Οικουμενικός Πατριάρχης: Το 2019 να κυριαρχήσει η αλληλεγγύη

Τις ευχές του για το νέο έτος προς τα ανά την Οικουμένη τέκνα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην καθιερωμένη ομιλία του,
στην Αίθουσα του Θρόνου, μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου, κατά την οποία χοροστάτησε σήμερα το πρωί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας, κατά το προηγούμενο έτος, αναφορά, μεταξύ άλλων, στη χορήγηση του Αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ολόκληρη την Ορθοδοξία, κατά το 2018.
«Η διαδικασία αυτή απησχόλησε την περί ημάς Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον από του παρελθόντος Απριλίου και είμεθα έμπλεοι χαράς διά το γεγονός ότι αι προσπάθειαι ημών, αποκλειστικός σκοπός των οποίων ήτο η κανονικότης εν τη Εκκλησία της Ουκρανίας, η υπέρβασις των διασπάσεων και η ενότης, εκαρποφόρησαν και ότι την πανέορτον ημέραν των Θεοφανείων θα δοθή επισήμως εν τω πανιέρω Πατριαρχικώ Ναώ ο σχετικός Τόμος εις τον Μακαριώτατον Προκαθήμενον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιον», τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό και το Μπάρι, και εξέφρασε την πεποίθηση, «ότι τοιαύται συναντήσεις, πρόσωπον προς πρόσωπον, ενισχύουν και τον επίσημον θεολογικόν διάλογον μεταξύ Παλαιάς και Νέας Ρώμης». Υπενθύμισε, επίσης, δύο σημαντικές επετείους, για την ανθρωπότητα και την Εκκλησία, κατά το 2018, της συμπληρώσεως εβδομηκονταετίας από της Οικουμενικής Διακηρύξεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από της ιδρύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Με αφορμή αυτές τις επετείους πραγματοποίησε σχετικές ομιλίες και συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις, ενώ το Πατριαρχείο διοργάνωσε, το περασμένο έτος, στο Μπουένος Άιρες, το δεύτερο Συμπόσιο για την αντιμετώπιση των συγχρόνων μορφών δουλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή το Πατριαρχείο διοργάνωσε σχετικό Συμπόσιο στον Σαρωνικό, ενώ ο Παναγιότατος συμμετείχε και σε ανάλογη Ημερίδα στην Κορέα. «Μεθ’ ικανοποιήσεως διαπιστούμεν ότι αι οικολογικαί πρωτοβουλίαι του Οικουμενικού Πατριαρχείου καρποφορούν, έχουν παγκόσμιον απήχησιν και αναδεικνύουν την δύναμιν της Ορθοδόξου μαρτυρίας έναντι των συγχρόνων μεγάλων προκλήσεων», ανέφερε.

Στο επίκεντρο της μέριμνας της Μητρός Εκκλησίας, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, βρέθηκε η προάσπιση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, για την προώθηση των οποίων, πρόσθεσε, οι χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες καθώς και όλες οι θρησκείες οφείλουν να αναλάβουν σημαντικό ρόλο και θαρραλέες πρωτοβουλίες.

Προηγουμένως τον Παναγιότατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, ως εκπρόσωπος της Ιεραρχίας του Θρόνου και ο Άρχων Ευταξίας Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος ευχήθηκε εκ μέρους των Οφφικιαλίων της Μητρός Εκκλησίας και της Ομογένειας της Πόλεως.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό και ακολούθως, αφού δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τις ευχές των Αρχιερέων και των μελών, κληρικών και λαϊκών, της Πατριαρχικής Αυλής, ευλόγησε στην Αίθουσα του Θρόνου την Αγιοβασιλόπιττα.

Στην ομιλία του, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις αντιδράσεις που προκάλεσε η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας τόνισε ότι αυτές δεν κλονίζουν τη Μητέρα Εκκλησία.

loading...

1 thought on “Οικουμενικός Πατριάρχης: Το 2019 να κυριαρχήσει η αλληλεγγύη

  1. Ένας τεράστιος υπόγειος πόλεμος έχει ξεσπάσει σε αμερικανικό έδαφος μεταξύ των Ισραηλινών και των Τούρκων με θέμα την Συρία.

