Λι Νακ Γιον μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης

Με τις συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Κορεάτη ομόλογό του, Λι Νακ Γιον.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και περιέγραψε τις σχέσεις των δυο χωρών.

“Κάναμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση σε σειρά κομβικών τομέων συνεργασίας και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συνεργασία, παρά την μεγάλη απόσταση των δύο χωρών” ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.

“Μας φέρνει πιο κοντά και το γεγονός, ότι μοιραζόμαστε και κοινές ανησυχίες για τη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και τις διεθνείς προκλήσεις γενικότερα, αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν από μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία” πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Κορεάτη ομόλογό του, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα, μπορεί να αποκτήσει σημαντική δυναμική.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συζητήθηκε η προοπτική να επενδύσουν περισσότερες κορεατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον, καθώς και να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κορέα. “Είμαι σίγουρος, ότι το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι μεγαλύτερες κορεατικές εταιρείες, θα συνεισφέρει σημαντικά στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της διμερούς μας συνεργασίας” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

“Είναι σταθερή η επιδίωξή μας να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζουμε με όλες τις χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης πρόσθεσε, ότι η Ν. Κορέα έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι προέβλεψε πολύ έγκαιρα, πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και ότι έχει πολλά να πάρει η χώρα μας.

Όπως ανέφερε, πράγματι, το εμπορικό ισοζύγιο είναι ανισοβαρές τόσο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ν. Κορέα, όσο και στις επενδύσεις. Σημείωσε ότι είναι κοινή βούληση να εξισορροπήσουμε αυτό το ισοζύγιο και πως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να το κάνουμε εξάγοντας υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, εξάγοντας προϊόντα που αφορούν στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, καθώς και αυξάνοντας τις επενδύσεις σημαντικών επιχειρήσεων -και νέας τεχνολογίας- στην Ελλάδα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη σχέση της Ελλάδας με τη Ν. Κορέα, συμπληρώνοντας ότι θα είναι μία σχέση εξειδικευμένη σε τομείς όπου πραγματικά η εμβάθυνση της συνεργασίας θα είναι αμοιβαία επωφελής.

Λι Νακ Γιον: Τώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης

Από την πλευρά του, ο Λι Νακ Γιον, υπογράμμισε τη βοήθεια της χώρας μας απέναντι στο λαό του σε βάθος δεκαετιών. Ενδεικτική είναι η αναφορά του στα ναυπηγεία της Κορέας, τα οποία αναπτύχθηκαν από Έλληνες εφοπλιστές, ενώ ακόμα και σήμερα το 21% των παραγγελιών αφορά την ελληνική ναυτιλία.

Η Ελλάδα πέρασε δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός της Κορέας και τόνισε: “Τώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στις συνεργασίες μας. Οι κορεατικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν άμεσα με τους Έλληνες στον τομέα των τεχνολογιών” υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Λι Νακ Γιον εξέφρασε την πεποίθηση, ότι άμεσα μπορεί να αποδώσει και η συνεργασία στο κομμάτι των ανταλλακτικών πλοίων, αλλά και στο κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας τόνισε την πρόθεση του για διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Κορέας και αναφερόμενος στα αγροτοδιατροφικα προϊόντα τα οποία θα εξάγει η χώρα μας, είπε πως θα βοηθήσουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του κορεάτικου λαού, ο οποίος έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για προϊόντα όπως το λάδι.

“Αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τις απειλές από τη Β. Κορέα, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας και ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα που στέλνετε στη Β. Κορέα” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, Λι Νακ Γιον και δήλωσε πως θα κάνει τα πάντα για να επιτύχουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους μάλιστα προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του.

Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση Κορεάτη δημοσιογράφου, για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, είπε:

“Πέρα από την ευχή το ολυμπιακό πνεύμα να μας αγγίξει όλους, θα έλεγα ότι θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα η διεθνής κοινότητα να απευθυνθεί και προς τη βορειοκορεατική πλευρά, απαιτώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά των έλεγχο των βαλλιστικών όπλων”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ότι είναι μία αφορμή για όλους μας να αναστοχαστούμε, πώς η ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να ενεργήσει για την ευημερία και την πρόοδο και πώς η στρεβλή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στην παγκόσμια καταστροφή.

“Η πυρηνική απειλή δεν είναι μία απειλή που αφορά μία συγκεκριμένη περιοχή. Είναι μία παγκόσμια απειλή” σημείωσε. “Ως εκ τούτου, οι Ολυμπιακοί στη Νότια Κορέα είναι πολύ καλή αφορμή για να αναστοχαστούμε πόσο κρίσιμο είναι, η παγκόσμια κοινότητα να απαιτήσει την ορθή εφαρμογή της τεχνολογίας, την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά ταυτόχρονα και να απαιτήσει και να προωθήσει έναν γενικευμένο αφοπλισμό” πρόσθεσε.

“Αυτό είναι το μήνυμα που, ως μία δύναμη ειρήνης, η Ελλάδα θέλει να αναδείξει, ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στον πλανήτη” υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

“Γνωρίζω σε βάθος τον αγώνα που δίνουν οι Έλληνες”

“Γνωρίζω σε βάθος τον αγώνα που δίνουν οι Έλληνες, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Και εμείς ταλαιπωρηθήκαμε πολύ” σημείωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας κ. Lee Nak – Yon, μιλώντας το απόγευμα στο Ελληνοκορεατικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, αναφερόμενος στην προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια κατά τη δεκαετία του ΄90. “Είχαμε μαζέψει ακόμη και τον χρυσό που είχε στην ντουλάπα της κάθε οικογένεια για να καταφέρουμε να βγούμε σε τρία χρόνια από το μνημόνιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. “Τα πράγματα, είπε, θα εξελιχθούν θετικά σύντομα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης”, τόνισε.

Ο κ. Nak-Yon σημείωσε ότι η επίσκεψη στη χώρα μας είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ως πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τους δεσμούς αίματος που συνδέουν -όπως είπε- τους δύο λαούς από την εποχή του πολέμου της Κορέας.

Αναφερόμενος εξάλλου στις τρέχουσες προκλήσεις για τη χώρα του, σημείωσε την πυρηνική και πυραυλική κρίση, καθώς και τον προστατευτισμό που βρίσκεται σε άνοδο διεθνώς.

Νωρίτερα, μιλώντας πριν τον πρωθυπουργό της Ν. Κορέας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπειρία της Ν. Κορέας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

“Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, προσφύγατε και εσείς σε εξωτερική βοήθεια, αλλά καταφέρατε να επιτύχετε την εξυγίανση της οικονομίας σας και μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς σας. Οι εμπειρίες της χώρας σας, συνεπώς, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Διότι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, πολλές από τις οποίες και εσείς αντιμετωπίσατε στο παρελθόν. Η Ελλάδα, η οποία εξέρχεται από μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, μπορεί να αξιοποιήσει και τις δικές σας εμπειρίες και διδάγματα”, ανέφερε συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Προσέθεσε δε ότι λίγα χρόνια μετά την κρίση η χώρα είναι πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς και έχει επιδείξει πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τις νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής και σε φάση ανάκαμψης η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Ως χώρα- στόχο για την Ελλάδα χαρακτήρισε την Ν. Κορέα ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος.

Στη μεταμόρφωση της Ν. Κορέας, από γεωργική χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου, με το υψηλότερο παγκοσμίως προσδόκιμο ζωής, στάθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας ακόμη τις ευκαιρίες που διανοίγονται με τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Κορεατικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Lee Dong Guen σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό και τουριστικό τομέα έχει δυνατότητες να επεκταθεί σε νέους τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, τα τρόφιμα- ποτά κ.ά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και εκπρόσωποι κορεάτικων και ελληνικών επιχειρήσεων.

loading...