ΣΕΕΠΕ:Δυο προτάσεις και μια «μυστική» προσφορά για την αγορά καυσίμων

Δύο προσκλήσεις προς την πολιτεία για συνεργασία, παρόντος του Υπ. Οικονομίας Δημ. Παπδημητρίου απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας Γιάννης Αληγιζάκης,
στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΕΕΠΕ για τα 40 χρόνια λειτουργίας. Αιχμή της διπλής αυτής πρότασης η πάταξη του λαθρεμπορίου αφενός, κι αφετέρου η μετάβαση της αγοράς καυσίμων στη χώρα στη νέα εποχή, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ως στρατηγικού σημείου στους ενεργειακούς δρόμους.
Ο κ. Αληγιζάκης, με αιχμή τις εκκρεμότητες στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων στο χώρο, τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση της πολιτείας. «Χρειάζεται αποφασιστικότητα στην εφαρμογή και υλοποίηση και ο συντονισμός. Τα υπουργεία να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Απαιτείται οριζόντια λειτουργία μεταξύ των υπουργείων. Ούτε βήμα πίσω από τον απόλυτο έλεγχο και την πάταξη του λαθρεμπορίου » τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.
Το ναυάγιο
Μάλιστα αξιοποίησε και την επικαιρότητα με το ναυάγιο στο Σαρωνικό του «Αγία Ζώνη ΙΙ» για να καταδείξει ελλείμματα στο  πώς λειτουργεί η αγορά και ο ελεγκτικός μηχανισμός. Έτσι ο κ. Αληγιζάκης στάθηκε στο θέμα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Το πρόσφατο ναυάγιο ανέδειξε το πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια. Επίσης η υπόθεση αναδεικνύει και το ποσό σημαντική είναι η αδειοδότηση» είπε.  «Οι επιλογές της αδειοδότησης οδηγούν στην απαξίωση της άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών» ανέφερε εξηγώντας λίγο αργότερα ότι η αναφορά του είχε να κάνει και με τις πιέσεις που ασκούνται από τους θεσμούς για ελαστικότερα κριτήρια χορήγησης αδειών.
Να αρχίσει η λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών
«Η παραβατικότητα το πιο μεγάλο θέμα. Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι επενδύσεις των πρατηριούχων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ με αφορμή το ότι δεν είναι πλήρως επιχειρησιακά έτοιμο το σύστημα εισροών – εκροών. «Έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών ελπίζω σύντομα να λειτουργεί» τόνισε με νόημα από την πλευρά του και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Ρομπέρτο Καραχάννας στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση.
Η ηγεσία του Συνδέσμου μάλιστα παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, κομμάτων αλλά και των βενζινοπωλών κι εμπόρων καυσίμων τόνισε την ανάγκη συνεργασίας. «Ζητάμε υγιές επιχειρηματικό πλαίσιο με μακροχρόνιο ορίζοντα» τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Αληγιζάκης η πάταξη του λαθρεμπορίου «απαιτεί σταθερή πολιτική βούληση και πάνω απ όλα συνεργασία. Να κάτσουνε όλοι στο ίδιο τραπέζι αλλά να εγγυηθεί η πολιτεία ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει γραπτό επιχειρησιακό πλάνο. Το επόμενο βήμα να είναι η υλοποίηση. Το 2017 είναι στενάχωρο να μιλάμε για λαθρέμπορο» ανέφερε ο Γιάννης Αληγιζάκης. Αναγνώρισε ωστόσο ότι έχει γίνει πρόοδος. «Πόλυ σημαντικά βήματα προόδου έγιναν, εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο. Ο αρχικός στόχος επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν, όμως, εκκρεμότητες. Η αγορά δίνει αγώνα επιβίωσης.»
«Δεν θα κάνουμε πίσω», τόνισε με έμφαση αναφερόμενος σε αντιδράσεις και πιέσεις που εκδηλώθηκαν από «μειοψηφία των πρατηριούχων, όταν ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΜΠ για τις πειραγμένες αντλίες καυσίμων στα πρατήρια».
«Βρεθήκαμε απέναντι στις λογικές του κράτους και συντεχνιακές λογικές. Προκειμένου να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο συναινέσαμε στην εξίσωση φόρων στο θέρμανσης , χάσαμε έσοδα αλλά αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα. Στόχος μας ήταν να εμποδιστεί το λαθρεμπόριο όχι να επιβαρυνθεί ο πολίτης. Η πολιτεία το είδε φοροεισπρακτικά» ανέφερε και σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα της λανθασμένης λογικής αυτής υπήρξε 38%  μείωση στην κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι σήμερα.
