Πάνω από 30 τουρκικά άρματα μάχης «άναψαν σαν λαμπάδα» : Άρον-άρον εκσυγχρονισμός Μ-60A3 και Leopard 2A4 ενόψει πολεμικών επιχειρήσεων!

Ετοιμάζουν ειδική δύναμη αρμάτων μάχης κρούσης οι Τούρκοι για την επικείμενη εισβολή στο ιρακινό αλλά και συριακό έδαφος έχοντας διδαχθεί  τα παθήματα στην Β.Συρία με το
«λαμπάδιασμα» δεκάδων αρμάτων μάχης τους από τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους. 

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) μετά την διεξαγωγή της πολεμικής επιχείρησης « Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία διαπίστωσαν ότι τα άρματα των τύπων Μ-60A3 και  Leopard 2A4,  υπέστησαν ολοκληρωτική πανωλεθρία από τα αντιαρματικά των « ισλαμιστών ανταρτών» και αποφάσισαν ενόψει νέων πολεμικών επιχειρήσεων να τα προβούν σε «μίνι» πρόγραμμα  εκσυγχρονισμού τους .

Συγκεκριμένα εξήλθαν από τις εγκαταστάσεις της ΑSELSAN μετά την υλοποίηση εκσυγχρονισμού και την αποδοχή τους, 15 άρματα μάχης Μ-60A3, τα οποία μαζί με μερικά ακόμη θα αποτελέσουν την  αποτελεσματική δύναμη κρούσης της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων σε μια πιθανή επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων Πεσμεργκά.

Είναι πολύ πιθανό να τα δούμε πλέον και στην Ιντλίμπ στη Συρία…

Για το αν έχει πάρει η Ελλάδα διδάγματα από την τουρκική επιχείρηση και πανωλεθρία καθώς και αν έχει προβεί σε ενέργειες… μάλλον δεν χρειάζεται να αναφερθούμε.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» οι Τούρκοι ανέφεραν, ότιπερισσότερα από 30 άρματα μάχης καταστράφηκαν μετά από επίθεση με ρουκέτες RPG οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές. Όσα μπόρεσαν και περισυνέλεξαν από το πεδίο οι Τούρκοι τα εκσυγχρόνισαν σε M-60T και είναι έτοιμα πλέον ξανά για δράση .

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τροποποιήθηκαν 160 ρεζερβουάρ αρμάτων μάχης M60-T ενώ επιπλέον η ROKETSAN εκσυγχρονίζει και άρματα μάχης Leopard 2A4 με την βοήθεια της εταιρείας BMC.

Τα άρματα M-60A3 ενίσχυσαν την θωράκιση τους σε πολλά σημεία με την βοήθεια πρόσθετων υλικών, ειδικά στα πλάγια και υποβλήθηκαν και σε έλεγχο πυρός.

Τα άρματα μάχης Leopard 2A4 εκσυγχρονίζουν μόνο την θωράκιση τους ειδικά πίσω και στα πλάγια.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτοί οι δύο τύποι τουρκικών αρμάτων μάχης «άναβαν σαν λαμπάδα» από τα αντιαρματικά των Κούρδων του PYD / YPG ενώ αποτελούσαν εύκολο στόχο και για τις τρομοκρατικές ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών.

Ειδικά τα M-60A3 όταν σταματούσαν για να κάνουν βολή πυροβόλου αποτελούσαν τον τέλειο στόχο για τα αντιαρματικά των Κούρδων.

Επίσης υλοποιήθηκε και εκσυγχρονισμός του πύργου με την τοποθέτηση συστήματος SARP το οποίο είναι τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σύστημα που επιτρέπει να βάλει πολυβόλο μέρα και νύχτα με οπτική θέα 360 μοιρών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Γερμανοί ειδικοί της γερμανικής βιομηχανίας Krauss Maffei ήταν απογοητευμένοι από την απόδοση του δικού τους άρματος μάχης Leopard-2A4 στην Συρία, το οποίο «άναβε σαν λαμπάδα» στο άψε σβήσε από τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους kornet των τζιχαντιστών, αναφέρει ο γερμανικός τύπος με πιο «κομψό τρόπο».

Η «αχίλλειος πτέρνα» του Leopard-2A4 ήταν το πλάι και η πίσω πλευρά του άρματος, στα οποία με την κρούση ρωσικού αντιαρματικού πυραύλου «λαμπάδιαζε» το άρμα αμέσως σκοτώνοντας το προσωπικό στο πύργο μάχης σχεδόν αμέσως.

Μέχρι σήμερα αυτός ο τύπος αρμάτων μάχης θεωρούνταν ένας από εκ των καλυτέρων αρμάτων μάχης μάχης και ο καλύτερος τύπος άρματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ίσως να ισχύει ακόμα.

Το γερμανικό άρμα πιστευόταν ότι ήταν άφθαρτο και δεν είχε τοποθετηθεί καμία επιπλέον αρθρωτού τύπου προστασία. Ακόμη και τα Leopard-2A4 που υπηρετούν στον γερμανικό στρατό (Bundeswehr) δεν διαθέτουν καμία ειδική προστασία.

Αυτή η άφθαρτη φήμη έχει πλέον καταστραφεί, παραδέχονται και οι ίδιοι αυστηροί Γερμανοί.

Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του άρματος των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη αλ-Μπαμπ στη Συρία είχαμε περισσότερα από 10 Leopard 2A4 τα οποία μετατράπηκαν σε «κονσερβοκούτια» και «κρυψώνες» για να παίζουν τα παιδιά των ισλαμιστών.

Οι μαχητές της πολιτοφυλακής του Ισλαμικού Κράτους (IS) εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια η οποία στοίχισε την ζωή σε δεκάδες Τούρκους .

Στους στρατιωτικούς και επαγγελματικούς κύκλους, εδώ και καιρό αναλύονται τα μαθήματα από τις ζημιές των αρμάτων Leopard με μεγάλη σπουδή .

Αυτές οι ενδελεχείς αναλύσεις έβγαλαν ότι έξι από τις δέκα απώλειες αφορούν την χρήση των τρομερών ρωσικών αντιαρματικών τύπου Kornet .

Οι υπόλοιπες αφορούν την έλλειψη ηγεσίας από τους Τούρκους αξιωματικούς , και την έλλειψη εμπειρίας του τουρκικού στρατού στην χρήση των αρμάτων αυτού του τύπου .

Η συζήτηση που επικεντρώθηκε στις απώλειες Leopard, έθεσε ένα θεμελιώδες ερώτημα του κατά πόσον άρματα μάχης 60 τόνων είναι κατάλληλα για χρήση σε αστικά περιβάλλοντα και πώς θα προστατευτούν πιο αποτελεσματικά.

Επειδή ο Ερντογάν προετοιμάζεται για εισβολή όπως δείχνουν τα δεδομένα , διετάχθει από το γενικό επιτελείο εδώ και δύο μήνες ένα μίνι πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για να μην παρατηρηθούν μαζικές απώλειες Τούρκων από κουρδικούς αντιαρματικούς πυραύλους . Η πανωλεθρία στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον ίδιο τον Ερντοιγάν.

Μόνο που οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει σύγχρονα αντιαρματικά συστήματα στους Κούρδους του τύπου μάλιστα fire and forget που διαλύουν κάθε θωράκιση και σε ενδεχόμενη επίθεση…θα είχαν ακόμα πιο πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης όλων των τύπων και εκατοντάδες νεκρούς στρατιώτες.

loading...