“΄Ενα απέραντο φρενοκομείο η Ελλάδα” … 8η στην Ευρώπη σε ψυχιάτρους!

Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Κάποτε ο αείμνηστος πρωθυπουργός και κατόπιν πρόεδρος της Δημοκρατίας και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει πως η “Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο”.

Ποιος θα το πίστευε πως σχεδόν 40 χρόνια μετά αυτό θα επιβεβαιωνόταν και με αδιάσειστα στοιχεία.. Δεν εννοούμε βέβαια τα χρήζοντα ψυχιατρικής ερεύνης νομοθετήματα των κυβερνώντων , αλλά κάτι πιο ουσιαστικό.

Κατά πως φαίνεται η οικονομική κρίση που μαστίζει σχεδόν μια δεκαετία τη χώρα μας έχει επιφέρει σε πολλούς συνανθρώπους μας πολλά ψυχικά νοσήματα.

Δεν δικαιολογείται αλλιώς το γεγονός πως σε σχετική έρευνα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ευρωπαϊκής οικογένειας με τους περισσότερους ψυχιάτρους! 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat για την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνολικά περίπου 90.000 ψυχιάτρους και η Φινλανδία είναι η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους ανά 100.000 κατοίκους (ποσοστό 23.6) ακολουθούμενη από τη Σουηδία (23.19) και τις Κάτω Χώρες (22.95 ).

Οι λιγότεροι ψυχίατροι ανά 100.000 άτομα βρίσκονται στη Μάλτα (9.49), στην Πολωνία (9.01) και στη Βουλγαρία (7.59).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση (σε 26 χώρες) της σχετικής κατάταξης με το υψωλό ποσοστό των 21.85 ανά 100.000 κατοίκους.

Το 2014, 183.500 άνθρωποι σε ολόκληρη την ΕΕ πέθαναν εξαιτίας διανοητικών και συμπεριφορικών διαταραχών, ενώ περίπου τα δύο τρίτα όλων των θανάτων είναι γένους θηλυκού…

loading...

2 thoughts on ““΄Ενα απέραντο φρενοκομείο η Ελλάδα” … 8η στην Ευρώπη σε ψυχιάτρους!

  1. ρε φιλε αμα ειμαστε στην 8η θεση τρελοκομειο τοτε αυτοι που ειναι στην πρωτη θεση τι ειναι?

    τρελα πουλας?

  2. Οι μισοί τρελοί μεσα στη Βουλή,κι οι αλλοι στό τρελάδικο απο εφορία κι άδικο

Comments are closed.