Ξεκίνησε η δίκη του πρώην υφυπουργού Γιάννη Ανθόπουλου

Άρχισε η δίκη του πρώην Υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλου με την κατάθεση της καπνεμπόρου από την Καβάλα Οδέττης Πετρίδη.

Ο κ. Ανθόπουλός δικάζεται μαζί με τους  υπευθύνους της εταιρίας  Namaco – μετέπειτα Gennet – Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη Αλέξανδρο Μαρτίνη και Κωνταντίνο Υφαντή για υπόθεση τοκογλυφίας.

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας  απευθύνθηκε στον Γιάννη Ανθόπουλο επειδή ήταν οικογενειακοί φίλοι για να μεσολαβήσει ως πολιτικός στην Αγροτική Τράπεζα που είχε πάψει να την δανείζει καθώς είχε μπει στον Τειρεσία.

Αρχικά όπως είπε της ζήτησε 500 εκ. δραχμές ( περίπου 1,5 εκ ευρώ ) για να τα δώσει στην Τράπεζα ως εγγύηση. Η  μάρτυρας υποστήριξε ότι  μετέφερε τα χρήματα μέσα σε σάκο αεροπορικώς στην Αθήνα και ο κ. Ανθόπουλος της είπε να περάσει από την αίθουσα VIP για να μην χτυπήσουν τα μηχανάκια του αεροδρομίου.

«Πίστευα ότι πραγματικά ήθελε να μας βοηθήσει. Πέρασαν 10 με 15 ημέρες και άρχισε η δικηγόρος μου να ανησυχεί που δεν είχαμε απάντηση… Πήγαμε στην Αθήνα να ζητήσουμε τα χρήματα.

Τότε τον είδαμε να τα κατεβάζει από το  πατάρι κι εγώ και η δικηγόρος. Του είπα ότι τα χρήματα δεν είναι δικά μου, είναι αγροτών και πρέπει να μου τα επιστρέψει. Του είπα κράτα 50 εκ. δραχμές (170 χιλ ευρώ) για τον κόπο σου» τόνισε ενώ πρόσθεσε πως την  την έφερε σε επαφή με την εταιρία Namaco προκειμένου να την δανείζει  με εικονικές συμβάσεις  αγοραπωλησίας καπνού.

Η κ. Πετρίδη ίδρυσε δύο εταιρίες ώστε να φαίνεται ότι η Namaco αγοράζει καπνό από τη μία και πουλάει στην άλλη.  «Δανειοδοτούσαν ανθρώπους που έφταναν στα γόνατα, αυτό ήταν το επάγγελμα τους» είπε η κ. Πετρίδη. Όπως υποστήριξε η μάρτυρας κάθε φορά που εκταμιευόταν ένα ποσό,  έδινε στον Γιάννη Ανθόπουλο ποσοστό 10%.

«Μου έλεγε ότι αυτόν ήταν η  “γλύκα” τους για να μας ξαναβοηθήσουν»  σημείωσε προσθέτοντας «θεωρώ ότι τα μοιράζονταν». Έτσι έδωσε συνολικά ποσό 1,7 εκ. ευρώ,  χωρίς να πουληθεί «ούτε κιλό καπνού» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Γιάννης Ανθόπουλος  δεν σταμάτησε σύμφωνα με την κ. Πετρίδη στον τοκογλυφικό δανεισμό  αλλά της πρότεινε να εμπλακεί και σε ξέπλυμα χρήματος.

«Όταν γονατίσαμε μας πρότειναν εμπορία κεφαλαίου. Έφερε μια σακούλα με χρήματα. Μη φοβάσαι μου είπε είναι από κοσμήματα, από πολύτιμους λίθους. Μας προόριζαν για βαποράκια ξεπλύματος! Εκεί τινάξαμε τα δεσμά», είπε η μάρτυρας. Η δίκη συνεχίζεται στις 19 Οκτωβρίου 2017.

loading...