Ποιοί ευθύνονται για το τεράστιο ελληνικό χρέος ;

Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ…….
Υποστηρίζεται από διάφορους οικονομολογούντες και αναλυτές του κατεστημένου στα κατοχικά ΜΜΕ ότι, είμαστε υπόλογοι για το χρέος μας που οφείλεται στην κακοδιαχείριση που έκαναν οι κυβερνήσεις στο παρελθόν. Με το πονηρό αυτό επιχείρημα, βομβαρδίζεται συστηματικά ο ελληνικός λαός ώστε να δεχτεί τις ευθύνες της χώρας μας για τα σημερινά αδιέξοδα. Να δεχτεί δηλ. ο απλός πολίτης ότι, η εποχή της ευημερίας του παρελθόντος οφειλόταν αποκλειστικά σε δανεικά και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε όλοι μαζί το λογαριασμό.Άλλωστε σύμφωνα και με το γνωστό Παγκάλειο δόγμα «όλοι μαζί τα φάγαμε».
«Κακώς κάκιστα ευημερούσατε επι δραχμής» μας λένε οι Εταίροι και οι εδώ εγκάθετοί τους. Και για αυτό,»τώρα δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πέσετε στο χώμα, να γίνεται πάμφτωχοι, να πεινάσετε, να μεταναστεύσετε στο εξωτερικό, να μας παραχωρήσετε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις περιουσίες και ολόκληρη τη χώρα».
Το πρώτο ζήτημα και ερώτημα που προκύπτει είναι πως οι δανειστές μας έδιναν τεράστια δάνεια αφού είμασταν αφερέγγυοι; Και το δεύτερο: Αν το χρέος το κληρονομήσαμε από το παρελθόν όπως υποστηρίζεται, τότε πως εξηγείται η ένταξή μας στην ευρωζώνη το 2002, αφού βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μια χώρα να έχει μικρό ή ανεκτό χρέος;
Χωρίς να αντιπαρερχόμαστε την κακοδιαχείριση ιδιαίτερα της περιόδου Σημίτη με τις υπέρογκες και αδιαφανείς δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς και τους Ολυμπιακούς αγώνες, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.
Στην πραγματικότητα,το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους οφείλεται σε κρατικά δάνεια με επαχθείς όρους και επιτόκια για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού κυρίως από Γερμανία,Γαλλία και ΗΠΑ και κυρίως στην επιβάρυνηση του κρατικού προϋπολογισμού με ποσά της τάξης των 250 δις από ζημιές των ελληνικών τραπεζών.Οι τεράστιες αυτές τραπεζικές ζημιές δημιουργήθηκαν μέσα στην ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης έκθεσής τους σε τοξικά ομόλογα και δάνεια κυρίως από το εξωτερικό που ήταν αδυνατο να εξυπηρετηθούν ύστερα από την έκκρηξη της διεθνούς κρίσης του 2008.
Στη συνέχεια,οι ελληνικές τράπεζες αφού εκκαθαρίστηκαν από τοξικές ζημιές και βάρη, ξεπουλήθηκαν-στην πραγματικότητα υφαρπάστηκαν- από ξενα τραπεζικά funds- «Γύπες» σε τιμές ευτελιστικές, με μια πρωτοφανή διαδικασία όπου δεν επιτράπηκε η συμμετοχή Ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών. Με άλλα λόγια, ζημιές των ελληνικών τραπεζών ύψους περίπου 250 δις ευρώ, «ξεπλύθηκαν» με τη μεταβίβασή του στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και βαφτίστηκαν δημόσιο χρέος. Και στη συνέχεια, οι ελληνικές τράπεζες υφαρπάστηκαν από τους ξένους κατακτητές έναντι πινακίου φακής. Αυτή είναι απίστευτη όσο και τραγική αλήθεια.
Γεγονός είναι ότι, οι ελληνικές κυβερνήσεις ελέγχονται για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών στο παρελθόν και αυτό δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα. Αλλά είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι, το άλμα του χρέους σημειώθηκε στην εποχή της ευρωζώνης όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω ιστόγραμμα που προέρχεται από επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας της Eurostat.
Και όσο και αν φάινεται απίστευτο είναι επίσης γεγονός ότι, το χρέος που δημιουργήθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια μέσα στην ευρωζώνη, ισοδυναμεί περίπου με το χρέος που δημιουργήθηκε τα εκατό τελευταία χρόνια με τη δραχμή.
Πορεία ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 1970 μέχρι το 2016 (πηγή:Eurostat)

Ένα άλλο τεράστιο ψέμα που διαδίδεται ευρύτατα ιδιαίτερα τελευταία είναι η υπόθεση ότι, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία,η Ιταλία,η Κύπρος έχουν βγει απο τα μνημόνια και πορεύονται ικανοποιητικά
Στην πραγματικότητα και οι χώρες αυτές σέρνονται οικονομικά και το δημόσιο χρέος τους διπλασιάστηκε ή και τριπλασιάστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια μέσα στην ευρωζώνη.Συγκεκριμένα, μεταξύ 2008 και 2015 το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε ως ακολούθως στις κάτωθι χώρες :
Στην Ελλάδα από 130% σε 181%
Στην Ιταλία από 112% σε 157%
Στην Πορτογαλία από 82% σε 149%
Στην Ιρλανδία από 47% σε 89%
Στην Κύπρο από 55% σε 110% και πάνω απ΄όλα
Στην Ισπανία από 47% σε 110%

Τα στοιχεία αυτά που προέρχονται απο την Eurostat αναδεικνύουν το μέγεθος του ψέματος και τις καταστροφικές οικονομικές συνθήκες για τις χώρες της περιφέρειας μέσα στην ευρωζώνη.

loading...

4 thoughts on “Ποιοί ευθύνονται για το τεράστιο ελληνικό χρέος ;

  1. ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ,ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΕ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΛΟΙ .ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΞΥ 1980-1990 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΜΠΕΡΣ? ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.

  2. Δεν αφήνεις τις παρλαπίπες κατά μέρος ρε κατσανεβάκο; Οι πολιτικοί φταίνε για την κατάντια μας, με πρώτον και καλύτερο τον παπατζή πεθερό σου. Κάθε άλλη παρλαπίπα την ακούμε βερεσέ!

  3. Βρε καλώς τα και τα δυο έμμισθα ή όχι (μου είναι αδιάφορο) τρολάκια του ΣΥΡΙΖΑ

  4. Σαρσεμάκο 11:07, φαίνεται πας πακέτο με τους σαρσέμηδες της νδ, κλεφτοπασοκ ΚΑΙ συριζα μαζί!

Comments are closed.