Άλλο οι 17χρονοι, άλλο οι 20χρονοι…

Τον Μάιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, δήλωνε σε ομογενειακή εφημερίδα του Σίδνεϋ: «Η ψήφος των ομογενών στις ελληνικές εθνικές εκλογές θα
πρέπει να κατοχυρωθεί με τρόπο που να διασφαλίζει την ανόθευτη αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα».

Τι μεσολάβησε από τότε και ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε γνώμη;

Ψήφισε μνημόνια, έκοψε μισθούς και συντάξεις κι έφυγαν χιλιάδες στο εξωτερικό, άλλοι για να σπουδάσουν κι άλλοι για να βρουν δουλειά. Κι όσοι εξακολουθούν από τότε να ζουν στο εξωτερικό, ακούνε από τους συγγενείς τους πως τα πράγματα στην Ελλάδα έγιναν πολύ πιο δύσκολα.

Αυτό μεσολάβησε κι ο πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη για την ψήφο των ομογενών.

Έδωσε δικαίωμα ψήφου ακόμα και στους 17ρηδες πιστεύοντας πως θα τον ψηφίσουν. Ενώ δεν πρόκειται να δώσει δικαίωμα ψήφου σε όσους ζουν μακριά από την πατρίδα, γιατί ξέρει πως δεν θα τον ψηφίσουν. Κι ας τους έλεγε την περασμένη εβδομάδα στο Σικάγο πως είναι οι πιο σημαντικοί πρεσβευτές της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέσπισε την απλή αναλογική τον Ιούλιο του 2016, με το επιχείρημα πως θα πρέπει να εκπροσωπούνται οι πάντες στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Οι πάντες, εκτός των ομογενών, γιατί αυτοί μάλλον δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ!

Αν πίστευε πως θα κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, θα διατηρούσε την ενισχυμένη αναλογική, όπως έκανε ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Όταν όμως αναγκάστηκε να ψηφίσει το μνημόνιο και την περικοπή μισθών και συντάξεων, κατάλαβε οτι δεν θα ξανακερδίσει εκλογές. Κι άρχισε να σκέφτεται

με ένα και μοναδικό κριτήριο. Πως θα κερδίσει ψήφους ο ίδιος και πως θα χάσουν ψήφους οι αντίπαλοί του!

Κι έχουμε το εξής παράδοξο: Η κυβέρνηση να επιτρέπει την ψήφο σε 17χρονους μαθητές, επειδή πιστεύουν ακόμα οτι μπορεί να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Αλλά να μην επιτρέπει να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους 19χρονοι ή 20χρονοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Επειδή από αυτούς δεν περιμένει ψήφους.

Ούτε σε αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα για να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά στο εξωτερικό, περιμένει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε από τους ομογενείς που όποτε τηλεφωνούν στην πατρίδα, δεν ακούνε καλά νέα..

Γι αυτό δεν πρόκειται ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτρέψει ψήφο στους ομογενείς. Γιατί δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν…

Η επιστολική ψήφος θεωρείται σωστή για την κυβέρνηση, μόνο για τους βουλευτές, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτή μετράει.

Ενώ η επιστολική ψήφος των Ελλήνων που έχουν λόγο να βρίσκονται εκτός της χώρας, δεν μετράει…

Είναι μια ακόμα απόδειξη, πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε Σύνταγμα, ούτε νόμοι, ούτε ισότητα. Υπάρχει μόνο το κομματικό της συμφέρον. Βάσει αυτού καθορίζονται όλα τα άλλα…

Βασίλης Χιώτης

loading...