Ανάπτυξη 2,6% για το 2018 βλέπει στην Ελλάδα το ΔΝΤ

Παραπάνω και από το 2,4% που προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογισμού

Yψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2018 σε σύγκριση με την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης περιλαμβάνει για
την Ελλάδα η ετήσια Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,6% έναντι 2,4% που προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Για φέτος το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,8%.

Το ΔΝΤ, ωστόσο, θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό 1,5% από το 2021 έως και το 2024. Στην ίδια έκθεση (World Economic Outlook) το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανεργία θα μειωθεί από το 22,3% εφέτος στο 20,7% το 2018, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 προβλέπει πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 22% εφέτος στο 20,8% το 2018. Όσον αφορά στον πληθωρισμό το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί εφέτος σε μέσα επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά στο 1,3% το 2018, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 αναφέρει πως ο τιμάριθμος θα ανέλθει στο 0,7% εφέτος και στο 1,2% το 2018.

Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την εξέλιξη του παγκόσμιου ΑΕΠ. Συγκεκριμένα για εφέτος προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,6% (από 3,5% προηγουμένως) και στο 3,7% για το 2018% (από 3,6% προηγουμένως).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ, η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό και σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από τις αρχές του 2016, όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε ισχνή ανάπτυξη και επικρατούσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όπως είπε, για το 2017 το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης οφείλεται στις καλύτερες προοπτικές των προηγμένων οικονομιών , ενώ για την αναθεώρηση του 2018, οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες διαδραματίζουν σχετικά μεγαλύτερο ρόλο.

Ο Όμπσφελντ εξήγησε πως ακόμη και όταν το ΑΕΠ αυξάνεται στις προηγμένες οικονομίες, η ονομαστική και πραγματική αύξηση των μισθών παραμένει χαμηλή. Σημείωσε δε πως οι προκύπτουσες εισοδηματικές ανισότητες τροφοδοτούν την πολιτική απογοήτευση και το σκεπτικισμό σχετικά με τα οφέλη από την παγκοσμιοποίηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ευρύτερη ανάκαμψη.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυκλική ανάκαμψη είναι πιο περιορισμένη σήμερα σε σχέση με άλλες εποχές. Όπως είπε, για τις προηγμένες οικονομίες, η αύξηση του κατά κεφαλήν προϊόντος αναμένεται να ανέλθει μόλις στο 1,4% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2017-2022 σε σύγκριση με 2,2% ετησίως κατά την περίοδο 1996-2005.

Το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως για ορισμένες χώρες που έχουν επιστρέψει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχει έρθει η στιγμή να επικεντρωθούν στη σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση για τη μείωση των διογκωμένων επιπέδων δημόσιου χρέους και την οικοδόμηση μαξιλαριών ασφαλείας, έναντι της επόμενης ύφεσης.

loading...

1 thought on “Ανάπτυξη 2,6% για το 2018 βλέπει στην Ελλάδα το ΔΝΤ

  1. ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ. ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΘΕΝ 2.6% ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΙΡΟΥΚΙΔΗ ΠΟΥ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟΝ ΧΑΙΑΜΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΤΑΡΕ ΑΠΟ ΤΑ 20 ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΥΧΤΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΤΣΑΡΑ ΚΑΙ ΓΚΟΟΟΟΛΛΛΛ!!!

Comments are closed.