«Μυστικοί» πελάτες στη μάχη για την πειραγμένη αντλία
Ως ένδειξη της απόφασης του Συνδέσμου για στήριξη της μάχης κατά του λαθρεμπορίου ανακοινώθηκε η χορηγία στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και την Ελληνική Αστυνομία για την απόκτηση ειδικά διασκευασμένου οχήματος που θα επισκέπτεται τα πρατήρια ελέγχοντας τις αντλίες. Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορεί να κάνει μυστικούς ελέγχους μετρώντας βάρος προμήθειας καυσίμου και ογκομετρώντας το γρήγορα μέσα από μια πιστοποιημένη τεχνικά διαδικασία. Με τεχνογνωσία από το ΕΜΠ το συγκεκριμένο «μυστικό όχημα» θα μπορεί αν κάνει πολλούς ελέγχους με πιο γρήγορα αποτελέσματα από όσα κάνουν σήμερα τα αρμόδια μικτά κλιμάκια γνωστά και ως ΚΕΔΑΚ. Ήδη η ΓΓΒ ήδη διαθέτει ένα τέτοιο «μυστικό» αυτοκίνητο, ο  ΣΕΕΠΕ θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια του νέου, ενώ πληροφορίες θέλουν να χορηγείται και η απόκτηση τρίτου, ώστε οι υπηρεσίες της γραμματείας και της ΕΛ.ΑΣ να κάνουν ελέγχους.
Αξιοποίηση των νέων προκλήσεων
Παράλληλα με την πάταξη του λαθρεμπορίου, όπου ωστόσο εξαντλείται από όλους τους εμπλεκόμενους μεγάλο δυναμικό, ο Σύνδεσμος δηλώνει το παρόν για νέες επενδύσεις, ώστε να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να μη χαθεί το τραίνο με τις εξελίξεις στην αγορά καυσίμων με τα εναλλακτικά καύσιμα αλλά και τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
«Η χώρα βρίσκεται σε ενεργειακή μετεξέλιξη η προοπτική του κλάδου ιδιαίτερα μεγάλη.Ο ΣΕΕΠΕ και οι εταιρίες είναι παρούσες επενδύοντας στην πρόοδο. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην διαμόρφωση της επόμενης μέρας» ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης και υπογράμμισε ότι τα 40 χρόνια του Συνδέσμου οι εταιρίες επένδυσαν 1,2 δισεκ ευρώ ενώ  τα τρία τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 140 εκ ευρώ.  Επίσης 100 εκατομμύρια επενδύθηκαν σε δράσεις για το περιβάλλον και την ασφάλεια σε 16 χρόνια.»
Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως καύσιμο οχημάτων, των έξυπνων αυτοκινήτων, του Internet of things (IOT) αλλά και της ηλεκτροκίνησης βάζει μπροστά προκλήσεις για τον κλάδο.
Μεγάλη κοινωνική συνεισφορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από το 2000 – 2016 οι εταιρίες προ – κατέβαλαν 52 δισεκ ευρώ στα ταμεία του κράτους και 2 δισεκ σε αμοιβές και εργοδοτικές εισφορές . «Ο αφελέστερος και καλύτερος μηχανισμός είσπραξης φόρων» ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΕΕΠΕ.
Απασχολούν άμεσα 1700 εργαζόμενους και συνολικά 40.000, ενώ παρήχαν ερισσότερα από 2 εκ λίτρα καυσίμων σε δράσεις εταιρικής ευθύνης
Παρούσα η πολιτεία
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκδήλωση, μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τους νόμους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης καυσίμων, να συντονίσει τα συναρμόδια υπουργεία καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας παρακολούθησης.
Τα πυρά της ΝΔ δέχτηκε η κυβέρνηση, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας από το βήμα, σημείωσε ότι το 2013 είχαν γίνει 24.372 έλεγχοι, ενώ φέτος μόλις 2.850. Άσκησε επίθεση και με αφορμή την υπόθεση του Αργοσαρωνικού, ενώ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση της φορολογίας και τον απόλυτο έλεγχο της λαθρεμπορίας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστρ. Ζαφείρης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ  Γ. Πιτσιλής, οι καθηγητές από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου αλλά και πολλοί επιχειρηματίες από τις εταιρίες μέλη του ΣΕΕΠΕ όπως ο Δ. Μελισσανίδης Aegean, ο Π. Τζαννετάκης Motor Oil, Στ. Τσοτσορός ΕΛΠΕ.
Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

loading...