Ελ.Βενιζέλος: Όλα όσα προβλέπονται στην 20ετή επέκταση της διαχείρισης

Κάθε άλλο παρά απογοητευμένοι δεν αισθάνονται οι μέτοχοι της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», η οποία διαχειρίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς μόλις δύο ημέρες μετά την
υποδοχή της απευθείας πτήσης Αθήνα-Πεκίνο της Air China, υπεγράφη η 20ετής παράτασή της από 31.07.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ήτοι μέχρι τις 11.06.2046) με το Ελληνικό Δημόσιο, διά του υπουργού Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ.

Πιο αναλυτικά η προσφορά της ΔΑΑ της οποία μέτοχοι είναι το Ελληνικό Δημόσιο με 55%, το καναδικό επενδυτικό fund, PSP Investments, με 40% και ο Ομιλος Κοπελούζου με 5% προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ, η δε εκταμίευση προγραμματίζεται σε δύο δόσεις, με την πρώτη έως τον Δεκέμβριο και τη δεύτερη για το 2018.

Να θυμίσουμε ότι προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξει στην αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς, έλαβε υπ’ όψιν δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι το συνολικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είναι πολλαπλάσιο του ανωτέρω τιμήματος. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή τής, ήδη προβλεπόμενης στη Σύμβαση Παραχώρησης, ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν για το σύνολο της εικοσαετούς παράτασης περίπου στο ποσό των 894 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,47 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το ΤΑΙΠΕΔ, το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά λόγω της επέκτασης και τη μελλοντική καταβολή επιπλέον μερισμάτων ποσού περίπου 835 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές
Στη νέα σύμβαση επέρχονται αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση της εταιρίας, καθώς προβλέπεται 9μελές διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων τα τέσσερα μέλη ορίζει το Δημόσιο, άλλα τόσα οι ιδιώτες μέτοχοι. Το ένατο μέλος θα είναι κοινής αποδοχής. Παράλληλα, ορίζονται δικαιώματα βέτο στην πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου σε ό,τι αφορά σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις από την πλευρά του ιδιώτη μάνατζερ που αλλάζει τη μορφή της εταιρίας (εξαγορά, συγχώνευση κ.λπ.). Παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση θεωρούν ότι οι αλλαγές αυτές δεν συνιστούν «ουσιώδεις αλλαγές» στη σύμβαση του 1996 για την αξιοποίηση του ΔΑΑ. Υπογραμμίζεται τέλος ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την κύρωση της παράτασης από τη Βουλή των Ελλήνων.

loading...