Οι 400 παράξενες αρχαίες πέτρινες πύλες στην Σαουδική Αραβία!

Έχουν σχέση με μινωίτες Κρήτες;

Του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com

Περίπου 400 μυστηριώδεις πέτρινες δομές, που οι αρχαιολόγοι αποκαλούν “πύλες”, με ομοιότητα μεταξύ τους, σαν «παλιομοδίτικες πύλες κάποιου πεδίου», έχουν ανακαλυφθεί στην την περιοχή Harret Khaybar στην Σαουδική Αραβία!
Φτιαγμένες από πέτρινα τοιχώματα, που μερικές φορές είναι κτισμένα σε ορθογώνια μορφή.
Ο σκοπός και η ακριβής χρονολόγηση των πυλών είναι άγνωστα, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν δημιουργηθεί πριν από 7.000 χρόνια…
Οι πύλες είναι σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ωρισμένες από τις πύλες, που οι αρχαιολόγοι αποκαλούν πύλες “τύπου Ι”, περιέχουν έναν τοίχο με σωρούς βράχων στα άκρα του τείχους.
Κάποια πύλη είναι περίπου 295 μ.! Οι πύλες ευρίσκονται σε ηφαιστειακό τοπίο, που είναι αφιλόξενο για την ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, χιλιάδες χρόνια πριν, αυτές οι περιοχές θα ήταν πιο υγρές και θα περιείχαν περισσότερη ζωή.

Συχνά αυτές οι πέτρινες κατασκευές είναι κτισμένες σε κορυφή. Αυτό δείχνει ότι οι πύλες είναι αρχαιότερες από τις άλλες πέτρινες δομές. Μια άλλη πύλη έχει μια τρίγωνη πέτρινη δομή με σωρούς πέτρας, που οδηγούν σε μια δομή σε σχήμα κεφαλής ταύρου (πιθανώς τάφος). Αυτό μας παραπέμπει σε αρχαίες μινωικές κατασκευές…
Είναι ορατές και από το Google Earth.

Χαρτογραφήθηκαν από τους ηφαιστειολόγους Vic Camp και John Roobolστην δεκαετία του 1980.
Η μελέτη των πυλών αυτών απειλείται από την σύγχρονη ανάπτυξη, που έχει ήδη καταστρέψει μερικές από αυτές. Πύλη που εξακολουθούσε να υπάρχει τον Φεβρουάριο του 2012, κατεστράφη το 2015… Εκτός από την δορυφορική έρευνα, πρέπει να γίνει και αρχαιολογική έρευνα, για να προσδιοριστεί πόσο παλαιές είναι οι πύλες, ποιο σκοπό είχαν και ποιος τις κατασκεύασε

loading...