Το υπ. Δικαιοσύνης επεξεργάζεται διάταξη για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Το θέμα αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την πολιτική ηγεσία και από την επιτροπή που συντάσσει το νέο Ποινικό Κώδικα απάντησε ο Κοντονής στον Γιώργο Αμυρά

Αντικείμενο μελέτης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συντάσσει το νέο Ποινικό Κώδικα αποτελεί νομοθετική διάταξη για την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο κ. Σταύρος Κοντονής.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του κ. Γιώργου Αμυρά (Ποτάμι) ο οποίος αν και επισημαίνει ότι «η ηθική της ευθανασία συνεχίζει να παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα, διεθνώς. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν τη νομιμοποίησή της, υπό προϋποθέσεις».

Ο βουλευτής του «Ποταμιού» σημειώνει πως «στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που να αναφέρονται στα δικαιώματα του ανιάτως πάσχοντος και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την ευθανασία» και ρωτά τον υπουργό «προτίθεστε να νομοθετήσετε υπερ της ευθανασία και τις ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας;

Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος ελληνικής πολιτείας με την Εκκλησία; Υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία κοινού θεσμικού πλαισίου».

Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής υπογραμμίζει πως το κείμενο του βουλευτή του Ποταμιού διαβιβάστηκε εγκαίρως «στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής.

Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία. Ο ερωτών βουλευτής θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση..»

Διαβάστε την απάντηση του Σταύρου Κοντονή:

Διαβάστε την ερώτηση του Γιώργου Αμυρά:

loading...