙΝ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ- ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΥΝΗΓΟΙ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ.

    ΔΕΝ ΕΥΡΙΣΚΑΝ ΟΜΩΣ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΚΡΕΑΣ, ΑΠΟΤΟΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.

    ΣΗΜΕΡΑ, ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

    ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΘΟΝΑ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΑ.

    ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΚΕΣ, ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ !

    ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ
    ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ….

    Η ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΚΑΜΑ ΟΠΟΡΩΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΟΠΟΡΩΛΑΧΑΝΙΚΩΝ- ΦΡΟΥΤΩΝ -ΒΟΤΑΝΩΝ κ.λ.π ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ, ΔΕΝ
    ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΚΡΕΑΣ.

    ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
    ΚΡΕΑΤΟΣ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ !

    ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΕΦΑΓΑΝ ΩΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟ
    ΚΡΕΑΣ !

    ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΑΝ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ, ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΤΖΑΤΖΙΚΟΥ….

    ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  2. ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΕΙΣΑΙ ΤΣΑΠΕΛΟΦΑΓΕ? ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΥΦΤΟ ΑΡΧΗΓΟ ΣΟΥ!
    ΧΑΑ!!! ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ Η ΓΥΦΤΙΣΑ ΤΟ ΤΑΙΡΙ ΤΟΥ ΚΤΡΥΠΤΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΚΙ'ΟΙ ΔΥΟ!!!! ΔΥΟ ΔΥΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΙΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΔΥΟ-ΔΥΟ!!!!!!

  3. ΕΙΜΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΕΩΦΑΓΟΣ, (ΤΡΩΩ ΟΜΩΣ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ), ΚΑΝΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΔΕ ΟΤΙ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΔΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ!!!
    (ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΑ).

Comments are closed.