Νέα κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας

Τι άλλαξε και το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών πέρασε σε περίοδο ψυχρότητας

Σε περίοδο ψυχρότητας εισέρχεται η Εκκλησία της Ελλάδος με την κυβέρνηση, καθώς
το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου προκαλεί μεγάλες εντάσεις σε εκκλησιαστικούς κύκλους. Παράλληλα, φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι σε τμήματα της κοινωνίας που μέχρι πρότινος, αν και δεν ήταν ιδεολογικά συγγενή με το κυβερνών κόμμα, μέχρι πρόσφατα τηρούσαν ουδέτερη στάση σε σημείο παρεξηγήσεως.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και προκάλεσε την…ιερή οργή! Και εκεί που κάποιοι, καθ’ υπερβολή μιλούσαν για την…«Αριστερά του Κυρίου», πλέον εξελίσσεται η αντεπίθεση της…«Δεξιάς του Κυρίου» που έχει και ιδεολογικό υπόβαθρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποστεί όπως έγινε στην οικονομία με το τρίτο μνημόνιο, παλαιότερων απόψεων για συγκεκριμένα θέματα, δημιούργησε τις συνθήκες να σχηματοποιηθούν δυο βασικά μέτωπα σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Και όσοι εκ της Ιεραρχίας και των εκκλησιαστικών κύκλων είχαν ψευδαισθήσεις πως υπάρχει κοινό σημείο επαφή και καλή χημεία, διαψεύσθηκαν.

Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος που είχε πρόσφατα ένα ακόμα αρνητικό σήμα στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, παρά τις αλλαγές που έγιναν και την κυβερνητική υποχώρηση, ύψωσε το λάβαρο.

Ο Μακαριώτατος, μετά τον χθεσινό αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Γ’ Συνόδου της Βουλής όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφος για το θέμα της ταυτότητας φύλου, έριξε τα πρώτα βέλη: «Όλα αυτά είναι παιχνιδίσματα. Εφευρήματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και το χρόνο μας».

Νωρίτερα, συναντώντας τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έστειλε άλλο μήνυμα, για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Στη σκιά της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση, είπε με νόημα πως, «θέλει ειλικρίνεια, αμεσότητα, αλληλοεμπιστοσύνη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας».

Το κλίμα στις τάξεις της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση και μάλιστα και από πιο προοδευτικούς ιεράρχες που δεν είναι υπέρμαχοι της στείρας σύγκρουσης και δεν εκφράζονται με οξύ και φανατικό ύφος.

Την ίδια στιγμή και σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου επικρατεί η άποψη ότι η κυβέρνηση, άνοιξε άκαιρα το συγκεκριμένο θέμα στη λογική να υπηρετήσει την αριστερή ατζέντα. «Το μόνο που χρειαζόταν σε αυτή τη φάση είναι ένα ακόμα ανοικτό μέτωπο» σημείωνε χθες σε «πηγαδάκι» στη Βουλή, μετά τον αγιασμό, μέλος του υπουργικού συμβουλίου που άκουσε σε μια παρέα 3 – 4 βουλευτών να επισημαίνουν ότι έγιναν όλα πολύ γρήγορα και πρόχειρα. «Είχαμε πετύχει να μην αντιδρά το μεγαλύτερο κομμάτι της Εκκλησίας στην πολιτική μας. Με το νομοσχέδιο ρίχνουμε λάδι στη φωτιά» έλεγαν άλλοι που έχουν πιο στενή σχέση με την Εκκλησία, αν και με αριστερή θεώρηση περί των θεολογικών.

Η προχθεσινή Κυριακή ήταν μια κακή ημέρα για την κυβέρνηση, καθώς σε πολλές Μητροπόλεις τα κηρύγματα των Μητροπολιτών, ιερέων και θεολόγων ήταν άκρως επικριτικά για την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλές ενορίες, εκτός από το επίμαχο νομοσχέδιο που προκαλεί πολλές αντιδράσεις, υπήρχε και σαφής αναφορά και στο ζήτημα των θρησκευτικών. Π.χ.ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας χαρακτήρισε το νέο μάθημα «παλιοφυλλάδες».

