Εσείς πού θα επενδύατε Ελλάδα ή Ρουμανία;

Με το παρόν κείμενο δεν επιθυμώ να κατευθύνω επιχειρηματίες ή επενδυτές, αλλά να περιγράψω ότι η σύγκλιση των 2 οικονομιών είναι πλέον…
πραγματικότητα. Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι ενδεικτικά του τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε με την ίδια λογική (αν υπάρχει αυτή στη χώρα!).

Τα μεγέθη που παρουσιάζουμε είναι μέχρι και το 2016 σε Usd εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά. Το ΑΕΠ των 2 χωρών το 2016 απέχει μόλις 8 δισ. δολ (Ελλάδα 194,6 δισ. δολ – Ρουμανία 186,7 δισ. δολ), αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών Usd, Eur, Ron διαφοροποιούν τα μεγέθη ανάλογα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσαρμοσμένο ως προς την αγοραστική δύναμη (GDP per Capita Purchasing Power Parity) της Ρουμανίας διαμορφώνεται στα 22 χιλ. δολ. με της Ελλάδας να εμφανίζεται στα 24χιλ δολ., ενώ η σύγκλιση της συγκεκριμένης μέτρησης για τις 2 χώρες τα τελευταία 5 χρόνια φαίνεται ξεκάθαρα στο διάγραμμα και είναι… απογοητευτική για εμάς. Η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη αν ρίξουμε μια ματιά στην διαγραμματική απεικόνιση του επιπέδου των επενδύσεων προς το ΑΕΠ (Gross fixed capital formation as % of GDP), των εταιρικών φόρων (Corporate Tax rate), της ανταγωνιστικότητας (Competitiveness Index), του δείκτη διαφθοράς (Corruption Index) και φυσικά της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ (Government Debt to GDP).

Συγκεκριμένα, το επίπεδο του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (επενδύσεις) ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ρουμανίας το 2016 (22,66% ΑΕΠ) ήταν διπλάσιο από το δικό μας (Ελλάδα 11,44% ΑΕΠ)(Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα). Ο εταιρικός φόρος της Ρουμανίας βρίσκεται στο 16%, ο φόρος πωλήσεων στο 19% (ΦΠΑ), ενώ ο δείκτης ανταγωνιστικότητας του www.tradingeconomics (Ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 1-7, ενώ υψηλότερη μέτρηση υποδηλώνει και υψηλότερη ανταγωνιστικότητα) εμφανίζεται στο 4,32 εν αντίθεση με της Ελλάδας που καταγράφεται στο 4,02. Αντίστοιχα, ο δείκτης διαφθοράς (η κλίμακα λειτουργεί από το 0 στο 100 με το 0 δείχνει υψηλή διαφθορά) της Ρουμανίας παρουσιάζεται στο 48, ενώ της χώρας μας βρίσκεται στο 44 χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει βελτίωση από τα προ κρίσης επίπεδα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ της Ρουμανίας βρίσκεται στο 40% περίπου, ενώ το σύνολο των κρατικών δαπανών (Government Spending as % of GDP) ως ποσοστό του ΑΕΠ καταγράφεται 10% χαμηλότερα από το δικό μας. Εσείς που θα επενδύατε; Με εξαίρεση τα ευεργετήματα που παρέχει το επιφανές μας οικόπεδο, ποιό είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα; Μήπως οι εξειδικευμένοι νέοι και τα έμπειρα στελέχη που μεταναστεύουν μαζικά. Μήπως το ευρώ; Και έχω ξεχάσει ποιος είπε ότι “αν δεν έχεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μην αγωνίζεσαι”. Το γνωμικό ισχύει για τις επιχειρήσεις! Ή εφαρμόζεται και σε χώρες;

Πηγή: www.tradingeconomics – Αριστερή στήλη τα μεγέθη της Ελλάδας

Πηγή: www.tradingeconomics – Αριστερή στήλη τα μεγέθη της Ελλάδας

World Bank
Του Νίκου Καυκά*
* Ο κ. Νίκος Καυκάς είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών και Αγοράς.

Πηγή

loading...

1 thought on “Εσείς πού θα επενδύατε Ελλάδα ή Ρουμανία;

  1. Τα κατάφερε μπαγασακο θα επένδυση στην Ρουμανικά….

Comments are closed.