Η 28η Οκτωβρίου 1940

Κύριε Διευθυντά,

Πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία ο Ελληνας απέδειξε ότι θυσιάζεται ευχαρίστως για την πατρίδα, πηγαίνοντας μάλιστα ως εθελοντής στην πρώτη γραμμή του πυρός τραγουδώντας.

Το ίδιο και η Ελληνίδα, η ανδρειωμένη Ηπειρώτισσα, που όταν η 8η Μεραρχία διετάχθη να προελάσει και να καταλάβει, έστω και χωρίς εφοδιοπομπές ορισμένες διαβάσεις στην Αλβανία, μετέφερε ως τις κορυφές των βουνών τα πυροβόλα, τα πυρομαχικά και τις οβίδες εν ώρα μάχης.

Είναι η Ελληνίδα που μπαίνει μέσα στα ορμητικά νερά των ποταμών Καλαμά και Δρίνου για να σχηματίσει πρόχωμα, προκειμένου να διευκολύνει τους γεφυροποιούς του στρατού να κατασκευάσουν την πρόχειρη γέφυρα για να περάσουν οχήματα και στρατιώτες.

Είναι η Ελληνίδα ηρωίδα, η αδελφή νοσοκόμος που υπηρετεί στα ορεινά χειρουργεία και στα νοσοκομεία των επαρχιών, με την εθελόντρια δίπλα της και όταν στο Μεσολόγγι ο Γερμανός επιτελής οργισμένος γιατί η προϊσταμένη αρνείται να εκκενώσει το νοσοκομείο από τους Ελληνες τραυματίες, για να βάλει εκείνος τους δικούς του, την ερωτά «ποιο είναι το όνομά σου;», εκείνη του απαντά «Ελληνίδα ονομάζομαι».

Είναι η Ελληνίδα ηρωίδα αγρότισσα, που άρπαξε το άροτρο και έσπειρε και θέρισε και κυβέρνησε το σπίτι της γιατί ο άνδρας της πήγε στο πεδίο της μάχης.

Είναι η ίδια ηρωίδα Ελληνίδα η οποία θυσίασε την ίδια της τη ζωή στην Εθνική Αντίσταση επί γερμανικής κατοχής και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα όπως η Λέλα Καραγιάννη, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, η Βασιλική Παπαθανασίου και τόσες άλλες.

Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούν οι σύγχρονες Ελληνίδες, διότι οι στιγμές που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες για την εθνική μας επιβίωση.

Σας ευχαριστώ

Δημήτρης Μπέλιος
Νέα Υόρκη, ΝΥ

loading...