Η πιο χαρακτηριστική αντίδραση ήταν του Μητροπολίτη Φθιώτιδος που χαρακτήρισε ανεπιθύμητους όσους ψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Είδατε το κατάντημα των Ελλήνων ορθόδοξων βουλευτών. Έχουν βαλθεί να κάνουν την Ελλάδα κράτος αμαρτίας, δεν καταλαβαίνουν πως ο λαός θα τους πάρει με τις σκούπες» είπε ο Μητροπολίτης Νικόλαος.

Είχε προηγηθεί ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς που δημοσιοποίησε πριν λίγα εικοσιτετράωρα ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, καλώντας τους να μην ψηφίσουν το επαίσχυντο, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο. «Τρίζουν τα κόκκαλα των Αγίων και των ηρώων της Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Κλαίει ο Άγιος Κοσμάς, ο μεγάλος ελευθερωτής της Ελλάδας, θλίβεται ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους μας, όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός, και όλοι οι τοπικοί μας Άγιοι» αναφέρει.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις και άλλων Μητροπολιτών που είναι αποφασισμένοι να εναντιωθούν δημόσια στο ζήτημα, αλλά περιμένουν πρώτα να δουν την επίσημη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν για τη νέα εκκλησιαστική περίοδο. Πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, η Επιτροπή Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου καταδίκασε το νομοσχέδιο και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να γίνει δεκτό, πρόκειται για νόμο που επιτρέπει στην ουσία χωρίς προϋποθέσεις, τη μεταβολή φύλου με βάση τη βούληση του προσώπου και ανεξάρτητα από το βιολογικό του φύλο…».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζεται στο παρασκήνιο η συζήτηση για την ματαίωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αγιον Όρος την περασμένη Τετάρτη, ημέρα του Σταυρού με το παλαιό ημερολόγιο, αλλά και έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου που είναι αιτία πολέμου για την Εκκλησία.

Η ματαίωση της επίσκεψης ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου από την Αγιορείτικη Κοινότητα, η οποία διεμήνυσε στον Αλ. Τσίπρα, ότι εάν θέλει να επισκεφθεί την Αθωνική Πολιτεία μπορεί να το πράξει, αλλά όχι με τις τιμές του Πρωθυπουργού, αλλά ως ιδιώτης.

Στις περισσότερες μονές του Αγ. Όρους, επικρατεί η άποψη, ότι δεν μπορεί να αποδίδονται τιμές σε έναν Πρωθυπουργό που δηλώνει άθεος, ενώ υπάρχει μεγάλη οργή για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι υπάρχει και διχασμός στο Άγιον Όρος, όπως αποτυπώθηκε και από πρόσφατο άρθρο του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γέροντα Γρηγορίου που είχε ταχθεί κατά της πρωθυπουργικής επίσκεψης, καλώντας τους Αγιορείτες να αντισταθούν. Ο γ.Γρηγόριος, αφού εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί δεν έγινε η επίσκεψη, σημείωσε: «Μᾶς ἔμεινε ὅμως ἡ λύπη στὶς καρδιές μας ὅτι τὰ εὔπορα μοναστήρια τὰ προδίδουν ὅλα, γιὰ νὰ κερδίσουνε τὴν εὔνοια τῶν κρατούντων, ὅποιοι καὶ νὰ εἶναι αὐτοί».

loading...

3 thoughts on “Νέα κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας

  1. ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΙΝΑΙ! ΕΜ ΤΟ ΑΛΛΟ? ΠΑΡΑΙΤΗΗΚΕ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΑΚΝΗΣ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ!!!
    ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΩΡΑ?

  2. Μιά χαρά είναι
    ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 1000 ΛΕΞΕΙΣ
    Πρίμα!

  3. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΟΥΤΕ ΚΙΧ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΣΤΑ ΤΩΡΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΨΥΧΡΟΤΗΤΑΣ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΟΥΤΣΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΠΟΣΩΠΕΙΣ ΕΣΥ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΟΥΤΕ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥ ΕΡΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕΣ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΛΑΚΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΒΕΙΣ ΙΕΡΩΝΥΜΕ ΤΟΥ ΠΑΝΑΞΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ

Comments are closed.