    Το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί επουδενί να τεθεί κάτω από την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην συριακή επικράτεια και έχει κινητοποιήσει το αμερικανο-ισραηλινό λόμπυ, για να αργήσει η αποχώρηση των ΗΠΑ από το συριακό έδαφος, αλλά και να μην επιτραπεί στους Τούρκους στρατιώτες να εισέλθουν στα ενδότερα της Συρίας.

    Ο άλλος μεγάλος φόβος των Ισραηλινών αφορά τα κοιτάσματα και τις πετρελαιοπηγές στην συριακή περιοχή, τα οποία έχουν βάλει στο μάτι ο Ερντογάν και οι δικοί του, κάτι που έχει πυροδοτήσει μια τεράστια υπόγεια κόντρα τουρκικών και ισραηλινών εταιρειών σε όλα τα επίπεδα, κάτι που αποτυπώθηκε από τις ύβρεις που αντάλλαξαν Ερντογάν και Νετανιάχου πριν μερικές ημέρες.

    Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα μόνο να κερδίσουν έχουν αν η Τουρκία εμπλακεί σ’ έναν πόλεμο τριβής με τους Κούρδους και τον συριακό στρατό. Όσο περισσότερα είναι απασχολημένη η Τουρκία, τόσο καλύτερο για τις τρεις χώρες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα σημερινή, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένας πόλεμος φθοράς για την Τουρκία προωθείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από Ρωσία-Ισραήλ.

    Η παγίδα που έχει στηθεί στις τουρκικές δυνάμεις καθιστά το καθεστώς Ερντογάν πιο αδύναμο και πιο ευάλωτο.

    Ελαττώνει δραστικά τις δυνατότητες επιτυχούς άσκησης της τουρκικής πολιτικής του εκκρεμούς, που εκδηλώνεται από την Άγκυρα στην εξής βάση: «Όταν δεν της κάνει τα χατίρια η Αμερική, στρέφεται προς τη Ρωσία, και αντίστροφα. Η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, επί της ουσίας δεν αλλάζει τα ισοζύγια των μεγάλων δυνάμεων», τονίζει το κυπριακό δημοσίευμα.

    Η κατασκευή του αγωγού East Med τώρα αφορά ακριβώς αυτή την νέα πολιτική του Ισραήλ προς την Τουρκία.

    O αγωγός EastMed, γύρω από τον οποίο διαδραματίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι, συνδέει ευρωπαϊκά, αμερικανικά, ελληνικά, ισραηλινά και αιγυπτιακά συμφέροντα, και εκδιώκει την Τουρκία.

    Εδώ και μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με άρθρο μας, επικρατεί πανικός στην Τουρκία για τον αγωγό East Med και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου σε αυτόν.

    Η «φωνή» του Ερντογάν, καταγγέλλει ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θέλουν να πνίξουν την Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια για την Τουρκία παίζοντας ένα διφορούμενο παιχνίδι μέσω Τραμπ.

    Για περικύκλωση της Τουρκίας και σχέδιο κατάρρευσης της από το εσωτερικό της, γράφει ο αρχισυντάκτης της ερντογανικής εφημερίδας Yeni Safak Ιμπραήμ Καραγκιούλ.

    Ο εν λόγω σύμβουλος απηχεί 100% τις απόψεις του Τούρκου προέδρου και συχνά προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, όπως είχε εγκαίρως πρώτος μιλήσει για τις τουρκικές εισβολές στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος/σύμβουλος Ερντογάν τονίζει τη νέα ενεργειακή ισορροπία, στην οποία -όπως γράφει- προσφάτως εντάχθηκαν η Ιταλία και ορισμένες αραβικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επικεφαλής το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

    Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από εφτά δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το πιο σημαντικό όμως το αποκαλύπτει στην συνέχεια ο ίδιος.

    Ο Καραγκιούλ «προβλέπει» ότι επίκειται μεγάλη γεωπολιτική αναμέτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, με το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ, κάτι που προμηνύει πολλά το επόμενο διάστημα, ακόμα και πολεμική εμπλοκή Ισραήλ-Τουρκίας, μετά την πρόθεση του Τελ Αβίβ να εισέλθει στο συριακό έδαφος.

Comments are closed.