Ενβέρ Χότζα: Ο Αλβανός «Στάλιν» των Βαλκανίων (φωτό)

Ο Ενβέρ Χότζα γεννήθηκε το 1908. Ήταν γόνος μιας πλούσιας οικογένειας μουσουλμάνων Αλβανών που ασχολούνταν με το εμπόριο. Όταν τελείωσε το σχολείο σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Δεν είναι βέβαιο αν πήρε το πτυχίο του. Ωστόσο οι έντονες πολιτικές ζυμώσεις της εποχής τον ώθησαν να ασπαστεί τις κομμουνιστικές ιδέες.



Ο Ενβέρ Χότζα την περίοδο του αντιστασιακού αγώνα

Παρέμεινε αρκετά χρόνια στη Δύση και σε ηλικία 28 ετών διορίστηκε ιδιαίτερος γραμματέας του αλβανικού προξενείου στις Βρυξέλες. Επέστρεψε στη χώρα του το 1939 και διορίστηκε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας στο Λύκειο της Κορυτσάς. Πολύ γρήγορα, ο μαχητικός κομμουνιστής δήλωσε ανοικτά την αντίθεσή του στο καταπιεστικό καθεστώς του βασιλιά Αχμέτ Ζώγου Α΄. Τον Απρίλιο του 1939 η Αλβανία κατελήφθη από τα φασιστικά ιταλικά στρατεύματα και ο Ζώγου εγκατέλειψε τη χώρα. Τον καιρό εκείνο ο Χότζα εντάχθηκε στην «Κίνηση Εθνικής Απελευθέρωσης» η οποία είχε ως σκοπό την αντίσταση κατά των Ιταλών. Ο Χότζα διακρίθηκε στην παράνομη δράση κατά των ιταλικών στρατευμάτων. Γι’ αυτή του τη δράση μάλιστα, καταδικάστηκε από τις αρχές κατοχής ερήμην σε θάνατο. Δημιουργός ενός ισχυρού, για τα δεδομένα της χώρας, παρτιζάνικου κινήματος κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της χώρας αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων (Νοέμβριος 1944).

Τον Δεκέμβριο του 1945, μετά από μια παρωδία εκλογών, αναδείχθηκε σε πρόεδρο της Αλβανίας. Αναζητώντας στήριξη στο εξωτερικό, αρχικά στράφηκε προς τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Λίγο αργότερα ωστόσο, εξαιτίας της αποπομπής του Γιουγκοσλάβου ηγέτη από την Κομιτέρν, ακύρωσε όλες τις οικονομικές συμφωνίες της χώρας του με τη Γιουγκοσλαβία και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις.



Ο «πατερούλης» Χότζα με παιδιά τα οποία φορούν παραδοσιακές στολές.

Οι τιτοϊκοί συνεργάτες του είτε «αυτοκτόνησαν» είτε εκτελέστηκαν με την κατηγορία του προδότη. Την ίδια στιγμή 30.000 Αλβανοί και άγνωστος αριθμός Βορειοηπειρωτών φυλακίζονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Ο νέος Αλβανός ηγέτης ακολουθούσε πιστά τα χνάρια του μέντορά του Στάλιν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αλβανικό σύνταγμα του 1950 ήταν πιστή αντιγραφή του σοβιετικού. Το 1961 στο πλαίσιο της «αποσταλινοποίησης», ο Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουτσώφ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Χότζα και απαίτησε την παραίτησή του. Αντί γι’ αυτό, ο τελευταίος διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Σοβιετική Ένωση. Νέος «προστάτης» της Αλβανίας αναδείχθηκε η μαοϊκή Κίνα. Και αυτή η συνεργασία όμως δεν ευοδώθηκε, με συνέπεια η μικρή βαλκανική χώρα να απομονωθεί και να είναι το ίδιο εχθρική τόσο με τις υπόλοιπες κομμουνιστικές χώρες όσο και με αυτές της Δύσης. Παράλληλα, η Αλβανία ανακηρύχθηκε ως το πρώτο «αθεϊκό» κράτος στον κόσμο.

Ο Χότζα εξαπέλυσε έναν απηνή διωγμό εναντίον κάθε μορφής θρησκείας. Άλλωστε ο ίδιος είχε επιβάλει ένα τέτοιο καθεστώς προσωπολατρίας, ώστε οι Αλβανοί δεν χρειάζονταν άλλον θεό. Εκκλησίες και τζαμιά μετατράπηκαν σε στάβλους και κρατικές αποθήκες. Πολύτιμα θρησκευτικά κειμήλια στη Βόρειο Ήπειρο καταστράφηκαν με τη δικτατορική κυβέρνηση των «Ελλήνων χριστιανών» της 21ης Απριλίου να αντιδρά με χλιαρότητα. Τη δεκαετία του 1970 ο Χότζα προσέγγισε τις χώρες της Δύσης. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να προβεί σε διαδοχικές εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, η ηγεσία του στρατού ακόμα και παλαιοί σύντροφοι από τα χρόνια του αντάρτικου εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.



