Οι τράπεζες είναι έτοιμες να βγάλουν στο σφυρί 3.679 ακίνητα με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Για πολλούς υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να χάσουν τα σπίτια τους αλλά να συνεχίζουν να χρωστούν

Έτοιμες να βγάλουν στο σφυρί 3.679 ακίνητα με
ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι οι τράπεζες.

Πρόκειται για μία ευρεία γκάμα ακινήτων από κατοικίες και εξοχικά μέχρι και εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πολύ σύντομα οι τράπεζες, μετά και από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας.

Για πολλούς οφειλέτες υπάρχει ο κίνδυνος και να χάσουν το σπίτι τους και να συνεχίσουν να χρωστούν.

Αυτό θα συμβεί γιατί τα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό με βάση την εμπορική τους τιμή και όχι τις αντικειμενικές.

Άρα εάν υπάρξει πλειοδότης, η τράπεζα θα πάρει λιγότερα χρήματα απ οτι το ύψος του δανείου ή τουλάχιστον από την αξία με την οποία το ίδιο το κράτος υπολογίζει την αξία του ΕΝΦΙΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ

Ο Ντράγκι ετοιμάζει 7ετές σχέδιο για «εξάλειψη» κόκκινων δανείωνΟ Ντράγκι ετοιμάζει 7ετές σχέδιο για «εξάλειψη» κόκκινων δανείων

Έτσι ο δανειολήπτης θα βρεθεί να έχει χάσει το σπίτι του στον πλειστηριασμό και να οφείλει αρκετά ακόμα στις τράπεζες αφού το μικρότερο ποσό που θα εισπραχθεί, λόγω εμπορικής αξίας δεν θα φτάνει γιά να καλύψει το χρέος του δανειολήπτη, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος από αυτό.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που έχει ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου του 2017 και δημοσιοποιήθηκε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Αφόρητες πιέσεις και σε πραγματικά αδύναμους οφειλέτες

Παράγοντες της αγοράς καταγγέλουν ότι οι πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες για επίσπευση της σχετικής διαδικασίας, αναμένεται να έχουν αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν πλέον τους δανειολήπτες.

Αυτό σημαίνει ότι θα χαρακτηρίζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές ακόμη και εκείνοι που είναι σε πραγματική αδυναμία.

«Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών μη συνεργάσιμος είναι αυτός ο οποίος δεν πληρώνει το δάνειό του για πάνω από 90 ημέρες, ενώ, παράλληλα, δεν έχει απαντήσει -επειδή δεν ήθελε, δεν γνώριζε ή λανθασμένα τον συμβούλεψαν να μην το κάνει- στο τυποποιημένο έντυπο ενημέρωσης για τα οικονομικά του στοιχεία», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος, κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος :

«Από τη στιγμή, λοιπόν, που κάποιος χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος η τράπεζα μπορεί να καταγγείλει το δάνειο και να κάνει απαιτητό όλο το ποσό, εν συνεχεία να εκδώσει διαταγή πληρωμής και, τέλος, να προχωρήσει σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.

Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι το κατά πόσο οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες είναι και στρατηγικοί κακοπληρωτές και, εάν όχι, τότε πώς θα γίνει ο διαχωρισμός».

loading...