Ο Χότζα την εποχή της παντοδυναμίας του

Την ίδια στιγμή τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων μάθαιναν να υμνούν τον «πατερούλη Ενβέρ».

Ο τελευταίος δεν προλάβαινε να απολαμβάνει τις «αυθόρμητες» εκδηλώσεις λατρείας του λαού προς το πρόσωπό του, να συγκεντρώνει όλες τις ανώτατες διακρίσεις στο πρόσωπο του και να μη χάνει ευκαιρία απόδειξης της μεγαλομανίας του. Το 1975, κατά τη διάρκεια του 17ου συνεδρίου του κόμματος, η ανάγνωση της αναφοράς σχετικά με τη δράση του διήρκεσε 15 ώρες! Ο Χότζα πέθανε στις 11 Απριλίου 1985. Τα 41 χρόνια της εξουσίας του «χάρισαν» στην Αλβανία, τον διόλου τιμητικό τίτλο της πιο καθυστερημένης χώρας στην Ευρώπη, όσον αφορά στην ανάπτυξη, τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Αλβανικός λαός αναμφίβολα υπέφερε και πλήρωσε ακριβά το τίμημα της απολυταρχικής διακυβέρνησής του.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Η αλβανια επι χοτζα ειχε μηδεν εξωτερικο χρεος,αρα ηταν μια ελευθερη και ανεξαρτητη χωρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΙ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ. ΜΗΔΕΝ ΧΡΕΟΣ ΟΥΤΕ ΣΕΝΤΣΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ. ΝΑ ΕΓΩ ΠΗΓΑΙΝΑ ΠΑΙΔΙ 22-23 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΤΕ ΤΟ 74.75.76 ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΑΔΥΟ ΚΑΛΣΟΝ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΜΙΑΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΑΚΙΑ ΤΣΙΧΛΕΣ ΠΛΑΚΩΝΑΜΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΠΗΔΟΥΛΟ ΓΙΑ 20 - 30 ΜΕΡΕΣ ΤΟΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΝΑΝΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕ Ε ΕΤΣΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΓΑΜΕ ΖΩΗ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥΛΟΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ 50-100 ΚΟΥΤΕΣ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΕΝΤ ΤΑ ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΑΝΕ 100σταρια ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΜΑΡΛΜΠΟΡΟ ΤΑ ΝΤΑΝΧΙΛ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΖΩΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΣΟΥΔΙΑ ΝΑ ΣΤΟΝ ΠΗΔΟΥΛΟ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΤΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΖΙΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΓΙΟΝ ΟΥΥΥ ΤΟΤΕ ΠΗΔΟΥΣΕΣ 6 ΜΗΝΕΣ. ΠΟΛΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΩΡΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΜΑ ΤΣΑΚΩΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΝΑ ΛΑΔΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΙΧΕ 6 ΜΗΝΕΣ (ΤΟ ΜΙΝΙΜΟΥΜ) ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΜΑΖΕΥΑΝΕ 500 ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΗΜΟ ΜΕΡΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΑΝΕ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 5 ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΔΥΕ Ο ΗΛΊΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΧΤΙΖΑΝΕ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!!! ΜΠΕΤΟΝ ΚΟΥΒΑΛΗΜΑ ΜΕ ΤΕΝΕΚΕ ΤΟΥΒΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΑ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ Η ''ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ'' ΧΑΡΑ ΘΕΟΥ ΖΩΗΗΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ!!! ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΘΕΛΩ ΚΑΝΑΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ.
   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 15-16 ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΦΩΝΑΞΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΛΒΑΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΧΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΕΙΠΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΔΙΗΓΗΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙ ΧΟΤΖΑ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑΜΑΣ ΑΚΡΙΩΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΕ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΖΕ ΣΕ ΕΝΑ ΥΨΩΜΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΡΕΥΜΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΙ ΔΡΟΝΟΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΤΕ? ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΩ ΟΤΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΚΟΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Ο ΧΟΤΖΑΣ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΚΟΜΑ. ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑ? 7-8 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΑΚΙ ΗΜΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΗΛΘΑ ΕΔΩ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΧΟΝΤΖΑ ΤΙ ΝΑ ΕΚΑΝΑ. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΛΕΥΕΡΗ ΧΩΡΑ ΕΠΙ ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΕΡΝΑΓΑΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ ! ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΜΗΔΕΝ!!!

   Διαγραφή
 2. Ο ΜΟΝΟΣ
  ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
  ΠΟΥ
  ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΗΤΑΝ
  Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ.

  Δείτε το σχετικό βίντεο:
  https://www.youtube.com/watch?v=I8Jzt8DnmeQ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]